Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Beseda župana

Če govoriš, le ponavljaš tisto, kar že veš.

Če pa poslušaš, se lahko naučiš nečesa novega.

(Dalaj Lama)

 

V tem času sem vas poskusil poslušati, spoštovani krajani in člani različnih društev, na številnih občnih zborih, organiziranih po vsej občini. Naj se vam najprej še enkrat zahvalim za dobro in zavzeto delo na številnih področjih. Menim, da je raznolikost delovanja in zavzetost članov nekaj, na kar sta lahko občina in župan samo ponosna. Kakovost bivanja se v občini ne meri samo po komunalni urejenosti, temveč predvsem po življenjskem utripu ljudi, ki tu živijo in delajo. Slišal sem poročila o vaših uspehih pa tudi načrte za delo v tem letu, obljubim, da bom po svojih močeh podpiral vaše delo.

 

Za nami je mesec marec, ko ste praznovale dan žena in materinski dan žene, matere in dekleta. Naj vam tudi sam voščim vse dobro iz srca in rečem hvala za vse dobro, česar smo deležni iz vaših rok in src. Želim si, da bi med možmi in ženami vladalo medsebojno spoštovanje, in kjer je tako, domujejo tudi radost, smeh in ljubezen.

Kratek pregled aktivnosti v februarju in marcu:

  • Izvedli smo sestanek vseh županov osmih občin, združenih v skupni občinski upravi medobčinskega inšpektorata in redarstva z zaposlenimi. Vesel sem, da je bila enotna ocena, da MIR dela dobro in da so vse občine (članice) zadovoljne. Na mestu je pohvala vsem zaposlenim.
  • Petega februarja smo imeli prireditev v počastitev slovenskega praznika kulture v telovadnici v Novi Cerkvi. Obisk je bil kljub slabemu vremenu velik. Hvala vsem, ki ste prišli, in povabilo za drugo leto tudi tistim, ki ste letos manjkali. Naš jezik in naša kultura sta naše bogastvo, na to moramo biti ponosni.
  • Pustni karneval v Novi Cerkvi je bil dobro organiziran in obiskan nad pričakovanji. Čestitke PGD Nova Cerkev za ta uspeh.
  • Prireditev Ostanimo prijatelji na Frankolovem, srečanje malih pevskih skupin v Vojniku, koncert vokalne skupine In spiritu in koncert ob gregorjevem so bile odmevne kulturne prireditve v tem času.
  • Tekmovanje v spajanju sesalnega voda, ki je bilo organizirano v športni dvorani Vojnik, je odlično uspelo PGD Nova Cerkev.
  • Mladi košarkarji in članska ekipa dosegajo izjemne tekmovalne rezultate.
  • Občina Vojnik se je skupaj s čebelarskim društvom lepo predstavila na sejmu APIS v Celju.
  • Imeli smo 5. redno sejo občinskega sveta, na kateri smo potrdili zaključni račun za leto 2014.
  • Sestali so se odbori in komisije. Stekli so razpisi za sofinanciranje društev.
  • Izvedli smo tradicionalno čistilno akcijo. Zahvaljujem se vsem, ki ste se je udeležili, še posebej vrtcem, šolam, društvom in seveda vodstvom krajevnih skupnosti za organizacijo po krajih.

 

Žal pa smo doživeli tudi nekaj težkih trenutkov: sprožil se je plaz kamenja izpod gradu Lemberg in ogrozil življenja in imetje družin, ki živijo pod njim. V teh trenutkih so takoj prihiteli na pomoč gasilci PGD Lemberg. Posebej sta bila požrtvovalna tudi Slavko Jezernik (predsednik KS) in Ivan Jezernik (poveljnik GZ Vojnik - Dobrna). Zaradi ogrožanja življenja sta bili dve družini ponoči (v času popravila zaščitne ograje) izseljeni; pokazala se je solidarnost veliko ljudi. Poleg že omenjenih je potrebno izreči zahvalo gasilcem PGD Lemberg in Dobrna, lastniku gostišča Triglav Dobrna, Mariji Kešmer, družini Stolec in g. Otonu Samcu, ponudili so namreč zatočišče ogroženim družinam, in to brez plačila. Iskreno sem hvaležen in ponosen, da sem lahko župan v takem kraju.

Končana je sanacija zaščitnih ograj in izgradnja dodatne zaščite. Zahvaljujem se podjetju Isar in g. Lipniku, ker so dela izvedli kljub grozeči nevarnosti za delavce.

Za pomoč smo zaprosili na ministrstvo za okolje in prostor in bili uspešni, tako da sedaj že poteka postopek za izbiro izvajalca za sanacijo plazu na samem pobočju pod gradom, in sicer na osnovi projektov, ki so bili izdelani v izjemno kratkem času. Še posebej sta se potrudila g. Vivoda in g. Šumak, hvala obema. Treba je dodati, da so se na nesrečo odzvali tudi številni mediji in poročali objektivno. V primeru, da bo izbor izvajalca uspešen in da bo ministrstvo potrdilo poslani program, bodo dela stekla že pred poletjem. Verjamem, da bomo jeseni lahko zaživeli brez strahu pred grozečim kamenjem.

 

S predsedniki krajevnih skupnosti smo začeli pripravo na letošnje asfaltiranje. Prioriteta se določa po posameznih krajevnih skupnostih. Zagotoviti pa je treba ureditev lastništva in stanja v zemljiški knjigi ter seveda pripravo terena po režijskih odborih. Pred asfaltiranjem bomo izvedli meritve ustreznosti podlage, da bomo lahko zagotovili kakovost ceste.

 

Praznovali smo veliko noč. To je praznik veselja in novega upanja. Naj bo tudi naše življenje takšno in naj nam neprijetni trenutki in težave ne zatrejo potrebnega optimizma.

 

Lepo vas pozdravljam!

 

Vaš župan

Foto: Jure Vovk

Oglejte si tudi