Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Beseda župana

Jesen in raznolike barve so prava prispodoba tudi našega dela: barvito in raznoliko. Ob občinskem prazniku smo podelili vojniške grbe in vsem iskreno stisnili roke in rekli hvala. Vsem iskrene čestitke, saj vemo, da se za besedo hvala skriva veliko opravljenega dela, žrtvovanja za druge in dobrega zgleda. Še posebej želimo čestitati prejemniku zlatega občinskega grba Tonetu Pešaku. Želimo mu zdravja in nadaljevanje njegovega, tokrat ljubiteljskega dela v lastno zadovoljstvo in za širše družbeno dobro. Zato gospod Tone in vsi prejemniki: hvala za vse!
Naše veselje smo potrdili ob otvoritvi novega, res koristnega in uporabnega vrtca. Istočasno pa si že prizadevamo pridobiti čim več denarja za nove projekte, ki bodo koristno nadgradili naše življenje v občini.

V nadaljevanju pa še  nekaj odgovorov in informacij, ki so vas najbolj zanimale v preteklosti. 

Najprej beseda  zahvale, ki sem jo izrekel že ob otvoritvi vrtca. Mnogim gre zahvala, da smo kljub težavam zaključili vrtec do začetka šolskega leta  in s 3. septembrom je vrtec sprejel skoraj 300 otrok. Hvala vodstvu šole, da je vrtec brez težav uporabljal del šolskih prostorov, čeprav je ob tem v šoli nastajala huda prostorska stiska.  Hvaležni smo tudi župniji, da smo smeli uporabljati prostore starega župnišča, kjer so se otroci in vzgojiteljice dobro počutili. Ob selitvah so nam pomagali tudi starši, zaposleni v našem režijskem obratu, zaposleni v vrtcu in še kdo. Hvala vsem za nesebično pripravljenost. V pripravljalna dela  se je vključevala tudi Zvonka Grum, v samo izvedbo in pripravo vrtca pa sedanja ravnateljica Simona Žnidar  z ekipo. Vsem iskrena zahvala za mnoga predvidena in nepredvidena dela, opravljena v času priprave vrtca, za nemoteno poslovanje. Poudariti moram, da ste mnogi vprašali, kako pa s CMC- jem kot generalnim izvajalcem, saj ste vedeli, da je v prisilni poravnavi. Potrebno je priznati, da so bili pošteni sogovorniki, zato so se dela tudi zaključila. Lahko bi se zgodilo, da ne bi imeli te sreče, kar govorijo primeri iz okolice. Na koncu pa zahvala tudi vztrajnim sodelavcem. 

V letošnjem letu je bila precejšnja suša in posledično smo imeli težave z vodo. Mnogo težav smo si povzročili sami! Primer: na izviru pri kapelici je v sušnem obdobju priteklo v novi vodohran 0,75 l/s. Danes po večkratnem obilnem deževju priteče v isti vodohran 0,8 l/s. Skoraj enaka količina. Takrat je bilo ogromno problemov, danes pa jih ob enakem pritoku vode ni. Torej? (podatke je posredoval VO-KA Celje).  Pri prevozih vode ste se jezili nad gasilci, ki so vam dovažali vodo, posebej nad gasilci iz Socke. Še enkrat poudarjamo, da ste uporabniki v manjših vodooskrbnih sistemih dolžni sami plačati dodatne prevoze vode v celoti  in po ceniku, ki ga je sprejel Občinski svet. Zato je bila jeza nad tistimi, ki so vam storili dobro, velikokrat tudi za ceno lastnega odrekanja, neutemeljena. In še kritika, zakaj občina ni plačali deleža vsaj v sušnem obdobju:

V  dva sistema na področju Socke je bilo prepeljano približno toliko cistern vode, kot je uporabnikov (podatke je posredovalo PGD). Cena takega prevoza  je 57,00 eur. Torej je vsak uporabnik (družina, hiša) plačal eno cisterno vode, ali omenjeni znesek v celotnem sušnem obdobju. V ostalem obdobju se voda v glavnem ni vozila.

Uporabniki na javnem vodovodu (družina z nekaj člani) plača med 30 in 40 eur na mesec . Pomnoženo z 12 mesecev pomeni, da je takšna družina na javnem vodovodu plačala približno 400 eur na leto. Mislim, da dodatne obrazložitve niso potrebne, glede pomislekov o enakopravnosti pa prav tako ne. 

Nekateri posamezniki ste imeli pomisleke in pripombe glede "bogatega" praznovanja občinskega praznika, seveda z ozirom na čas, v katerem živimo.

Večina nastopajočih nastopi zastonj, razen posebni gostje, ki jih povabimo. Hrane vedno naročamo vsaj polovico manj, kot pričakujemo obiskovalcev, zato da hrana ne bi ostajala. Običajno prihaja na praznik občine okrog 400 ljudi. Varčujemo tudi pri pijači, ki jo plačamo po dejanski porabi. Mislimo, da je prav, da vsaj enkrat na leto in še to na dan, ko se spomnimo predvsem naših najbližjih - nagrajencev, pripravimo slovesnost, ki je predvsem njim v zahvalo in v spoštovanje njihovemu delu. In v skupno veselje ter v ponos vsem občanom. Ob primerjavi z nekaterimi drugimi občinami, katerih občinskih praznikov sem se udeležil, lahko mirno zatrdim, da smo lahko ponosni na našo prireditev in na spoštljiv odnos do občinskih nagrajencev. Zelo primeren se mi zdi tudi način izbire in sistem imenovanja nagrajencev.

 

V projektu Simbioza je sodelovalo veliko starejših občanov, ki so bili zelo zadovoljni s prostovoljci, ki so jim pomagali pridobiti osnove računalništva. Zahvala vsem mladim , ki ste  pomagali  v tem projektu, še posebej prostovoljcem in tistim, ki ste organizacijsko in strokovno pripomogli k uspešni izvedbi projekta.

Še nekaj krajših novic ali podatkov:

            - telovadnico uspešno gradimo dalje (največ zanimanja je prav zanjo),

            -protipoplavni ukrepi v Arclinu dobivajo resnejšo  podobo po dveh opravljenih razgovorih,

           - v rebalansu smo predvideli nekaj novosti, zato je prav, da si preberete članek o njem;

           - za kanalizacije v Arclinu smo končno pridobili vse služnosti in tudi gradbena dovoljenja;        

            prijavljamo jih za »evropska sredstva«, katerih višino imamo s predhodnim sklepom potrjeno,

            predviden začetek del pa je v naslednjem letu;

           -prizadevamo si, da bi čim prej začeli tudi s sanacijo Kašove ulice v Vojniku - najprej nameravamo urediti kanalizacijo in vzporedno cesto;

           -po skoraj vseh pridobljenih služnostih in vpisih lastništva v zemljiško knjigo računamo na začetek

            gradnje vodovoda Tomaž v naslednjem letu;

-tudi zemljišča pri črpališču v Frankolovem (Beli potok)  uspešno rešujemo (predpogoj za ureditev vodovoda Beli potok in dodatno napajanje vodohrana pri kapelici);

-končanje občinskega prostorskega plana načrtujemo za prve pomladne mesece prihodnjega leta.

Po sprejetem rebalansu proračuna  začenjamo s pripravo proračuna za naslednje leto in z njim bodo nekateri projekti (beri želje) natančneje določeni.

Ne pozabite na »zeleno trgovino« v Vojniku, kamor lahko prinesete odvečne stvari, ki v vaši hiši nimajo več prostora, imajo pa še uporabno vrednost. Seveda pa lahko tam prav take predmete, obleko in drugo tudi kupite po simbolični ceni. V zeleno trgovino lahko prinesete tudi čevlje  in v nekaj dneh boste imeli popravljene. Kot veste, je zelena trgovina v centru trga Vojnika, nasproti avtobusne postaje v smeri Maribora.

Za veliko dodatnih informacij pa se obračate na Občino oz. na posamezne sodelavce direktno. Veliko tudi name in upam, da v večini primerov dobite zadovoljive informacije.

 

Zaključujemo  Slomškovo leto, ki smo ga v občini Vojnik zelo dostojno proslavili: do sedaj že dvakrat, in sicer ob kulturnem prazniku v Novi Cerkvi in ob zaključku Slomškovih dni, ki jih vsako leto prirejajo v Novi Cerkvi, pa tudi v Vojniku s slovesno akademijo. Čaka nas še zaključek, in sicer v nedeljo, 18. novembra, na Frankolovem. Zato za zaključek Slomškova misel:

Delo nam polepša zemljo

in nas oskrbi s kruhom,

delo nam živež posladi.

Pridni ljudje sladko uživajo,

kar pridelajo v potu svojega obraza,

delo nas varuje greha.

(iz Slomškovih Drobtinic)

                                                                                  Beno Podergajs

 

Oglejte si tudi