Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
ČET.
12°C
3°C
Oceni objavo

Občina Vojnik in Vitanje v skupni občinski upravi (SOU)

Če ste bili na pustnem karnevalu v Novi Cerkvi, ste opazili, da sta se poročila ženin »Vojnik« in nevesta »Vitana«. In ker je v vsakem »hecu« nekaj resnice, vam bomo predstavili novo skupno sodelovanje z Občino Vitanje, ki nam bo prineslo v skladu z zakonodajo cca. 45.000,00 €/leto pozitivnega učinka v proračunu Občine Vojnik.

Prvo skupno občinsko upravo smo ustanovili davnega leta 2002 na področju inšpekcije in jo kasneje razširili tudi na redarstvo, tako da opravljamo naloge za osem občin. Projekt skupnega delovanja je učinkovit in »nagrajen« v skladu z Zakonom o financiranju občin (ZFO) v višini 50 % v preteklem letu realiziranih odhodkov, zato smo se skupaj z Občino Vitanje odločili, da bomo v recesijskih časih racionalizirali naši upravi na področju proračunskega računovodstva. Ker imamo v naši občini proračunsko računovodstvo dobro organizirano in ker smo večji, bo sedež SOU v Občini Vojnik. Delovna telesa in Občinska sveta so v preteklih treh mesecih usklajevali skupen odlok, ki je bil na marčevskih sejah sprejet. Pričetek skupnega opravljanja del je predviden najkasneje v štirih mesecih po uveljavitvi odloka.

Zaradi skupnega opravljanja nalog se določi enotno sofinanciranje večine odhodkov, in sicer v deležih, ki so se uskladili glede na predvideno dejansko izvajanje del za posamezno občino, to je 73 % za občino Vojnik in 27 % za občino Vitanje. Najmanj enkrat na dve leti se ugotovi dejanski odstotek opravljenih nalog in se v skladu z ugotovitvami ustrezno spremeni procent financiranja (7. člen odloka). Predvideni kadrovski načrt je: tri javne uslužbenke, ki so že zaposlene na Občini Vojnik in javna uslužbenka s polovičnim delovnim časom iz Občine Vitanje. Vsi zaposleni bodo skupaj na eni lokaciji (Keršova ulica 8, Vojnik). Delno se izvajajo dela v Občini Vitanje v skladu s programom. Večina operativnih in strokovnih del se bo opravljala na sedežu (večja možnost strokovnega sodelovanja, racionalnejša uporaba programske ter računalniške opreme, smotrnejše ravnanje z dokumentarnim gradivom ...).

 

Mojca Skale

Oglejte si tudi