Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Aktivnosti LD Vojnik

Lovska družina Vojnik je čez leto ponovno poskrbela za nemalo dogodkov in akcij. Tako smo njeni člani poskrbeli predvsem za naravo in okolje, lovski dom pa je bil tudi to leto prizorišče mnogih prireditev, srečanj in svečanosti. Žal tudi izpadov vandalizma – nerazumljivega znašanja na našo in skupno imetje, na naravne lepote, ki krasijo okolico lovskega doma, za kar smo vložili člani lovske družine veliko prostovoljnega dela in tudi lastnih sredstev.
V letošnjem letu se lahko pohvalimo, da smo opravili veliko delovnih akcij, še posebej tako kot vsako leto čistilno akcijo, saj nam je skrb za okolje prednostna naloga. Lov je naša osnovna dejavnost, zato smo poskrbeli za ureditev ravnovesja med naravo in živalmi, ki v njej bivajo. Jezero, ki zahteva največ skrbi, nam je v ponos. Zaradi boljše dostopnosti do obalnih področij smo si nabavili čoln, ki smo ga letos splavili v jezero, o čemer smo že pisali. Tudi nove ograje krasijo okolico doma, postavili smo tudi novo rampo z željo, da vsaj malo omejimo dostopnost do doma. Postavili smo še dve novi preži, predvsem z namenom, da si mladi lovci po stažu lahko pridobimo znanje in izkušnje.

 

Lovska družina Vojnik vsako leto podeljuje posameznim članom priznanja, tako smo jih podelili tudi letos, prejeli pa so jih posamezniki, ki so s svojim delom največ doprinesli k razvoju društvene dejavnosti. Skupaj s Čebelarskim društvom Vojnik, s katerim mejimo v dobrem in slabem, smo organizirali dan odprtih vrat, ki se ga je udeležilo veliko občanov občine Vojnik in gostov. Po ogledu prostorov lovskega doma in okolice smo jih na Račjem dvoru tudi pogostili s specialitetami z lovskega jedilnika.

 

Pred kratkim smo se na sestanku pogovarjali o možnosti selitve lovskega muzeja v vojniško občino. Za zdaj to ostaja ideja, a jo je moč uresničiti v primeru, če bi v tem projektu sodelovala tudi Občina Vojnik in nas finančno podprla.

 

Našo dejavnost predstavljajo tudi strelska tekmovanja, ki smo jih organizirali za člane naše družine, in meddruštveno tekmovanje, streljali pa smo na glinaste golobe, zajca in divjega prašiča. Bilo je zabavno in poučno.

 

Tudi na izlete gremo radi, tokrat smo bili v muzeju Bistra, ogledali pa smo si še Škocjanske jame, zaključili pa na večerji v prijetnem gostišču Kobjeglava.

 

Želimo si, da bi se naše aktivnosti nadaljevale v letu 2015, da bo skrb za ravnovesje med naravo in živalmi postala naša stalnica in da bomo s svojim zgledom lahko poučno vplivali na mlajše generacije, ki v naravi vidijo velikokrat prostor in zavetje za kratke užitke, pitje in vandalske izpade.

 

Doroteja Selčan

 

Oglejte si tudi