Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Božično darilo Frankolovčanom

Nedvomno se ob decembrskih praznikih po vseh možnih poteh komuniciranja med ljudmi pretaka ogromno dobrih želja, od klišejskih do zelo izvirnih, od romantičnih do stvarnih, od suhoparnih do duhovitih. A moramo si priznati, osebnih stikov med ljudmi je »po zaslugi« razcveta virtualnega življenja vse manj. Da bi bilo druženja iz oči v oči več, smo na Frankolovem »iznašli« prireditev Frankolovčani – Frankolovčanom, ki je na minuli božič že tretje leto zapored združila vse generacije krajanov. Božič in dan samostojnosti smo praznovali skupaj, z najbližjimi, sorodniki in prijatelji.
Da naš kraj premore izredno bogat kulturni potencial, smo lahko ugotovili ob vseh sodelujočih skupinah, ki so s svojimi nastopi na božično drevce pripenjale unikatne okraske: vokalne, instrumentalne, govorne, plesne, ljudske, umetne, zborovske, solistične, božične, domovinske, novoletne …, in vse po vrsti sproščene in podarjene z ljubeznijo. Da, takih daril smo bili veseli vsi. Obiskovalci so dobili v dar dve uri pestrega programa, nastopajoči so bili obdarjeni z nabito polno dvorano zadovoljnih obiskovalcev. Prireditev, ki je sicer potekala v organizaciji Prosvetnega društva Antona Bezenška, so oblikovali otroci vrtca Mavrica, otroški in mladinski zbor OŠ Antona Bezenška, Twirling mažoretni klub Pet elementov, 60 W, družina Gregorc, bratje Pinter, sekstet Lindek, Domen Jevšenak in Urška Oprčkal, pater Branko Cestnik, Turistično društvo Frankolovo, kvartet Frankolovo ter domači cerkveni in moški pevski zbor.

 

 

Zlati nagrajenec občine Vojnik in domači župnik, p. Branko Cestnik, je zbrane nagovoril o pomenu praznikov v življenju ljudi in nanizal tri recepte za dober praznik. Takole je razmišljal: »1. Praznik mora imeti DOBRO VSEBINO – moramo vedeti, kaj praznujemo. Npr. rojstni dan ima jasno vsebino, nimajo pa je vsi prazniki. Pri cerkvenih je težava, da ljudje ne vedo točno, kaj praznujejo; pri državnih je problem, da jih ne praznujemo. Če ne praznujemo vsebine, se bo prej ko slej oddaljila od nas in to je nevarno. 2. Imeti moramo PRAVA ČUSTVA, za praznik damo ven, kar je v nas najlepše, da se lepo izrazimo in smo prijazni drug z drugim. Smeh ima koncentrat pozitivnih čustev in paše k prazniku kot vino k pečenki. 3. PRAZNIK NI VSAK DAN. Če je potica na mizi vsak dan, ni več dobra. Staro razmerje, ki so ga prevzele večinoma vse civilizacije, je 6 : 1, kar pomeni, 6 dni delaj, 7. dan praznuj. Potem je praznik res dogodek, ki izstopa iz vsakdanjega toka življenja in ga preseka. Želim vam, da bi te praznike praznovali z vsebino. Če ste bili danes pri jaslicah, jutri izobesite slovensko zastavo. Da bi praznovali veseli, z veliko smeha in da prazniki ne bi bili preveč na gosto.«

 

 

Po vsem videnem in slišanem smo se podali le še v šolsko jedilnico, ob praznični mizi nazdravili vsemu dobremu in pokramljali z mnogimi, ki jih morda že dlje časa nismo srečali. In upoštevajoč navedene recepte, so prazniki postali lepši in ljubeznivejši.

 

Sonja Jakop

Foto: Dolfi Jakop

 

Oglejte si tudi