Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Previdno pri uporabi generatorjev električne energije

Zaradi vremenskih razmer je v večjem delu Slovenije še vedno veliko gospodinjstev, javnih ustanov in podjetij brez električne energije. V zadnji dneh je bilo zaradi nepravilne uporabe že več primerov zastrupitve z ogljikovim monoksidom, v današnjem primeru je bila žal zastrupitev za eno osebo tragična. Ponovno pozivamo vse uporabnike generatorjev električne energije, da pri njihovi uporabi upoštevajo varnostne ukrepe.

Trenutna rešitev za oskrbo z električno energijo je za mnoge uporaba generatorjev električne energije (električnih agregatov), ki jih poganja bencinski ali dizelski motor. Ker gre za motorje z notranjim izgorevanjem, se pri njihovem delovanju sprošča ogljikov monoksid (CO). Smrtno nevarne koncentracije CO lahko nastanejo že po nekaj minutah delovanja naprave.

Ogljikov monoksid je plin brez barve, okusa in vonja, zato ga ne moremo zaznati brez ustreznih naprav (npr. javljalnika ogljikovega monoksida). Že v nizkih koncentracijah je nevaren za človeka.

 

Pri uporabi generatorjev električne energije upoštevajte navodila proizvajalca, še posebej pa velja poudariti:

- generatorja nikoli ne nameščajte v prostor (odprta vrata in okna ne zagotavljajo ustreznega zračenja),
- generatorja ne postavljajte v poglobitve (jašek, vrtača, klet),
- generator namestite v ustrezni razdalji od objekta (vsaj 7 metrov),
- izpušna cev generatorja mora biti usmerjena stran od objekta,
- spremljati je treba smer vetra in položaj generatorja prilagajati smeri vetra.

 

Značilni znaki, ki se pokažejo pri blagi in zmerni zastrupitvi s CO, so glavobol, slabost, bruhanje, omotičnost, utrujenost, zmedenost, motnje vida, zanašanje pri hoji, zaspanost. Znaki hude zastrupitve pa so dušenje, krči in nezavest. Če opazite navedene znake, je treba čim hitreje zapustiti prostor in poklicati telefonsko številko za klic v sili 112. Če sumite na zastrupitev z ogljikovim monoksidom, o tem takoj obvestite zdravnika.

 

Več o nevarnosti nastanka ogljikovega monoksida pri delovanju generatorjev električne energije.

 

http://www.sos112.si/slo/tdocs/oglj_mon_agr.pdf

 

Skupina za podporo Štaba Civilne zaščite Republike Slovenije




Priklop energetskih naprav

 

 Vse elektro odjemalce na območjih z moteno oskrbo z električno energijo pozivamo, da zaradi nestabilnosti in motene dobave električne energije vklapljajo le najnujnejše električne naprave. Električne naprave vklapljajte postopoma, da ne bo prihajalo do preobremenitev sistema, saj je močno poškodovano elektrodistribucijsko omrežje bolj dovzetno za izpade ob nenadnem povečanju odjema električne energije. Zaradi nestabilnosti električnega sistema je oskrba ponekod še vedno motena.

 

 

URSZR


 




Oglejte si tudi