Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Preventivna akcija KOLESARJI

S prihodnjim tednom se pričnejo aktivnosti v sklopu preventivne akcije KOLESARJI, ki bo potekala v dveh terminih, in sicer od 23. do 27. aprila 2012 in od 11. do 16. junija 2012.

Na AVP - Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu bomo v okviru akcije v sodelovanju z občinskimi SPV izvajali podporo praktičnemu delu kolesarskih izpitov po osnovnih šolah z zagotovitvijo materialov, kot so bloki za pregled koles, nalepke Varno kolo ... Za teoretični del kolesarskih izpitov je zagotovljeno spletno mesto https://promet.kolesar.info/adm/ (potrebno je geslo), test iz poznavanja prometnih predpisov za učence in širšo javnost pa lahko izvajate preko spletne strani http://www.avp-rs.si/index.php/preventiva/simulacija-izpita/kolesar. Poleg tega vas vabimo, da v času akcije oz. v obdobju aprila in maja 2012 organizirate dogodke za promocijo uporabe čelade Bistro glavo varuje čelada.

Zakaj smo kolesarji bolj ranljivi udeleženci cestnega prometa?

Ker si prostor v prometu delimo še z ostalimi udeleženci in smo po statistiičnih podatkih udeleženi kar v 2% vseh prometnih nesreč v Sloveniji, pri nesrečah s smrtnim izidom 7% in pri nesrečah s hudimi poškodbami smo udeleženi v 13%. Zato morajo vozniki motornih vozil bolj paziti in imajo večjo odgovornost. Izzivi sodobnega časa kažejo, da se bo to v naslednjih letih in desetletjih število kolesarjev na cestah, zlasti v mestih,  zagotovo  povečevalo, s tem pa se bodo povečale tudi možnosti nastanka prometnih nesreč kolesarjev.

Čemu  preventivno opozarjanje?
Tako kolesarji kot tudi drugi vozniki imajo pravico do vožnje na naših cestah – vendar bi včasih morali med vožnjo večkrat pomisliti en na drugega in se medseboj spoštovati. Zato svetujemo kolesarjem:
-        Bodite vidni. Vozite v pravi razdalji od robnika, nosite svetla in odsevna oblačila ter vedno imejte prižgane luči ob slabem vremenu in v temi. Uporabljaj kolesarsko čelado.
-        Predhodno nakažite drugim voznikom svoje ravnanje. Vedno nakažite smer preden speljete, zaviraš ali spremeniš smer.
-        Med parkiranimi vozili vozite naravnost, ne vijugaj med njimi.
-        Ne prevozite rdeče luči.
-        Ne kolesarite na pločnikih.
-        Ne vozite v nasprotno smer v enosmerni ulici, razen v primerih, ko je to dovoljeno (z znakom za kolesarje).
-        Ne vozite čez prehode, ki so namenjeni samo za pešce.

Voznikom motornih vozil pa svetujemo, da:
-        Predvidevajte nenadne premike kolesarjev, predvsem v vetrovnem vremenu in na slabih cestnih površinah.
-        Pazite na kolesarje na notranji strani pri zavijanju na desno.
-        Preden odprete vrata avtomobila, poglejte, da ne prihaja kolesar.
-        Bodite pozorni na kolesarje, ki zavijajo levo.
-        Ne vozite preblizu kolesarjev, pusti jim dovolj prostora – vsaj za polovico širine avtomobila.
-        Ne zaslepite kolesarjev z dolgimi žarometi. Uporabljajte zasenčene žaromete, tako kot bi pri srečanju z drugim motornim vozilom.
-        Ne vznemirjajte se, ko se kolesarji oddaljujejo od robnika – morajo se izogibati jaškov in vdrtin ter morajo biti vidni, ko se iz stranske ulice približujejo križišču.

Ukrepajmo za svojo varnost!

 

 

Več v prilogi.

 

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa
Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu
Trdinova ulica 8, 1000 Ljubljana

Oglejte si tudi