Zlati nagrajenec občine Vojnik in domači župnik, p. Branko Cestnik, je zbrane nagovoril o pomenu praznikov v življenju ljudi in nanizal tri recepte za dober praznik. Takole je razmišljal: »1. Praznik mora imeti DOBRO VSEBINO – moramo vedeti, kaj praznujemo. Npr. rojstni dan ima jasno vsebino, nimajo pa je vsi prazniki. Pri cerkvenih je težava, da ljudje ne vedo točno, kaj praznujejo; pri državnih je problem, da jih ne praznujemo. Če ne praznujemo vsebine, se bo prej ko slej oddaljila od nas in to je nevarno. 2. Imeti moramo PRAVA ČUSTVA, za praznik damo ven, kar je v nas najlepše, da se lepo izrazimo in smo prijazni drug z drugim. Smeh ima koncentrat pozitivnih čustev in paše k prazniku kot vino k pečenki. 3. PRAZNIK NI VSAK DAN. Če je potica na mizi vsak dan, ni več dobra. Staro razmerje, ki so ga prevzele večinoma vse civilizacije, je 6 : 1, kar pomeni, 6 dni delaj, 7. dan praznuj. Potem je praznik res dogodek, ki izstopa iz vsakdanjega toka življenja in ga preseka. Želim vam, da bi te praznike praznovali z vsebino. Če ste bili danes pri jaslicah, jutri izobesite slovensko zastavo. Da bi praznovali veseli, z veliko smeha in da prazniki ne bi bili preveč na gosto.«
Po vsem videnem in slišanem smo se podali le še v šolsko jedilnico, ob praznični mizi nazdravili vsemu dobremu in pokramljali z mnogimi, ki jih morda že dlje časa nismo srečali. In upoštevajoč navedene recepte, so prazniki postali lepši in ljubeznivejši.
Sonja Jakop
Foto: Dolfi Jakop