Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
11°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

15. maj – mednarodni dan družin

Ob mednarodnem dnevu družin, 15. maju, so v celjski svetovalnici za prvo psihološko pomoč v stiski Tu smo zate, ki deluje na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, opozorili na pomen dobre komunikacije in povezanosti v družini. Vsakdo ima pravico in potrebo po družini, v kateri je slišan in sprejet, ima v njej možnosti za osebni razvoj in obenem za pristno povezanost z drugimi družinskimi člani. Življenje v takšni družini je lahko že samo po sebi varno zatočišče - vir duševnega zdravja in miru, varnosti, podpore in zadovoljstva. Družina, v kateri je dovoljeno izraziti nestrinjanje, razlike, vsa čustva in doživljanja vseh vrst, je lahko dobro opremljena tudi za učinkovito reševanje konfliktov in premagovanje zapletov, ki so sicer neizogiben del vsakdanjih družinskih odnosov. V kakšni družini si želimo živeti in kaj lahko naredimo, da bi soustvarjali dobro vzdušje in krepili vezi s tistimi, ki so nam najbližji?

»Današnji čas ni vedno naklonjen družinam, da bi lahko razvijale družinsko življenje, tako kot si želijo. Ne iščemo družin, ki bi bile popolne. Ne, ni te potrebe. Potreba, da je  vsakdo v družini deležen nečesa, kar mu pomaga, da se dobro počuti in mu je dobro - to pa je potrebno, danes, jutri, vedno.  Zmotno je razmišljanje, da je idealna družina tista, ki je brez konfliktov. V družini, v kateri je dovoljena raznolikost, so konflikti pogosto del družinskega življenja, zato je potrebno ves čas ustvarjati in varovati pogoje za pogovore in dogovore za reševanje konfliktov. Povabilo vsem pa je, da vsak nekaj prispeva, da bo potem lahko tudi nekaj dobil. Ljudje še vedno potrebujemo sočloveka in razmeroma trajne vezi, da sploh preživimo, to ostaja in bo tako ostalo. Družinski člani med seboj potrebujemo drug drugega vedno več in ne manj. Zakaj? V odnosih med družinskimi člani, med partnerjema, med starši in otroki je potrebno ustvariti prostor, ki daje možnosti prepoznavanja različnosti, upoštevanje drug drugega, da lahko vsakdo pove, kdo je, kaj želi, da je lahko to, kar je, in da ne bo zavrnjen. S tem se daje možnost in priložnost, da povabimo drugega k pogovoru, odkrivanju nečesa novega in potem skupaj ugotavljamo, kako živeti. Tega je danes več, kot je bilo nekoč,« razmišlja mag. Marjana Velikanje,  sistemska družinska psihoterapevtka, zunanja strokovna sodelavka Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje in svetovalka v celjski svetovalnici za prvo psihološko pomoč Tu smo zate. Glede na psihoterapevtsko in svetovalno delo z družinami in njenimi člani poudarja, da v današnjem času potrebujemo družino, v kateri je možno o vsem govoriti, o vsem razmisliti in se dogovoriti: »Vsak ima pravico do izražanja svojih potreb, čustev, doživljanj, želja, kajti vse to je dovoljeno in je tvoje. Člani take družine dajemo drug drugemu priložnost za oboje: da smo blizu nekomu, da se naučimo skrbeti zanj, da smo z njim povezani in imamo hkrati priložnost, da smo sami svoji, da se oddaljimo in razvijamo svojo edinstvenost.« Kadar smo starši, je naša naloga, da v družini zagotovimo varno odraščanje tudi otroku – naredimo prostor za njegov glas v družinskih pogovorih in njegovo udeleženost v družinskem življenju. Učimo ga prevzemanja odgovornosti, razvijanja sočutja in veščin za sobivanje v družini. Skušamo ga videti, upoštevati, slišati, podpreti pri razvoju zdrave osebnosti, mu odločno postavljati razumne meje – vse to s spoštljivim ravnanjem. Družina se lahko razvija v prostoru, v katerem sta medsebojno zaupanje in navezanost. »Stopiti v čevelj drugega, se ustaviti, poslušati in slišati, kaj je drugemu pomembno, nam znova in znova odpira možnosti za lastno in skupno napredovanje,« meni mag. Marjana Velikanje.

 

Dan za vso družino – medgeneracijski pohod iz Celja na Brnico

K povezanosti v družini prispeva tudi čas, ki ga preživimo skupaj: čas skupnih obedov, praznovanj, druženja ob delu, skupne športne dejavnosti, sprehodi v naravo … Nacionalni inštitut za javno zdravje (Območna enota Celje), Planinsko društvo ZZV Celje in Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Celje vabijo ob mednarodnem dnevu družine in svetovnem dnevu gibanja na medgeneracijski pohod na Brnico. Starši, babice in dedki, otroci in mladostniki … dobimo se v soboto, 13. maja 2017, ob 9. uri, na Špici v Celju. Pot v obe smeri bomo prehodili v približno treh urah. Pohod je primeren za ljudi vseh starosti in za družine z otroki.

 

Po ugotovitvah raziskovalcev vodi slaba družinska komunikacija do številnih družinskih problemov. Kadar se v družini konflikti pojavljajo pogosto in ostajajo nerazrešeni, kadar je med družinskimi člani napeto vzdušje, navezanost šibka in zanje družina ni varen prostor doživljanja bližine, je smiselno, da aktivno pristopimo k reševanju medosebnih odnosov – lahko tudi s pomočjo svetovalca, ki nam lahko pomaga pri uvidu v situacijo in iskanju ustreznih rešitev. Med dostopnejšimi viri strokovne pomoči v stiski je Center za psihološko svetovanje Posvet, ki danes združuje mrežo desetih svetovalnic po vsej Sloveniji. Na Celjskem delujejo svetovalnice v Celju in v Laškem (naročanje po telefonu 031 778 772) ter v Sevnici (naročanje po telefonu 031 704 707). Statistična analiza obiskov v celjski svetovalnici Tu smo zate v obdobju od leta 2015 do maja 2017 kaže, da je med približno 463 klienti skoraj 40 odstotkov poiskalo pomoč zaradi družinske problematike. Svetovalno oporo in pogovore s strokovnjakom so potrebovali v primerih težav v partnerskih odnosih, ločitev, težav z odraslim otrokom, težav z otrokom mlajšim od 18 let, težav s starši in razhajanj z drugimi bližnjimi.

***

Dodatne informacije:

  • Družina kot vir podpore – PRILOGA 1

Mag. Marjana Velikanje, univ. dipl. soc. del., sistemska družinska psihoterapevtka, zunanja strokovna sodelavka Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje - svetovalka v celjski svetovalnici za prvo psihološko pomoč Tu smo zate.


E: marjana.velikanje@gmail.com

  • Statistični podatki o družinah in raziskave – PRILOGA 2

Domen Kralj, mag. psih., Območna enota Celje, Nacionalni inštitut za javno zdravje, strokovni sodelavec v sprejemni pisarni celjske svetovalnice za prvo psihološko pomoč Tu smo zate

E: domen.kralj@nijz.si

 

Služba za komuniciranje

Nacionalni inštitut za javno zdravje

Trubarjeva 2, SI-1000 Ljubljana,

Telefon: 01 2441 494, 01 2441 572

pr@nijz.si

www.nijz.si

Podatkovni portal NIJZ

   

Oglejte si tudi