Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Srečanje starejših gasilk in starejših gasilcev Gasilske zveze Vojnik-Dobrna

V sklopu letnega delovnega programa je Komisija za veterane pri Gasilski zvezi Vojnik- Dobrna izvedla srečanje starejših gasilk in gasilcev vseh šestih prostovoljnih gasilskih društev gasilske zveze.

Gostovanje letošnjega srečanja je komisija zaupala PGD Socka. V petek, 14. oktobra, ob 16. uri smo sprejeli skoraj 80 starejših gasilk in gasilcev, ki so se vabilu z veseljem odzvali. Namen srečanja je izkazati pozornost gasilcem, ki so v času svojega aktivnega obdobja v gasilstvu opravljali pomembna dejanja v gasilskih društvih in gasilski zvezi. V gasilski organizaciji starejše gasilke in gasilce zelo spoštujemo in se zavedamo, da so za organizacijo zelo pomembni, že iz čisto preprostega razloga; če njih ne bi bilo, tudi srednje in mlajše generacije ne bi bilo. Prav je, da se s starejšimi gasilkami in gasilci srečujemo, obujamo spomine, izmenjujemo izkušnje. Starejši gasilci primerjajo delo gasilstva nekoč in danes ter opazujejo, v katero smer se razvija gasilstvo in kaj vse današnja družba zahteva od gasilcev.


Tega se zavedamo tudi soški gasilci, zato smo starejše gasilke in gasilce gostoljubno sprejeli v svoj dom, jim na kratko predstavili delovanje svojega društva in jih za dobrodošlico skromno pogostili. Še posebej smo z izdelki čebelarstva Kočet iz Socke obdarili najstarejšo gasilko, 86-letno Antonijo Mlinar iz PGD Vojnik, Ljudmilo Pekošak iz PGD Nova Cerkev, ki je že kar 52 let članica gasilske organizacije, ter najstarejšega gasilca Rudija Štanteta iz PGD Vojnik, ki je v svojih 91 letih življenja kar 71 let prostovoljno in nesebično nudil pomoč in je z dušo in srcem predan gasilstvu. Veselo druženje ob melodijah harmonike Hermana Felicijana in sproščenem petju prisotnih smo nadaljevali v gostišču Čebelica v Vitanju. V poznih večernih urah smo se razšli z željo, da vsak v svojem društvu po svojih zmožnostih predstavljamo društva na tekmovanjih in pomagamo mlajšim s svojimi nasveti, z dejanji, zgledi. Želimo si, da bi kot velika gasilska družina še dolga leta skupaj reševali življenja, pomagali ljudem in se navsezadnje vsaj enkrat letno tako sproščeno skupaj poveselili.

 

Brigita Božnik,

predsednica  PGD Socka

 

V imenu GZ Vojnik Dobrna se zahvaljujem vsem, ki ste srečanje pripravili: predsedniku komisije za veterane Avgustu Čerenaku in tudi posameznim članom komisije v društvih. Zahvala gre tudi vodstvu in predsednici PGD Socka Brigiti Božnik za predstavitev društva in pogostitev v Socki. Marsikdo vsega društvenega dela, še posebej če je od drugod, ne pozna. Vsako društvo se lahko pohvali s svojimi posebnostmi, ki odstopajo od drugih gasilskih organizacij in so vedno zanimive. 


Stiski rok, tople besede snidenja, srčni pogovori so povezovalni členi med ljudmi, ki so svoje življenje v veliki meri darovali gasilstvu. Zato so srečanja skromna zahvala za darovane ure in leta za dobro sočloveka. Vsem, ki ste dobre občutke podarjali v petek, 14. oktobra, srčna hvala.

 

Beno Podergajs,

predsednik GZ Vojnik-Dobrna
Foto: Stanislav Pečnik

Oglejte si tudi