Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Dan mobilnosti

V okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki je letos potekal med 16. in 22. septembrom, smo v občini Vojnik organizirali Dan mobilnosti. Vseevropski projekt je že 10 leto zapored privabil k sodelovanju več kot dva tisoč evropskih mest, ki se zavedajo, kako pomembno je, da se uvedejo trajnostni ukrepi na področju prometa.
Poleg sprejetja ukrepov (do zdaj je bilo v Evropi uvedenih preko 6.000 trajnih ukrepov) je cilj projekta spodbuditi prebivalce k uporabi javnega prometa, kolesa oz. drugih prevoznih sredstev, ki pomenijo alternativo vožnji z osebnim avtomobilom in hkrati spodbujajo skrb za naravo ter zdrav način življenja. V dolgoročni razvojni strategiji, ki jo je sprejela Občina Vojnik, so predvideni ukrepi z visoko okoljsko naravnanostjo. Skrb Občine Vojnik za okolje so prepoznali tudi drugi. Občina Vojnik je tako že tri leta zapored prejemnica naziva Planetu Zemlja prijazna Občina, lani pa je prejela tudi priznanje za zasedbo drugega mesto na natečaju »Najbolj zelena občina« ki ga organizira Fit Media v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor, Združenjem občin Slovenije in Skupnostjo občin Slovenije. Naziv in priznanje si je občina pridobila z uvedbo ukrepov trajnostnega razvoja, kot so eko vrtec in šola, sofinanciranje malih čistilnih naprav, gozdna učna pot Modrijanov v Vojniku, z energetsko varčnimi programi: fotovoltaika, energetski pregledi in daljinski energetski management  javnih stavb ipd.

Od septembra v Vojniku deluje tudi Center ponovne uporabe. V center lahko prinesemo stvari, ki jih sami ne potrebujemo več, vendar so še vedno uporabne. Med drugimi ukrepi je Občina Vojnik 20. septembra v duhu letošnjega slogana Evropskega tedna mobilnosti »Prava smer je gibanje« organizirala Dan mobilnosti. Smeri, v katere se želimo gibati v občini Vojnik so zagotovo povezane z zagotavljanjem čistega zraka, varovanja okolja, spodbujanje gibanja v naravi in zdravega načina življenja. Dan smo namenili različnim aktivnostim. Nekatere so bile povezane z mobilnostjo, druge s športom, prav gotovo pa so bile vse poučne. Naši najmlajši so spoznali delo policistov in reševalcev, ustvarjali v delavnicah, posedali v avtomobilih iz prejšnjega stoletja ter uživali v lutkovni predstavi. Starši, babice, dedki ter vsi ostali so si lahko izmerili krvni tlak in sladkor, se preizkusili v nordijski hoji, prav vsi pa so se lahko podali na gozdno učno pot Modrijanov in se celo sprehodili skozi maketo debela črevesa ter spoznali program SVIT. Glede na statistične podatke, ki pravijo, da ima vsak drugi prebivalec v Sloveniji avto in da z osebnimi avtomobili opravimo kar 26 milijard potniških km in veliko manj npr. z avtobusi (3,2 milijarde potniških kilometrov) (Zlobec, Žitnik: www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=4952, 11. 10. 2012) je dokaz, da je potrebno še veliko narediti na ozaveščenosti ljudi o varovanju okolja.

Zahvaljujemo se vsem, ki so kakorkoli pripomogli k izvedbi Dneva mobilnosti: Policijski postaji Celje in Policijski pisarni Vojnik, Reševalni postaji Zdravstvenega doma Celje, Zdravstveni postaji Vojnik, Zavodu za zdravstveno varstvo Celje, AMZS-ju za izvedbe programa Družinska ura, Ivanu Ravnaku za razstavo oldtimerjev, Podjetju Vulco oz. Mariji Čaks za podarjene rutice za prvošolčke, Športnemu društvu Socka za predstavitev nordijske hoje, Psihiatrični bolnišnici Vojnik za izposojo palic za nordijsko hojo, Turistično-kulturnemu društvu Globoče – Dedni vrh za izvedeno lutkovno predstavo, Milici Kočevar za organizacijo vodenega ogleda gozdne učne poti Modrijanov, članicam društva MOST mladih za pomoč pri izvedbi ustvarjalnih delavnic in Ireni Prezelj za zelo okusna jabolka. Hvala tudi gospodu Mirku Krašovcu za čudovito jesensko dekoracijo odra.      

 

Rebeka Dečman

 

Oglejte si tudi