Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Županova beseda

Stota številka Ogledala! Z njimi smo spoznali, da smo v občini »vsi povezani med seboj, da smo vsi deli enega telesa« (H. Keller).
Z njim smo v občinski upravi spoznali, da je veliko lažje delati, če so ljudje dobro informirani.

Z njim pa so ljudje ugotovili, da se v občini (beri: upravi) veliko dela in tudi naredi ter da so krajevne skupnosti, vrtci, šole, društva in drugi izjemno aktivni s prireditvami in različnimi dogodki.

Z Ogledalom smo ugotovili, da je to pravi stik z ljudmi in da je potem, ko je dobil še elektronskega brata (spletni portal: Mojaobcina.si), njegovo poslanstvo še pridobilo pomembnost.

Zato se zahvaljujem Mojci Skale za urejanje glasila v prvih letih izhajanja in za zdajšnje urejanje Juretu Vovku, ki je vse skupaj še nadgradil – Ogledalo je postalo pravi informator občanov naše lokalne skupnosti. Zahvala gre tudi vsem dosedanjim članom uredniškega odbora, vsem fotografom in prostovoljnim piscem, ki so s svojim pisanjem in fotografijami doprinesli k raznovrstnosti informacij.

 

*

 

Približuje se polovica leta in pregledali smo finančno poslovanje občin. Pri poslovanju dajemo predvsem poudarek usklajenosti med prihodki in odhodki. Ugotovili smo, da se gibljemo v normalnih mejah. Manj smo porabili za zimsko službo, kot je bilo načrtovano, več pa za sanacijo po žledu.

 

V prvi polovici leta smo opravili že kar nekaj sanacij na asfaltnih cestah v vseh treh krajevnih skupnostih. Sanacije se še nadaljujejo. Prav tako je bilo narejenih že nekaj popravil na mostovih, med večjimi je zamenjava dotrajane lesene ograje na mostu v Polžah. V Novi Cerkvi se nadaljujejo dela na zamenjavi nizkih drogov za javno razsvetljavo z višjimi, ki bodo prostor bolje osvetljevali. Redno se na cestah dopolnjuje prometna signalizacija, ki je velikokrat poškodovana ali odstranjena (tudi zaradi vandalizma, npr. cestna ogledala). Za makadamske ceste smo po krajevnih skupnostih namenili že kar nekaj ton gramoza.

 

Izgradnja kanalizacije v Arclinu se nadaljuje, prav tako dobro kaže večini projektov z naslova protipoplavnih ukrepov. Pri vodovodu Tomaž čakamo na tehnični pregled in uporabno dovoljenje, sledi priklapljanje uporabnikov. Pridobivamo gradbeno dovoljenje za kanalizacijo Razdelj‒Nova Cerkev.

 

Nadaljujejo se obnove na vodovodu Frankolovo v višini do 300.000 evrov.

 

Za vodovod v Belem Potoku so odkupljena zemljišča in se pripravlja projekt. Treba je postaviti črpališče in vodohran (VO-KA) ter zgraditi cevovod do uporabnikov. Naslednje leto predvidevamo začetek del; tako nakazujejo razgovori s prihodnjim upravljavcem.

 

Občina ima v lasti kar nekaj zemljišč za gradnjo, ki so delno komunalno urejena in smo jih pripravljeni prodati. Do sedaj so bile naše želje, da bi prodali večje komplekse zemljišč, česar pa osiromašeni trg ni sprejemal. Zato smo pripravljeni, da prodamo tudi manjše dele zemljišč. Če bo komunalna infrastruktura dovoljevala, tudi posamezne parcele. Informacije lahko dobite na občini.

 

Želeli bi vas obvestiti, da:

  • smo opravili še nekaj razširjenih energetskih pregledov javnih objektov v občini;
  • ves čas prenavljamo in dopolnjujemo informatizacijo procesov uprave in občinskih organov;
  •  še vedno delamo na projektih Planetu Zemlja prijazna občina, Mladim prijazna občina in Invalidom prijazna občina;
  •  vsako leto pripravljamo program varnosti, letno in po potrebi pregledujemo oz. dopolnjujemo lokalni energetski koncept;
  • izvajamo energetsko sanacijo na večstanovanjskih objektih v smislu stavbnega pohištva na neprofitnih stanovanjih v občinski lasti;
  • trenutno saniramo streho POŠ Socka z izdelavo zračnega kanala.

 

 *

 

Nekaj poudarkov iz našega dela sem zapisal, saj vem, da večina občanov zanje sploh ne ve, čeprav so koristni za dobro oziroma boljše bivanjsko okolje skupnosti ali posameznikov.

 

 

Izvedli smo tudi nekaj odmevnih prireditev, ki so zaznamovale naš kraj in ponesle ime tudi izven meja naše občine pa tudi države. Naj naštejem samo tiste, za katere so se nam organizatorji ali nosilci prireditev posebej zahvalili:

 

–        Državno prvenstvo v gorskih tekih za štafete (6. 4. 2014)

–        Moški pevski zbor KUD Vojnik (letni koncert)

–        Praznik KS Frankolovo

 

Spoštovani g. Beno Podergajs!


Prenašam iskreno zahvalo gostov iz Bolgarije, ki so se udeležili odkritja doprsnega kipa prof. Antona Bezenška na Frankolovem. Iskreno so hvaležni za izredno pozornost, ki so je bili deležni povsod, kamor so prišli. Še posebej se vodstvo delegacije zahvaljuje za izreden sprejem pri Vas na občini in za Vašo predstavitev občine in njene vsebine. Vse je navdušil tudi obisk rojstne hiše prof. A. Bezenška in odziv na koncertu po odkritju kipa. Zborovodkinja ga. Rada Slavinska je z izredno ganjenim govorom povedala, da je imela solzne oči na koncertu na Frankolovem in da je celo noč podoživljala koncert in navdušenje občinstva. Enako so razmišljali tudi drugi, ki so me prosili, da Vam prenesem besede zahvale in vabilo, da se prihodnje leto srečate v Plovdivu in Sofiji ob 100-letnici smrti velikega prof. Bezenška. Iskrena hvala tudi v mojem imenu.


Milan Brecl

 

–        Praznik kruha, vina in salam (organizator: Vinogradniško društvo Vojnik)

–        Prireditev »Med zakonom in vestjo« ob dnevu upora (gledališče iz Pliberka)

–        Srečanje pevskih zborov občin Vojnik in Dobrna

 

*


–        Koncert vseh zborov OŠ Vojnik

–        Medobčinska prireditev Na kolo 2014

 

Spoštovani g. župan!


Kako lepo je iti »na kolo«, je tudi ob Vaši pomoči občutilo okoli 500 kolesarjev, ki so preteklo sončno nedeljo poganjali pedala svojih koles po vaseh in mestih kar šestih sosednjih občin – Celja, Slovenskih Konjic, Šentjurja, Štor, Vojnika in Žalca.

Prve organizacijsko-varnostne ocene so pozitivne, saj na cilju razen zadovoljnih in nekoliko zasoplih obrazov ni bilo slišati graje ali novice o kakšni težji poškodbi. Prav tako smo letos zabeležili rekordno udeležbo najmlajših kolesarjev. Vse to so ugotovitve, ki si jih vsi najbolj želimo.

Vsa ta dejstva nas zavezujejo, da tradicijo družinsko‑rekreativnega kolesarjenja na Celjskem samo še nadgrajujemo in s tem vzgajamo nove rodove pripadnikov zdravega načina preživljanja prostega časa v naravi. Prepričani smo, da je tako naravnan pristop blizu tudi Vašim pogledom, kar ste dokazali s sodelovanjem na letošnji prireditvi Na kolo.

Za Vaš prispevek velja iskrena zahvala z upanjem, da bomo tovrstno sodelovanje ohranili tudi v prihodnje, še posebej ob organizaciji naslednjega jubilejnega desetega kolesarjenja Na kolo 2015.


Snežana Delakorda              

 

Ostanejo še vaša vprašanja in resne pripombe:

 

Občani iz vseh treh KS nas opozarjate, da se pogosto kradejo rože in druge stvari na pokopališčih; zato bomo namestili kamere.

 

Prav tako ste nas večkrat opozorili, da se srečujete s spuščenimi psi, ki so kar nekajkrat tudi resnično pokazali zobe. Pse je treba imeti na vrvici in nositi vrečke za pobiranje iztrebkov.

 

Največkrat nas opozarjate na različne oblike vandalizma, ki mu težko pridemo do konca. Če je večji, potem prijavimo; a največkrat pomaga preventiva vas občanov, ki se je že izkazala za najboljšo rešitev, s katero preprečimo uničevanje družbenega premoženja.

 

Opozarjate nas tudi na slabo vzdrževane objekte, predvsem v naseljih in tam, kjer so objekti najbolj na očeh. Lastnike opozorimo, a je še to včasih težko.

 

Čebelarji so nas opozorili in prosili, da ob morebitni saditvi okrasnih rastlin ali dreves sadite medovite rastline, saj s tem pomagate čebelam, ki velikokrat izgubijo pašo tudi zaradi naših posegov v naravo.

 

V tej številki bomo namenili poseben prostor glavnim investicijam, ki jih je občina izvedla v dvajsetih letih svojega delovanja. Prelistajte in boste presenečeni, kot sem bil tudi sam, ko sem jih pregledal. Pa še te so predvsem največje in najzahtevnejše.

 

Člani uredniškega odbora in sodelavci so v nadaljevanju predstavili še mnogo zanimivosti, a zagotovo ne smem mimo največjega dogodka (oz. dogodkov) v zadnjem času: postavitve doprsnega kipa Antonu Bezenšku na Frankolovem, odprtja Tončkove poti in preimenovanja OŠ Frankolovo v OŠ Antona Bezenška Frankolovo. Čestitam krajevni skupnosti in vsem snovalcem velikega projekta ob 160‑letnici rojstva častitljivega človeka.

 

*


Komur bo dano, želim vse dobro na dopustu; morda doma, morda tudi na morju; učencem pa uspešen zaključek šolskega leta. Vsem neskončna zahvala za preproste, četudi drobne stvari, ki poživljajo telo in duha. Prav zato ne pozabite na ljudi (na kakršen koli način že), ki so na Balkanu bili ob vse svoje premoženje.

 

Beno Podergajs, župan

Foto: Jure Vovk

Oglejte si tudi