Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

V pričakovanju Božičnega Vojnika 2016

Božični Vojnik si je ogledalo več kot 20 tisoč ljudi od blizu in daleč; naslednji božič še pestrejši
Minuli božični prazniki so bili v Vojniku nekaj posebnega. Toliko pisanih in inovativnih jaslic na enem kupu v Vojniku namreč še ni bilo. Že običajno sicer vsako leto poglede mnogih, tudi drugih obiskovalcev, ne zgolj domačinov, pritegnejo jaslice v cerkvi sv. Jerneja, tokrat pa so jih pozdravljale v dveh ulicah in še v novem Domu svetega Jerneja.


Benedikt Podergajs, idejni vodja prireditve, ki jo je ob pomoči Občine Vojnik in župnije Vojnik organiziralo Turistično društvo Vojnik, je bil na koncu več kot zadovoljen. Našteli so, da si je Božični Vojnik med 18. decembrom in 3. januarjem ogledalo več kot 20 tisoč ljudi, kar je precej več, kot so Podergajs in organizatorji upali, da jih bo. »Tokrat so tudi Celjani med prazniki hodili k nam,« je bil zadovoljen župan Branko Petre, ki je že ob zaključku napovedal, da Božični Vojnik tudi prihodnje leto bo. Ne zgolj zaradi obiska, temveč tudi zato, ker je projekt povezal občane. Prostovoljno je v njem sodelovalo več kot 300 ljudi; od tistih, ki so postavljali jaslice, in tistih, ki so dali v najem svoja dvorišča, do tistih, ki so okrasili smreke, pa vse do tistih manj vidnih, ki so vse dni »stražili«, da se postavitvam ne bi kaj pripetilo. Sploh slednji so poudarili, da je treba naše občane, predvsem tiste, ki včasih tudi kaj neprimernega ušpičijo, še posebno pohvaliti za lepo obnašanje.

Tudi nastopajočih je bilo na Božičnem Vojniku izredno veliko. Od najmlajših otrok iz vrtcev do osnovnošolskih in odraslih vojniških glasbenikov, predvsem pa so izstopali brezplačni koncerti treh odličnih, uglednih zborov (Mešani mladinski zbor I. gimnazije v Celju z orkestrom, APZ Maribor ter Ljubljanski madrigalisti). Tudi zaključek je bil pompozen. Naredili so ga godbeniki iz Nove Cerkve. Pestra druščina izvajalcev pa je ob popoldnevih zbrane zabavala pod šotorom, ki je stal na parkirišču in je ponujal okrepčila ter drobne darilne izdelke domačih mojstrov.

Čeprav utrujeni, so bili organizatorji ob zaključku ponosni na prvo prireditev in le nekaj dni zatem so že snovali okvirni scenarij Božičnega Vojnika 2016. Veliko še ne izdajo, pravijo pa, da bo vsega še več, kot je bilo letos. Več ulic, več jaslic, več ponudbe za majhne in velike. Obenem pa se toplo zahvaljujejo prav vsem obiskovalcem in prostovoljcem. Le vsi ti skupaj so idejo organizatorjev spravili v realnost, kraj odeli v pravo praznično vzdušje ter vsem dali polet za naslednji božič.

 

Rozmari Petek

Foto: Matjaž Jambriško, Samo Kunej in Gregor Lešar

Oglejte si tudi