Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Da si lahko hvaležen, se ti mora zgoditi kaj dobrega

»Bodite vedno nasmejani; in sicer da tistim, ki si vašega nasmeha želijo, polepšate dan in ga pokvarite tistim, ki jih vaš nasmeh moti. Upam, da moj nasmeh ne bo pokvaril dneva nikomur.« (Neznani avtor)

Včasih se človek začudi, kako čas hitro beži. In samo še nekaj dni nam je ostalo, pa bo tudi leto 2016 za nami. Leto lahko ocenimo kot dobro tudi za Občino Vojnik. Čeprav so ves čas prisotne težave glede financiranja občin in nam naraščajo s strani države predpisane obveznosti, se z manjšanjem stroškov in smotrno porabo denarja ter trudom, da nekaj sredstev pridobimo preko projektov, ki jih sofinancira država, konec leta lahko veselimo nekaj novih pridobitev. Žal so na področju financiranja projektov iz evropskih skladov potisnjene občine ob stran, a ravno ta sredstva so bila v prejšnjih letih tista, ki so omogočila prenekatero naložbo tudi v našem kraju.


Kaj pa nam je kljub temu večjega uspelo v letu, ki se poslavlja? Protipoplavna ureditev Vojnika in spodnjega Arclina ter delna ureditev ulic in parkirišč v Vojniku (več kot 5 mio €). Ureditev podstrešja v POŠ Nova Cerkev v nove učilnice (300.000 €), sanacija plazov in ceste v Bovšah (330.000 €), avtobusni postaji v Novi Cerkvi (45.000 €), nove asfaltne ceste v vseh treh krajevnih skupnostih okoli 6 km (150.000 €), pločnik in kolesarska steza v Vojniku (90.000 €), DRI je obnovil 2 km regionalne ceste Globoče–Frankolovo (273.000 €), nakup minibusa za OŠ A. B. Frankolovo in gasilskega vozila za PGD Frankolovo. Zgrajena sta vodovod Brdce (75.000 €) in kanalizacija Petelinjek (50.000 €) ter končan betonski most v Lembergu (30.000 €).


Občinski svet je sprejel OPN – občinski prostorski načrt, ki začne veljati 1. januarja naslednje leto. Tako imamo tudi v občini Vojnik urejen najpomembnejši dokument, ki določa pogoje uporabe prostora. Zagotovili smo sredstva za delovanje vseh društev, vrtcev in šol ter sredstva za socialne potrebe, ki žal iz leta v leto naraščajo. Na zadnji seji občinskega sveta so svetniki potrdili osnutek proračuna za leto 2017, ki nam daje okvirni načrt dela za naslednje leto. Pri sestavi osnutka proračuna smo seveda morali upoštevati zakonska izhodišča in sprostitev plač in napredovanj v javnem sektorju, ki bodo naši občini povečali odhodke bolj, kot se je povečala povprečnina za leto 2017. Žal to posredno vpliva tudi na stroške domske oskrbe in na ceno pomoči na domu. Vsekakor bomo ta sredstva imeli zagotovljena v proračunu. Tudi društvom in njihovim dejavnostim namenjamo enak znesek sredstev kot v lanskem letu.


Kot sem obljubil v prejšnji številki, se bom na prehodu v novo letu posvetil predvsem načrtom na področju naložb. V strukturi bodo znašale približno 35 %, menim, da je to zelo dobro. Področju asfaltiranja bo namenjeno 150.000 €. Sredstva za vzdrževanje cest in zimsko službo bodo v isti višini kot lani, to nam zagotavlja zadovoljivo stanje, ne pa seveda prepotrebnih rekonstrukcij cest. Posebna težava je izgradnja kolesarskih stez in pločnikov. Naše delo teče v dveh smereh; in sicer je ob regionalni cesti Škofja vas–Vojnik predvidena s strani DRI izdelava dokumentacija PZI – trenutno teče faza izbire izvajalca. Drugi projekt je izvedba kolesarske steze, ki bo povezovala Celje–Vojnik–Dobrno, namenjene rekreaciji, ki se bo v čim večji meri izognila prometnim cestam, letos smo izdelali idejne projekte in jih recenzirali tako, da se dejavnost nadaljuje naslednje leto z izdelavo projektov PZI. Dejavnosti vodimo preko RaSr. Predvidoma v januarju naslednje leto bo organiziran prvi razgovor z lastniki zemljišč na trasi. V gradnjo bo šel tudi projekt levega zavijalnega pasu v Arclinu za smer Ljubečna. Trudimo se tudi za izgradnjo prehoda za pešce pri avtohiši Čepin. Poleg tega imamo na direkciji obljubljeno sanacijo ceste Nova Cerkev–Socka v dolžini 4 km in vredno 560.000 €. Stanovalci ob Cesti talcev so opozorili na težavo ceste brez pločnika. Za ta del smo naročili izdelavo idejne rešitve pri strokovnjaku in v naslednjem letu se bo sklical zbor stanovalcev, da začnemo iskati rešitev.


Pri urejanju vodovodov je predvidena gradnja vodovoda Straža pri Dolu, začetek del pri vodovodu Hrastnik se spet zamika zaradi nestrinjanja lastnikov s služnostmi. VO-KA bo v letu 2017 vložil okoli 200.000 € v obnovo vodovoda na našem območju. Ker imamo v občini še pet malih vodovodnih sistemov z več kot 50 uporabniki, smo začeli razgovore v smeri njihove ureditve v skladu z zakonom. Podžupan g. Viktor Štokojnik je prevzel nalogo koordinacije na tem področju. Naloga občine je zagotoviti kakovostno oskrbo z vodo, vendar potrebujemo vaše sodelovanje. Tudi na področju kanalizacije bomo aktivni, na področju Frankolovega bomo gradili III. fazo, vredno 100.000 €, v Novi Cerkvi krak, vreden 25.000 €, na Arclinski cesti krak za 30.000 € ter odsek v Lešju v vrednosti 65.000 €. Za večje odseke, za katere imamo projekte (Konjsko, Nova Cerkev, Razdelj in Ivenca), čakamo na razpise za dodatna sredstva s strani države ali EU. VO-KA pa bo obnavljal in širil ČN Škofja vas, ki čisti fekalne vode iz Vojnika in Arclina v vrednosti 400.000 €.


Na segmentu mostov imamo v načrtu sanacijo lesenega mostu v Polžah (20.000 €) in novogradnjo mostu v Homec v višini 80.000 €. Oba obstoječa sta v slabem stanju in potrebna nujne obnove. Našo občino pestijo tudi plazovi. V dogovoru z ministrstvom bomo sanirali plaz v Trnovljah pri Socki v vrednosti 120.000 €, izvajalec VOC Celje je že izbran in dela bodo stekla spomladi po podpisu pogodbe z ministrstvom. Trudimo se tudi za pridobitev sredstev za sanacijo plazu v Črešnjicah, a še nismo dosegli dogovora z MOP. Za plazove na kmetijskih zemljiščih sredstev žal ni.


Predvideli smo sredstva v višini 300.000 € za ureditev štirih novih učilnic na podstrešju OŠ Vojnik, ker se je povečalo število otrok, potrebujemo nove prostore že septembra. Začeli pa bomo tudi z izdelavo projektov za novi vrtec na Frankolovem, temu smo namenili 50.000 €. Skupaj z občinami svoje regije smo se prijavili tudi na projekt širitve širokopasovnega omrežja in upamo na uspešnost prijave na razpisu. Prav tako teče priprava na razpis LAS-a, kjer bomo kandidirali s tematskimi potmi in ureditvijo parka ob Hudinji.


Kot vidite načrtov in dela ne bo zmanjkalo tudi naslednje leto. Vsakega izvedenega projekta se seveda skupaj z vami iskreno veselim. Vabim vas, da delo in življenje v naši občini spremljate tudi vi. Zato bo Ogledalo tudi v prihodnje naše ogledalo. Vabim vas, da pišete in poročate o svojem delu in dosežkih. Prispevki v tiskani reviji so sicer omejeni, vendar pa imamo na voljo spletni portal, ki ima dve prednosti; ni omejen s količino besedil in fotografij ter informacija pride med nas takoj, ko jo sporočite. Zato vas vabim, da ga še bolj uporabljate. Urednica ga. Lea Sreš vam je na voljo na vojnik.ogledalo@gmail.com, informacije pa najdete na spletnem naslovu www.mojaobcina.si/vojnik.


Ker ima tudi župan omejen prostor, naj zaključim s povabilom na naš Božični Vojnik 2017. Projekt nastaja pod vodstvom TD Vojnik ob posebni skrbi Nataše Kovačič in Benedikta Podergajsa ter številnih naših krajanov. Razstava jaslic in paleta prireditev po celi občini Vojnik so nekaj unikatnega, kar je vredno obiska in ogleda. Res prisrčno vabljeni, povabite svoje sosede znance in prijatelje, verjemite, ne bo vam žal.

Preden zaključim, naj se zahvalim tudi vsem, ki ste z mano oblikovali leto, ki se poslavlja; podžupanu, trem odličnim predsednikom KS, članom občinskega sveta in svetov KS, članom odborov in komisij, vsem predsednikom in članom številnih društev v občini Vojnik, ravnateljicam, uredniškemu odboru Ogledala, mojim sodelavcem v občinski upravi, vsem, ki se trudite za to, da je delo za skupno dobro še vedno vrednota.


Spoštovani!

 

Da si lahko hvaležen, se ti mora zgoditi kaj dobrega. Nam so se v letu, ki odhaja, dogajale različne stvari, vendar je bilo več dobrih, za kar smo lahko hvaležni. Naj nam prihajajoči dnevi božiča in novega leta prinesejo umiritev. Pospravimo mobilne telefone in računalnike ter se napotimo do soseda in mu namesto sporočila SMS poklonimo svoj nasmeh in stisk roke. Zaželimo mu, tako kot jaz vam sedaj, blagoslova in zdravja ter sreče v novem letu, ki prihaja, polno novih priložnosti. Skupaj jih obrnimo v svoje dobro.


Srečno Občina Vojnik tudi v letu 2017!


Branko Petre,
vaš župan

 

 

Oglejte si tudi