Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Županova beseda

V času od zadnjega Ogledala pa do izida te številke se v mojem predalniku ali mojih zapisih ni zbralo toliko vprašanj kot pri prejšnjih številkah, verjamem pa, da poskušamo odgovoriti na vsa vprašanja občanov ali obrazložiti dejanja in odločitve tako občinske uprave kot občinskega sveta in njegovih odborov.

 V vsakem Ogledalu se pojavljajo obrazložitve in odgovori mojih sodelavcev, ki dodatno opisujejo naša dejanja, finančne odločitve itd. Prišli pa sta dve anonimni pismi z vprašanji oz. zahtevami. Človek ne ve, če bi na taka pisanja odgovarjal, saj me še vedno moti, da nekdo ni toliko pogumen, da bi se podpisal ali podpisal s pravim imenom ali prišel po informacijo na Občino. Ti pismi sta me spodbudili, da napišem tudi o temi pridobivanja služnosti, ki jo morda občani poznate malo manj ali pa nočete slišati zanjo:

 

Prvo pismo je iz Nove Cerkve, kjer se krajani Polž zgražajo nad ravnanjem posameznika, ki je gnojnico polival kar iz ceste in s tem zaprl občinsko cesto. Zadevo bom predal inšpektoratu oz. kršitelja opozoril na to dejanje.

V nadaljevanju pisec trdi, da smo mu »posipavali in orali njegovo lastno cesto«, kar pa zagotovo ne bo držalo. Letošnja zima je že tako v našem proračunu povzročila obilo škode, saj smo porabili enkrat več denarja kot prejšnja leta, zato si takih pluženj ne moremo privoščiti in jih tudi ne dovoljujemo. Kaj in koliko se pluži, pa krajevne skupnosti nadzorujejo same.

Kar se tiče nedovoljenih ali dovoljenih gradenj, pa mora imeti vsak lastnik za vsako tako gradnjo (ki jo omenjate) dovoljenje, ki ga izda upravna enota. Del dokumentacije pa pred tem pridobi na Občini. Da bi kakšen naš občan pri tem imel privilegije, ne bo držalo, je pa res, da kakšen naš občan tudi kaj zgradi mimo dovoljenj, takrat pa imate vso pravico poklicati inšpektorja ali se obrniti na naše službe, ki bodo ocenile, ali lahko zadevo rešujejo same ali jo posredujejo naprej. Najprej pa bodo povedale, ali sploh je govora o gradnji brez dovoljenja.

 

Drugo pismo je bilo naslovljeno na Jožeta Kocmana in posredno na Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Pisec, ki se je sicer podpisal, s takim imenom in priimkom, seveda ne obstaja (sicer se naj oglasi) kritizira delno zgrajen pločnik iz Arclina proti Vojniku. Tudi sami dobro vemo, da je tako. Trudili smo se, da se je pločnik zgradil vsaj tam, kjer so bile dane možnosti. Občinski svet pa razporeja denar po prioritetah, za katere sklepa, da so najpomembnejše. Za omenjeni pločnik imamo možnost pridobiti tudi državna sredstva, zato si prizadevamo, da za takšne projekte ne bi porabljali »svojega« denarja, ampak si prizadevamo pridobiti dodatnega. Ker pa je država v slabšem finančnem stanju kot pred leti, gredo ta naša prizadevanja bistveno počasneje naprej, kot bi želeli mi in vi. Pločnik bo kmalu dobil celovito podobo, ravno tako tudi križišče v Arclinu, smer Ljubečna.

Velikokrat pa smo že povedali, da Direkcija RS za ceste ne dovoli avtobusnih postajališč na vsakih nekaj metrov, zato je pri pokopališču in pod cerkvijo ne moremo postaviti.

 

Kar se tiče avtobusnih postajališč za vstop otrok, pa ne vem, katero vstopanje je tako nevarno. Za eno, ki se je pokazalo kot nevarno, smo pridobili dovoljenje lastnika hiše, da lahko iz njegovega dvorišča otroci vstopajo na avtobus, avtobusnega postajališča v pravem pomenu besede pa kljub mnogim poskusom in prošnjam nismo mogli postaviti. Drugje vstopajo otroci na rednih avtobusnih postajališčih. Če pa je še kje posebna težava, pa se oglasite na Občini in predstavite problem. Lahko tudi preko predstavnika KS.

V letošnjem letu smo dobili veliko pohval ravno glede očiščenih avtobusnih postaj in tudi spluženih cest, za kar smo porabili tako veliko denarja, zato mi ni jasno, kje in kdaj se je zgodilo, da katera ni bila očiščena. Morda res ne v trenutku, ko je še snežilo, bila pa je zagotovo v najkrajšem možnem času. Tisti, ki piše tako kritikantsko, bi morda malo pokukal v katero od sosednjih občin.

 

 

Morda pa za lažje razumevanje letošnje zime naslednji podatek:

V proračunu smo imeli 138.000,00 EUR predvidenega denarja za zimsko službo. Do danes smo ga porabili 250.048,00 EUR. Občina je v letošnji zimi kupila 250 t soli za posipavanje.

Ker je v pismu še nekaj puščic, ki letijo brez cilja, bi piscu povedal še to, da ste velikokrat krivi občani sami, da toliko časa traja realizacija kakšnega projekta. Recimo vodovod Tomaž: dve leti smo se ukvarjali samo z eno družino. Ko smo prišli končno do ostalih služnosti, naletimo na lastnika iz tujine, pa nekoga, ki ima posebne pogoje, in tako spet mine pol leta popolnoma brez potrebe.

Drugi primer: vodovod Brdce. Da bomo lahko nadgradili vodovod, je potrebno najprej pridobiti služnosti za obstoječega, ki ga bomo predali v upravljanje ustrezni javni službi JPK Slovenske Konjice. Služnosti nismo mogli pridobiti niti za ta vodovod, ki je že zgrajen in so ga ljudje »soglasno » zgradili že pred mnogimi leti. In tako bo kmalu minilo kmalu pol leta naših prizadevanj, storili ali dosegli pa nismo nič. Naslednja poteza bo nov projekt in draga prestavitev že obstoječega vodovoda, nato bomo pridobivali služnosti za novo napeljavo, sledi pridobivanje gradbenega dovoljenja, nato sledi izgradnja novih napeljav in šele potem bodo ljudje dobili vodo. Mukotrpno, kajne?

In ko dobimo služnosti domačih ljudi, se pa najde še Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS, pa ARSO, pa še katero od ministrstev in tako minevajo leta.

In tretji primer: Ah, se ne splača.

In četrti in petindvajseti: Ah, še manj!

Razmislite, da je enako pri cestah, pri kanalizacijah, pri odkupih zemljišč za vodohrane, pri pločnikih in kolesarskih stezah … Torej povsod.

Dragi pisec, ki tako vehementno razmetavaš kritične besede o našem delu in delu mojih kolegov na Občini ali v Svetu za preventivo, si pomislil kdaj na to? Verjetno ne.

  1. Da pa moje pisanje ne bo tako negativno, bi rad čestital mnogim jubilantom:

-          Štajerski rogisti 13. aprila praznujejo 20 let delovanja.

-          Moški pevski zbor Anton Bezenšek iz Frankolovega 20. aprila praznuje 40- letnico delovanja.

-          Vinogradniško vinarsko društvo praznuje 4. maja 10-letnico delovanja.

-          Planinsko društvo organizira 28. aprila 20. tradicionalni pohod na Kunigundo

-          Špesov dom 11. maja praznuje 10-letnico delovanja.

-          Športno društvo Socka 14. aprila organizira državno prvenstvo v gorskih tekih za štafete.

-          Društvo jadralnih padalcev Kajuh iz Frankolovega v aprilu organizira mednarodno tekmovanje v jadralnem letenju z imenom ParaŠtajerka.

-          In še cela vrsta koncertov, prireditev in drugih dogodkov, ki jih organizirajo naša marljiva društva, se bo zgodilo.

-          Čestitke vsem jubilantom in hvala vsem organizatorjem za odmevne prireditve.

In še posebej hvala vsem, ki ste se udeležili čistilne akcije. Če tega zaradi slabega vremena še niste mogli storiti, sporočamo, da okolico svojega doma ali širše lahko uredite kadarkoli med letom in nabrano odložite v zbirnem centru, pri večjih količinah zbranega odpadnega materiala obvestite svoje krajevne skupnosti.

V upanju, da bo v času, ko boste to brali, tudi dejansko že prišla bolj sončna pomlad, vam pošiljam prijetne pozdrave!

                                                                                                                                                                                                                                                                  Beno Podergajs

                                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi