Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
9°C
5°C
Oceni objavo

Beseda župana

Obilica prireditev je zaznamovala meseca maj in junij, med njimi so bile najodmevnejše: praznovanje PGD Frankolovo ob 65. letnici delovanja s pridobitvijo novega orodnega vozila, praznovanje PGD Socka ob 80. letnici delovanja in ob novo urejenem gasilskem domu, praznovali so v KS Frankolovo, Vojnik in Novi Cerkvi. Vsepovsod so sledile odmevne prireditve in vse to boste lahko našli v Ogledalu, saj so glavni urednik in ostali člani uredniškega odbora pridno beležili vse te prireditve. Na občini, v občinski upravi in odborih pa smo se trudili z rebalansom proračuna, ki ga je potem sprejel občinski svet. Pripravljamo pa že tudi projekte za naslednje leto, se vključujemo v delovanje regije in skupne nastope oz. sodelovanja pri skupnih projektih. Še bolj kot v preteklih letih si prizadevamo za dodatna sredstva, saj tudi mi občutimo posledice krize in so razgovori z institucijami v državi še težji in predvsem manj finančno uspešni. Toda mi se ne damo in vedno upamo na najboljše … Nekaj obrazložitev na najbolj pogosta vprašanja s poudarki na nekaterih dogodkih, na nekatera vprašanja pa bodo odgovorili še sodelavci v nadaljevanju Ogledala:

-          Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je obvestilo občine, da postopoma ukinja subvencijo k ceni socialno varstvene storitve pomoč družini na domu. TO RAZLIKO BO S SKLEPOM OBČINSKEGA SVETA POKRILA OBČINA VOJNIK IZ PRORAČUNA. TO POMENI, DA BODO UPORABNIKI TE STORITVE TUDI V PRIHODNJE PLAČEVALI ENAK ZNESEK.

-          Čeprav  skoraj v vsakem Ogledalu na različne načine opozarjamo krajane na ločeno zbiranje odpadkov, pa znova in znova ugotavljamo, DA MNOGI ODPADKOV NE LOČUJEJO TAKO KOT TO OD NAS ZAHTEVAJO NAVODILA. V VEČJEM DELU OBČINE IMAMO TRI POSODE IN VANJE JE treba ločeno zbirati odpadke: embalaža, skupni odpadki (ostalo) in biološki odpadki. Seveda pa je veliko pripomb tudi na (še vedno) odmetavanje odpadkov iz avtomobilov. Kljub zgrajenemu zbirnemu centru in več kot 30 postavljenim posodam (ekološki otoki) za papir in steklo, ponekod tudi za embalažo, odlaganje še vedno ne teče tako kot si želimo. Vsak dan nas opozarjajo kako je narava ogrožena na različne načine - to je priložnost, da tudi mi kaj storimo zanjo.

-          PLAZOVI so v preteklosti ogrožali določene predele v naši občini. V bližnji prihodnosti bomo začeli s sanacijo plazu na cesti Podgoršek -  Koštomaj (od Konjskega proti Visokem) in pa sanacijo plazu nad domačijo Zazjal  v Črešnjicah. V pripravi imamo tudi sanacijo plazu nad rančem Kaja in Grom v Razgorju, za ostale plazove pa s strani države še nismo dobili potrditve za financiranje. S prizadevanji bomo poskusili pridobiti še sredstva za sanacijo plazov po neurju 2009 v Razgorju, o čemer pa vas bomo obveščali. To so plazovi pod domačijo Vizjak v Razgorju in na cesti v Lipo na Frankolovem. Ostale manjše plazove poskušamo sanirati iz sredstev namenjenih za »elementar« v naši občini.

-          Odprli smo prvo gozdno učno pot od Florjanove cerkve nad Vojnikom do planinskega doma pri Tomažu. Društvu Izvir, Milici Hočevar in njenim pomočnikom pa iskrena hvala tudi v imenu občine Vojnik za vodenje in izpeljavo projekta. V nadaljevanju Ogledala preberite kaj več o poti in jo tudi čim prej obiščite.

-          Zaradi tega, ker nismo pridobili zemljišča oz. služnosti za gradnjo vodovoda proti Tomažu, smo omenjeni projekt izločili iz proračuna za leto 2011. V tem času smo nadaljevali z razgovori za pridobitev zemljišč, in kakor kažejo zadnji dogovori, bomo zemljišča tudi pridobili. Lastniki so namreč blizu skupnega dogovora. Imeli smo tudi sestanek z zainteresiranimi prebivalci tega območja, ki je bil zelo koristen, saj nam je pomagal pri razgovorih in razkril pravo sliko problema. Namesto njega smo vključili vodovod Ilovca.

-          Veliko težav, ki jih imamo pri pridobivanju služnosti za gradnjo kanalizacije v Arclinu, smo v glavnem zaključili. Računamo, da bomo kmalu pridobili gradbeno dovoljenje in v naslednjem letu projekt vključili v proračun.

-          Za vse »neverne Tomaže« poudarjam, da je most v Višnji vasi in vodovod Hrenova (drugi del) še vedno del letošnjega proračuna. Pri prvem projektu čakamo na manjše zemljišče v lasti soseda, pri vodovodu pa čakamo na projekt Mestne občine Celje, ki bo naš vodovod nadgradil do hiš v mejnem območju z občino Celje. Oba projekta bomo izvajali predvidoma še letos.

-          Začeli smo z gradnjo vrtca Mavrica v Vojniku, medtem ko se pri telovadnici začetek gradnje malo odmika zaradi težav pri zagotavljanju sofinancerskega deleža s strani države, ki pa je bil že pismeno obljubljen. Nadaljevali bomo s prizadevanji in upamo na začetek gradnje še letos.

-          Med gasilskim domom v Vojniku in Kulturnim domom je manjše parkirišče, za katerega želite, da se asfaltira. Za zdaj tega ne bomo dodatno urejevali, saj se v prihodnosti načrtuje na tem območju gradnja kulturnega doma.

-          S sodelavci si močno prizadevamo za čimprejšnjo ureditev bazne postaje pri Tomažu, ki bi odpravila določena nepokrita področja s signalom mobilne telefonije v vseh treh KS-tih. Računamo, da bo potem tudi čim prej postavljena. Zagotovo je od vseh klicev na občino Vojnik, največ teh, ki zahtevajo zagotovitev ustreznega mobilnega signala na omenjenih območjih.

-          Kar nekaj Vojničanov in tudi drugih občanov nas je opozorilo, da želijo vrnitev tabel za merjenje višine vode ob mostu na Hudinji. Odločili smo se za postavitev vsaj dveh: na mostu v Vojniku in pri mostu v Socki, ki bosta koristni predvsem vsem tistim gasilcem, ki nas iz Socke opozarjajo na naraščanje vode v tem kraju.

-          V času, ko to pišem upam, da bo že zgrajen pločnik mimo spomenika v Novi Cerkvi, ki ste ga mnogi zelo želeli in nanj opozarjali. Hvala tudi KO borcev za vrednote NOB iz Nove Cerkve in njihovo pozitivno odločanje ter pomoč. 

-          Paviljon Frankolovo: po tem, ko je Upravni odbor LAS Raznolikost podeželja potrdil nabor petih projektov za sofinanciranje, med njimi tudi projekt Obnove Prireditvenega paviljona Frankolovo, smo 1. junija 2011 oddali NIP – Načrt izvedbe projekta s finančno konstrukcijo na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V tem času smo pripravili ustrezno dokumentacijo za izvedbo postopka v skladu z ZJN (Zakon o javnem naročanju) in ko bo NIP s strani MKGP potrjen, bomo začeli z vsemi potrebnimi postopki, da se začne izvedba projekta.

Ob koncu še čestitke vsem trem KS - saj se je vsaka izjemno potrudila za primerno praznovanje v svojem času in kraju, čestitke devetošolcem za dobre uspehe in še posebej tistim štirinajstim, ki so zaključili devetletno šolanje z odličnimi uspehi vseh devet let: dva na OŠ  Frankolovo in dvanajst na OŠ v Vojniku, kamor seveda spadajo POŠ Šmartno, Socka in Nova Cerkev.

Dodajam še zahvalo za pomoč pri postavitvi in odkritju pomnika ob 20-letnici samostojne Slovenije: Policijskemu veteranskemu društvu Sever – za Celjsko območje in njegovemu predsedniku Tonetu Fermetu ter Območnemu združenju veteranov vojne za Slovenijo in njegovemu predsedniku Božidarju Sevšku. 

In ko boste z mislimi na dopust in počitnice še vedno sredi navadnih dni, naj tudi ti zasijejo v igrivi svetlobi vsakdanje luči.


Beno Podergajs

Oglejte si tudi