Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Krepko smo že zakorakali v novo leto 2017

»Kaj ima v življenju pravo vrednost? To, kar lahko vzameš s sabo na zadnjo pot. Vrednost ima, kar smo naredili iz ljubezni za Boga, do bližnjih in do samega sebe. S čimer smo naredili svet bolj prijazen, boljši, lepši, bolj pošten, bolj ljubeč.« (Neznani avtor)

Krepko smo zakorakali v novo leto 2017, kaj nam bo prineslo, ne vemo, vem pa, da je moja naloga ostala enaka, kot je bila v prejšnjem letu; delati za razvoj lokalne skupnosti, za zagotavljanje dobrih življenjskih pogojev občankam in občanom, ne nazadnje za upravičenje vašega izkazanega zaupanja. In za to se bom trudil tudi vnaprej.


Leto smo začeli z zaključno prireditvijo ob uspešno zaključenem drugem Božičnem Vojniku – prireditvi, ki je v Vojnik privabila več ljudi kot katera koli doslej. Vesel sem, da ste številni našli način, kako se bolj zbližati s sokrajani, se tudi umetniško izraziti na temo jaslic in uspešno promovirati naš Vojnik, ki ne samo da je lep, ampak ima tudi dušo. Iskreno se zahvaljujem vsakemu.


Varnostno se leto ni začelo preveč dobro, saj smo imeli v prvi polovici januarja kar pet požarov, od tega tri hujše. Pokazala se je dobra usposobljenost naših gasilcev, saj so se na vsak klic na pomoč odzvali v le nekaj minutah in tudi uspešno posredovali. Na dnevu odprtih vrat Občine Vojnik je svoja vrata odprlo PGD Frankolovo in nam pokazalo svoje nove pridobitve, opremo ter nam zagotovilo pripravljenost za pomoč sokrajanu v vsakem trenutku. Vsem gasilcem v naši občini se zahvaljujem za človekoljubno delo. Prav tako vam zagotavljam, da vam bo Občina Vojnik stala ob strani pri vaših potrebah. Z željo, da boste lahko še bolj učinkoviti, bomo v letu 2017 poskrbeli za nabavo defibrilatorjev za vseh pet svojih društev. Vsem nam polagam na srce skrb za odgovorno samozaščitno delovanje, saj se da s tem preprečiti marsikatera nesreča.


V prvih mesecih leta se odvijajo tudi občni zbori društev. Na vabilo se z veseljem odzovem in se jih udeležim sam ali se jih udeleži podžupan, g. Štokojnik. Tako se seznanim z vašim delom, načrti in tudi potrebami. Vesel sem, da smo občina, kjer je delo v društvih izjemno dejavno in se tako bogati in plemeniti naše vsakdanje življenje. Posebej se seveda vsi veselimo odličnih rezultatov na raznih tekmovanjih, kajti tako dokažete tudi visoko strokovnost vloženega dela. Za delo društev smo v proračunu zagotovili nominalno enak znesek kot lani. Prosim vas, da spremljate razpise, ki bodo objavljeni v Ogledalu, in se pravočasno prijavite. Prav tako naj vas spomnim, da imamo na svoji spletni strani tudi koledar za prijavo prireditev, da bi tako zagotovili prenos informacij in preprečili preveč dogodkov na isti dan, kar se potem pozna pri obisku. Z veseljem vam bomo pomagali tudi v občinski upravi, če boste izrazili svoje želje. Uspešno smo izpeljali reklamacijo – zamenjavo športnega poda v večnamenski dvorani v Vojniku, tako da verjamem, da ne bo več težav in bodo športniki lahko uporabljali dvorano nemoteno.


Pri delu društev pogrešam delo mladinskega društva v Vojniku. V mesecu februarju smo organizirali okroglo mizo na temo strategije za mlade v občini Vojnik. Pokazala se je želja, da se obudi delo društva in zato vabim vse mlade, da se vključite in ponovno obudimo delo društva. Informacije so na voljo tudi v tajništvu občine.

 

Z veseljem ugotavljam, da se je lani ustanovljen Klub podjetnikov občine Vojnik resno lotil dela in izvedel tudi že prvo redno skupščino. Vabim vse podjetnike naše občine, da se pridružijo klubu in tako organizirano zastopajo svoje interese. V Ogledalu bo podjetništvu vedno namenjen prostor. Naša socialna politika je, da si lahko vsak s poštenim plačilom za svoje delo zagotovi za človeka vredno življenje.


Osrednji dogodek ob kulturnem prazniku smo letos organizirali v telovadnici OŠ Antona Bezenška na Frankolovem. Glavna organizatorka je bila osnovna šola. Skupaj so nastopajoči izvedli čudovit medgeneracijski kulturni dogodek, ki sta mu piko na »i« dala slavnostni govornik, lanski Prešernov nagrajenec, Tone Partljič in prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju kulture v občini Vojnik, gospod Jože Gregorc. Vsem nastopajočim se za udeležbo iskreno zahvaljujem. Prav tako pa tudi vsem obiskovalcem, ki ste do zadnjega kotička napolnili prireditveno dvorano. Tako smo se primerno poklonili tudi dr. Francetu Prešernu, slovenski besedi, naši pesmi in narodni zavesti.


Za nami je jubilejni 30. pustni karneval v Novi Cerkvi v organizaciji PGD Nova Cerkev. Čestitke ob jubileju in pohvala odlični organizaciji. Karneval s svojimi izvirnimi idejami nastavi ogledalo nam in dogajanju okoli nas. Je pa tudi odlična promocija občine.


Pomladni meseci so tudi čas, ko se posvečamo zimski službi in načrtujemo dejavnosti k izboljšanju stanja lokalnih cest, javnih poti in kolesarskih stez ter pločnikov. Prva naloga po koncu zime je sanacija poškodovanih odsekov, ki jih bo letos veliko. Prosim, javite svetom krajevnih skupnosti svoje predloge, tako za sanacijo kot nove odseke asfaltnih prevlek. Znotraj rezerviranih proračunskih sredstev bomo tudi letos posodabljali cestno infrastrukturo po načrtih KS. Na področju kolesarskih stez imamo dva projekta; in sicer izgradnjo pločnika in kolesarske steze ob regionalni cesti na relaciji Škofja vas–Vojnik, kjer imamo obljubo s strani direkcije za infrastrukturo, da bodo letos izdelani projekti PZI/PGD. Drug projekt je kolesarska steza, namenjena rekreaciji in turizmu, ki bo povezovala kraje Celje–Vojnik–Dobrna, kjer prav tako na podlagi lani izdelanih idejnih projektov nadaljujemo izdelavo dokumentacije. Predstavitev idejnega načrta je bila izvedena 15. februarja, na predstavitvi je bil prisoten tudi vodja sektorja za naložbe, g. Willenpart Tomaž. Uspešna izgradnja kolesarskih poti je ena od prioritet, ki ste jo mnogi podprli tudi s svojim podpisom. Zdaj imamo možnost, da nam direkcija za infrastrukturo pomaga s sofinanciranjem. Seveda prosim za podporo tudi lastnike zemljišč, po katerih bo trasa potekala. Verjamem, da ne bomo zamudili ugodnega trenutka za razvoj občine na tem področju.


Oddali smo projekt ureditve dveh tematskih poti in parka ob Hudinji na razpis LAS in upam, da bomo pridobili dodatna sredstva za ta namen. Končani so projekti za ureditev mrliške vežice v Vojniku z izgradnjo nadstreška in ureditvijo prostora za raztros pepela, tako da se bo v poletnih mesecih začela gradnja. Trudili se bomo, da bo čas gradnje čim krajši in da bo s tem čim manj moteč za pogrebne obrede.


Imamo srečo, da živimo v prelepem, čistem okolju, ki smo ga dolžni tudi ohranjati in nekoč zapustiti našim mladim rodovom. Zato vas vabim, da se 1. aprila udeležite čistilne akcije, da še polepšamo svoj kraj. Če opazite kakšno večje črno odlagališče, prosim, sporočite v tajništvo KS ali Občine Vojnik. V primeru slabega vremena se akcija prestavi na naslednjo soboto, 8. aprila. Vabljeni!

 

Ker smo v mesecu marcu, naj zaključim s čestitko našim dekletom in ženam ob dnevu žena in materinskem dnevu. Želim, da se vse počutite spoštovane, ljubljene in enakovredne, zaradi vas je svet lepši, boljši, bolj ljubeč!

 

V pričakovanju uspešnega leta vas lepo pozdravljam.

Branko Petre, vaš župan
Foto: Lea Sreš


 

Oglejte si tudi