Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Priporočila za ravnanje z vodo

Trenutno razpolagamo kljub padavinam samo z eno tretjino količine podtalne vode – namesto 100 imamo le dobrih 30 litrov!
Ker so si strokovnjaki enotni, da bo letošnje leto zelo problematično glede količine razpoložljive pitne vode, Vas prosim, da preberete naslednje opombe. Z njimi ne želim znižati ravni higienskega minimuma in tudi ne ravni zagotavljanja potrebne količine pitne vode. Želim pa opozoriti na nekaj malenkosti, ki lahko veliko pripomorejo k racionalizaciji porabe omenjene dobrine, kar pitna voda nedvomno je.

 

Pred nekaj dnevi se mi je med predavanjem v tretjem letniku srednje šole zgodilo tole: »Kaj, za vraga, lahko jaz storim za zmanjšanje porabe energije in vode – nič«. Ker nisem navajen ne dajati kompetentnih odgovorov, sem skušal v naslednjih desetih minutah nadebudnežu odgovoriti. Odprta usta in oči … Kako, za vraga, v tretjem letniku, se vprašam. Ja mladina ne zna več brati! Kaj je šele z nami starejšimi, ki imamo še manj časa za brskanje in surfanje po spletu?

 

Če imate prižgano žarnico z močjo 60W, ni to nič takega, če jo seveda rabite. Pa pomislite, da je takih žarnic v Sloveniji en mlilion. Račun pokaže 60.000.000 W. Samo zaradi ene žarnice v vsakem stanovanju!

 

Koliko stane ena kapljica vode? NIČ!  Res je, ampak ko nakapljate en liter kapljic in to zmnožite z milijon, dobite strašljivo številko, sploh če teče v odtok. Pazite, PITNA voda.

 

WC školjke splakujemo s PITNO vodo. Včasih je potrebujemo več, drugič manj. Zakaj za nekaj kapljic urina porabiti 5 litrov PITNE vode za splakovanje?

 

Zvečer se lahko stuširamo ali okopamo v kopalni kadi. S tuširanjem porabimo vsaj 8-krat manj vode – PITNE, seveda. In če se tuširamo pet ali dvajset minut, je razlika v porabi mnogokratnik prve številke.

Našlo bi se še mnogo primerov, kako z majhnimi, kot kapljice velikimi malenkostmi, če jih pomnožimo, lahko ogromno prihranimo.

 

Varčevati je treba takrat, ko še imamo, da bomo imeli tudi takrat, ko ne bo.

Imamo ta privilegij, da lahko še vedno odvijemo pipo in si natočimo PITNO vodo, ki (še) ni slaba. Marsikje je to podatek, ki meji na znanstveno fantastiko. Verjamem, da boste moje pisanje vzeli dobrohotno na znanje, da boste podatke širili naprej.

 

A kot pravi kitajski pregovor: »Tisoč kilometrov dolga pot se prične s prvim korakom.«

Zato je čas, da se zavemo, da je čas za spremembo politike dobička pred človekom, pozitivne ekonomske bilance pred celovito bilanco, ki vsebuje vse parametre bivanja, spremembo posiljevanja in izkoriščanja okolja vprid dobička. Dobiček si delijo »posvečeni«, ostali moramo tukaj tudi živeti. In ker želimo živeti še kar nekaj časa, je čas za spremembe -  tukaj in zdaj.

 

In prva kapljica, ki jo boste prihranili, je dober znak.

 

Arnold LEDL, univ. dipl. ing. arh.

Poveljnik Štaba CZ Občine Vojnik

Oglejte si tudi