Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Beseda župana

Spoštovani občani občine Vojnik!

Tokrat piše Besedo župana prvič po dvajsetih letih drug župan. Za nami so lokalne volitve in dovolite, da se vsem, ki ste odšli na volitve, iskreno zahvalim. Naša pravica je, da se udeležimo volitev, pa tudi naša dolžnost. Želel bi, da bi bila udeležba še višja, vsekakor pa se vsakemu zahvaljujem za glas in podporo. Obljubo, da bo občina tudi v prihodnje blizu ljudem, župan pa vam v pomoč, sem dal pred volitvami in jo imam namen izpolniti. Ob tej priložnosti se zahvaljujem tudi upokojenemu županu Benediktu Podergajsu za korektno pomoč pri prevzemanju županskih nalog.

 

Za mano je dober mesec dela na novem delovnem mestu in postorili smo nekaj stvari, ki so bile najbolj pomembne in tudi nujne.

  1. Izvedli smo konstitutivno sejo občinskega sveta, na kateri smo potrdili mandate svetnikov in mandat župana. Imenovali smo komisijo za mandatna vprašanja in imenovanja.
  2. Opravili smo konstitutivne seje v vseh treh krajevnih skupnosti, potrdili mandate svetnikov KS, ti pa so izvolili nove predsednike KS. Novi predsedniki so postali za KS Vojnik Lidija Eler Jazbinšek, za KS Nova Cerkev Slavko Jezernik in za KS Frankolovo Dušan Horvat. Vsem izvoljenim svetnikom v OS in KS ter svetnikom in predsednikom KS iskreno čestitam in jim želim uspešno delo. Prav tako se moram iskreno zahvaliti občinski volilni komisiji, še posebej njenemu predsedniku mag. Priteklju za odlično opravljeno delo, saj na izvedbo volitev ni bilo niti ene pritožbe. Hvala.
  3. Na drugi seji OS, ki smo jo imeli 6. novembra, smo na predlog komisije za mandatna vprašanja imenovali člane odborov in komisij ter potrdili nadomestno članico OS. Prav tako smo imenovali novega podžupana, to vlogo je prevzel Viktor Štokojnik. K imenovanju je najbolj prispevalo njegovo poznavanje dela OS, poznavanje občine in ugled, ki ga uživa med nami.
  4. V polnem teku je delo na pripravo proračuna za leto 2015. Žal se nedorečena politika na ravni države odraža tudi pri nas, saj nekatera izhodišča, kot so višina glavarine in sredstva za investicije in razvoj občin, še niso dokončno določena, pričakujemo pa njihovo zmanjšanje pri investicijah in celo ukinitev. Vsekakor bo leto 2015 s proračunskega vidika izjemno zahtevno, saj bo sredstev manj, trenutno ni niti razpisov za dodatna sredstva iz EU. Želim pa, da proračun kljub temu sprejmemo še letos, da bo omogočeno normalno delo v naslednjem letu.
  5. V občini se srečujemo tudi s težavami pri izvajanju projekta protipoplavnih ukrepov, saj dela zaostajajo in obstaja nevarnost, da ne bodo dokončana. Na več načinov se trudimo, da bi na ministrstvu dosegli dokončanje projekta. Nerazumljivo je, kako neodgovorno gledajo na težave ljudi, ki trepetajo ob vsakem dežju.
  6. V petek, 5. decembra, smo odprli nove prostore medgeneracijskega centra v sklopu projekta CPU. Čestitam dr. Marinki Vovk in njeni ekipi za ta uspeh. Odnosi med ljudmi različnih starostnih obdobij, prenašanje znanj in veščin med mladimi in starejšimi, kakovostno skupno preživljanje prostega časa – to so cilji centra, ki si jih želim tudi sam. Zato vas vabim, da se v čim večjem številu vključite v delo oz. projekte centra. Videli boste, da je vredno truda.

 

Počasi stopamo v praznični čas, ko se leto poslavlja in ko se bomo ozrli na prehojeno pot ter si naredili nove načrte za leto, ki prihaja. Čas okoli božiča naj bo vsem nam čas miru in priložnost za druženje z našimi dragimi. Izkoristimo ga. Ne pozabimo na tiste, ki so sami ali v stiski, in jih obiščimo ter tudi njim polepšajmo praznike. V tem času bodo naša društva pripravila veliko prireditev, povabim vas, da se jih udeležite čim več in si polepšate praznične dneve, nastopajočim pa daste priznanje za njihov trud.

 

Ob koncu mi ostane le še voščilo. Naj bodo prihajajoči prazniki čim lepši, naj prinesejo vam in vašim dragim notranji mir in vsakršen blagoslov. Leta, ki prihaja, se ne bojmo, ampak stopimo na pot smelo in v prepričanju, da nam bo uspelo. Ustanovitelj skavtov R. B. Powell pravi: »Na pravi poti k sreči je tisti, ki skrbi za srečo drugih.«

 

Srečno,

 

vaš župan

 

Foto: Jure Vovk

Oglejte si tudi