Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Apel za pravilno uporabo FFS

Čebela spremlja človeka na njegovi življenjski poti že od pradavnine. Z njenim pridelkom medom si je že v prazgodovini tešil lakoto in celo reševal življenje. Tekom svojega razvoja je človek spoznal še ostale številne koristnosti čebele; od njenih pridelkov pa do opraševanje sadnega drevja in kulturnih rastlin. Čebela in njeni proizvodi igrajo tako že tisočletja pomembno vlogo v prehrani, medicini, še posebno pa v ekologiji. Le vlogi čebele kot opraševalca, se lahko zahvalimo za bogat izbor sadja in zelenjave v naši prehrani, kakor tudi za rastlinsko raznovrstnost v naravi.

Ko čebele obiskujejo cvetove,  na katerih nabirajo medičino in cvetni prah,  pogosto pridejo v stik s strupenimi sredstvi, ki  se v kmetijstvu uporabljajo za zaščito rastlin. Čeprav sta pravilna raba, promet in kazni v primeru nepravilne uporabe FFS predpisane v Zakonu o fitofarmacevtskih sredstvih (ZFfS-1) (Uradni list RS, št. 83/12), še vedno prihaja do pomorov čebel.

 

Da ne bi bili več priča zastrupitvam čebel, čebelarji vse uporabnike FFS prosimo, da te uporabljajo  v skladu  z  načeli dobre kmetijske prakse in varstva okolja.  Posebno pozornost  naj posvetijo čebelam  s sledečimi ukrepi:

- pred načrtovano uporabo FFS natančno preberite priložena navodila, saj je v njih in tudi na embalaži opozorilo, ali je sredstvo strupeno za čebele. V glavnem so za čebele škodljivi vsi insekticidi  in imajo to tudi napisano na etiketi. Posebno bodite  pozorni na znak čebele v rdečem okvirju,
- priporočena sredstva uporabljajte v najnižjih priporočenih odmerkih,
- uporabljajte za čebele manj nevarne pripravke,

- pred škropljenjem  pokosite podrast v sadovnjaku ali vinogradu,
- škropite v večernih urah ali ponoči ko se čebele že v panjih,


Da bo na travnikih še naprej veliko raznovrstnih rož in zvokov brenčečih čebel, ter da bodo cvetoča sadna drevesa oprašena, slovenski čebelarji pozivamo vse uporabnike FFS, da  so pri njihovi uporabi skrajno previdni.

 

Vlado Auguštin,

Čebelarska zveza Slovenije

 

 

 

 

Oglejte si tudi