Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Beseda župana

»Pritoževati se čez slabe čase in slabe ljudi je lahko. Ali popraviti jih je težko, če sami pri sebi ne začnemo.« (Anton Martin Slomšek)

In smo začeli z delom. Že v decembru smo na 4. seji občinskega sveta sprejeli proračun občine Vojnik za leto 2015. Danes je jasno, da nam je država zmanjšala sredstva z naslova povprečnine za 70.000 € in da se sredstva, namenjena investicijam (21. člen), zmanjšajo na polovico – za občino Vojnik 50.000 € manj, skupaj torej 120.000 € manj od predvidenih v proračunu 2015. To bomo morali urediti z rebalansom proračuna. Vsekakor bo treba z denarjem ravnati varčno. V proračunu, ki je sprejet v višini 6,8 mio €, je predvidena razdolžitev za 300.000 €, investicijam je še vedno namenjeno 27 % vseh sredstev. Prav tako smo predvideli sredstva za normalno delovanje šol, vrtcev, knjižnice. Skoraj enaka sredstva kljub nižjim prihodkom smo namenili za delovanje društev, razpisi za sredstva so v pripravi, črpanje pa bo prilagojeno prihodkom. Vsekakor smo dali prednost komunali in poleg sredstev za vzdrževanje cest namenili 200.000 € za novo asfaltiranje in po 10.000 € za vsako krajevno skupnost za izdelavo muld. V Vojniku bomo naredili pločnik od centra do pokopališča. Podprli smo tudi naložbe v gasilska doma Frankolovo in Nova Cerkev za dokončanje del in pomagamo pri nakupu novega gasilskega vozila v Novi Cerkvi. Tudi ureditev vežice na pokopališču Vojnik se bo nadaljevala. Žal pa se večajo tudi odhodki na področju sociale, kar kaže na slabšanje razmer tudi v naši občini. Zaradi največjega problema – pomanjkanja delovnih mest – smo podpisali enako število pogodb za javna dela kot lani. Tudi sprememba tečaja švicarskega franka nas ni obšla, ker imamo kredit za OŠ Vojnik v frankih, kar nam je letno povečalo strošek za približno 20.000 €. (Več o proračunu v prispevku ge. Irena Špegel Jovan v tej številki.)

 

V decembru nismo bili delavni samo v občinskem svetu, ampak so se izkazala tudi naša društva in pripravila veliko odličnih prireditev, nekatere med njimi so bile tudi na začetku januarja. Organizatorjem se zahvaljujem in jim čestitam, hkrati se zahvaljujem tudi obiskovalcem za dober obisk.

 

Pred novim letom nas je obiskal sneg. Izkazala se je zimska služba, zato hvala vsem, ki skrbite za organizacijo, prav tako hvala izvajalcem na terenu, ki ste poskrbeli, da smo lahko normalno odšli na delo. Moramo pa se zavedati, da zimske razmere pomenijo dodatno nevarnost, zato je na vozilih potrebna zimska oprema, na cestah pa dodatna previdnost.

 

Še nekaj aktivnosti, ki tečejo v tem času:

  • V stavbi občine smo za potrebe krajevne skupnosti zagotovili nove prostore, kar smo dosegli z zamenjavo s prostori Upravne enote Celje. Zahvaliti se želim g. Vrečku, načelniku UE, in njegovim sodelavkam za razumevanje, vsem v KS Vojnik pa želim uspešno delo v novih prostorih.
  • Imenovan je novi (stari) uredniški odbor Ogledala, ki ga vodi tudi v prihodnje g. Jure Vovk. Čestitke vsem in uspešno delo tudi v novem mandatu.
  • Naročen in v izdelavi je projekt za pločnik v Vojniku, izvedbo pričakujem v prvi polovici tega leta.
  • V začetku leta je začela delovati prenovljena spletna stran občine Vojnik (http://www.vojnik.si/), ki omogoča preko spletne strani mojaobcina.si tudi obveščanje o dogodkih v občini, je bolj pregledna in prinaša številne spletne povezave, ki so povezane z delom v občini. Vabim vas, da stran čim pogosteje uporabljate, še vedno pa so dobrodošli tudi predlogi za dopolnitev strani.
  • Vsa društva, ki pripravljajo prireditve, prosim, da čim prej javijo termine na občino, da jih bomo lahko vključili v napovednik dogodkov v Ogledalu. Pripravljamo tudi informacije glede postavitve šotora po posameznih krajevnih skupnostih. Šotor bo stal nekaj časa na istem mestu, da omejimo stroške in poškodbe šotora. Prosim vas, da načrtujete svoje delo v povezavi s tem. Dodatne informacije dobite pri ge. Ines Novak.
  • Uspešni smo bili na mednarodnem projektu IPA, kjer smo nastopali skupaj z gasilci iz Hrvaške. S pomočjo projekta bomo zagotovili potrebno opremo za gasilska društva, kolegi na Hrvaškem pa bodo lahko uredili gasilski dom.
  • Oddali smo prijavo na evropski projekt Erasmus 2 – evropski teden športa. Sodelujemo s 13 državami in upamo, da bo naš projekt izbran.
  • V Vojniku in spodnjem Arclinu se kljub zapletom izvajajo dela na protipoplavnih ukrepih. Z aktivnim sodelovanjem se trudimo, da se ukrepi izvedejo v celoti. Poleg nasipov v spodnjem Arclinu, kjer trenutno tečejo dela, je v tem sklopu tudi kanalizacija od suhih zadrževalnikov Tomaža do Hudinje. Prejel sem pritožbe glede težkih kamionov, ki odvažajo odvečno zemljo na plaz pri Rošerju. Ukrepali smo pri izvajalcu, da uporablja manjša vozila, prilagodi hitrosti v naselju in seveda sproti počisti cestišče. Prizadete prosim za malo potrpljenja, da se delo ne bi ustavilo.
  • V decembru smo oddali karte poplavne ogroženosti na ARSO in prejeli pozitivno mnenje. S tem smo odpravili ključni problem za nadaljevanje OPN. Aktivno delamo na tem in upam, da nam letos res uspe končati delo, ki traja že osem let.
  • Delo na projektu Invalidom prijazna občina se nadaljuje. Iskrena hvala za trud ge. Dragici Mirnik. Nameščeni sta dve slušni zanki – ena v cerkvi sv. Jerneja v Vojniku in druga v cerkvi sv. Lenarta v Novi Cerkvi. Obe župniji sta sodelovali v projektu z izvedbo inštalacije, občina pa z nakupom opreme. Hvala g. Vicmanu in g. Pergerju za pomoč v prizadevanju, da bo našim krajanom nova pridobitev v korist.

Žal pa se je od nas poslovil prejemnik srebrnega grba občine Vojnik in član sveta KS Nova Cerkev, g. Viki Božnik. Vsem njegovim izrekam iskreno sožalje, Vikiju pa se še enkrat zahvaljujem za nesebično delo v dobro nas vseh.

G. Viki Božnik je bil član sveta krajevne skupnosti, zato smo preverili, kako je z nadomestnim članom. Po posvetu z g. Pritekljem, predsednikom OVK, lahko podam informacijo, da je nadomestne volitve mogoče izvesti, če v svetu manjka več kot ena tretjina članov. Ker so volitve po večinskem sistemu, imenovanje naslednjega na listi ni mogoče. Vsekakor bo delo KS Nova Cerkev oteženo. Prosim predsednika KS in svetnike iz bližnjih vasi, da po svoji moči vključijo v delo tudi območje Socke, kjer je bil izvoljen pokojni.

 

Bodi dovolj, za nami je že prvi mesec leta 2015, preživeli smo ga delavno, naj bo tako tudi vnaprej.

 

Vaš župan Branko Petre

Foto: Jure Vovk

 

Oglejte si tudi