Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Že osmič na Strnadov travnik

Tudi letos smo se na Marijin praznik ob prečudovitem sončnem vremenu na Strnadovem travniku že osmič družili s kolesarji in pohodniki, tretjič pa skupaj zmolili na sv. maši v počastitev Marijinega praznika.
Kolesarji so se že na vsem dobro znano kratko in zahtevno progo podali premagovat ob 10. uri s štartom v Socki proti cilju na Strnadovem travniku in s tem v slabe ali dobre pol ure premagali 330 m nadmorske višine. Letos se je vzpona udeležilo 32 kolesarjev, kar je nekoliko manj kot pretekla leta, vendar smo kljub vsemu veseli, saj se določeni vsako leto znova vračajo in naš trud pri organizaciji pohvalijo. Upamo, da se bo v prihodnje opogumilo več domačinov in kolesarjev iz občine Vojnik, saj le-te pogrešamo na naši prireditvi. Zmago proge je tokrat  s časom 16.19 min slavil Marko Čretnik, ki je pretekla leta vedno beležil drugo mesto. V ženski kategoriji je kot že nekaj let nazaj slavila Natalija Anderluh s časom 23.40 min.  V otroški kategoriji smo pogrešali mlade kolesarje, saj sta se tekmovanja udeležila dečkih le pri Filip Majcen, ki je progo premagal z odličnim časom 28.59 min, in pri deklicah Katja Božnik, ki je progo premagala v 37.31 minutah. Tudi starejši kolesarji se proge ne ustrašijo. Tako je zmago v kategoriji do 50 let slavil Jure Velepec s časom 19.19 min, v kategoriji moških nad 50 let pa je zmaga pripadala času 22.35 min, ki ga je dosegel Slavko Burja. Vsi zmagovalci do tretjega mesta v posamezni kategoriji so prejeli medalje in praktične nagrade naših donatorjev. Da pa domačine vzpodbudimo k tekmovalnosti, je za njih ustanovljena kategorija Športnega društva, v kateri je zmago slavil Anže Plevnik s časom 21.56 min, drugi je bil Janko Gorečan s časom 26.32 min, tretje mesto pa je slavil Karli Korošec s časom 28.05 min.

Že ob 9. uri pa se je približno 60 pohodnikov podalo po novo markirani gorski pešpoti iz Socke do vrha Kislice. Pot smo v sodelovanju s Planinskim društvom Vojnik markirali po predhodno težko pridobljenem dovoljenju, ki  ga je izdal Zavod za gozdove Slovenije. Naš predsednik Boštjan Gorečan je namreč v ta namen porabil ogromno časa in telefonskih impulzov, da je zgladil nesoglasja med Lovsko družino, Inšpekcijskimi službami in ostalimi državnimi organi, da smo lahko končno pridobili to soglasje in tako markirali pešpot, ki je že dolga leta v uporabi domačih pohodnikov.

Prvi pohod so vodili vojniški planinci in na Strnadovem travniku skupaj z nami in županom Benom Podergajsom tudi simbolično prerezali trak in tako uradno predali v uporabo to planinsko pot čim večim pohodnikom.

Ob 13. uri je potekala sveta maša , ki jo je v čast in zahvalo Marijinemu prazniku in na spomin pokojnega Štefana Šošterja  daroval  župnik Cvikl. Zbralo se nas je krepko čez sto pohodnikov iz vseh okoliških krajev. Po maši smo se okrepčali z odličnim golažem, čevapčiči ali s palačinkami in spili kakšen kozarec ter pokramljali s prijatelji v senci prečudovite narave.

V večernih urah smo prireditev zaključili zadovoljni in ob prepričanju, da se že tradicionalno zopet ob istem času dobimo drugo leto.

 

Brigita Božnik

 

Oglejte si tudi