Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Aktivni v PGD Vojnik

Veteranke na državno tekmovanje

Veteranke so v letošnji sezoni postale regijske prvakinje in si s tem zagotovile udeležbo na državnem tekmovanju, ki bo v letu 2016. V oktobru – mesecu požarne varnosti – so se člani in članice udeležili meddruštvene vaje, ki jo je organiziralo PGD Dramlje. Prav tako je bila evakuacijska vaja v Špesovem domu in Psihiatrični bolnišnici Vojnik. Člani so demonstrirali gašenje z gasilniki ter predstavili gasilsko opremo, ki je na voljo za intervencije. Prvi teden v novembru so člani sodelovali pri evakuacijski vaji z Vrtcem Levček in otrokom po končani vaji predstavili lik gasilca. Operativni gasilci in gasilske so se v tem času dodatno izobraževali in pridobivali strokovno znanje, da bodo v primeru intervencije ravnali hitro in strokovno.

 

Krajane in krajanke ter lastnike in lastnice zemljišč prosimo, da primerno poskrbijo za prevoznost cest in dostopnost do objektov, kajti v primeru intervencije je pomembna vsaka sekunda, da čim hitreje pridemo do mesta nezgode in ne izgubljamo časa z odstranjevanjem preširokih živih mej, nizko raslih dreves ob cesti. Naša vozila niso tako ozka in nizka, da bi vedno prišli mimo takšnih ovir, ne da bi povzročili škodo na vozilih.

 

Roman Kugler

 

Pionirji PGD Vojnik

Poleti pionirji, mladinci in pripravniki PGD Vojnik nismo počivali. Za začetek smo se 7. junija s petimi ekipami udeležili tekmovanja v orientaciji v Socki ter dosegli naslednje rezultate: pionirji in mladinke prvo, pripravniki drugo, pionirke pa tretje in četrto mesto. Ekipe pionirjev, mladink in pripravnikov smo se uvrstile na regijsko tekmovanje, ki je bilo 13. septembra v domačem kraju. Tukaj so pionirji osvojili osmo, mladinke tretje, pripravniki pa peto mesto. Že naslednji vikend, v času krajevnega praznika, so se nekateri pionirji udeležili proslave KS Vojnik. Na predstavitvi društev v KS Vojnik 20. junija so v dopoldanskih urah pionirji predstavili in zastopali naše društvo, popoldne pa smo priskočili na pomoč kot spremljevalci ekip na veteranskem tekmovanju. Na Dobrno smo se odpravili 27. in 28 junija; v soboto smo se udeležili parade ob 140-letnici društva, v nedeljo pa smo imeli »Mini olimpijado« oziroma srečanje mladine, kamor so prišli tudi naši prijatelji iz DVD Prezid. Razdelili smo se v skupine in se pomerili v različnih spretnostnih igrah, ki so jih pripravili mentorji. Ob tem smo se zelo zabavali, najbolj všeč pa so nam bile vodne igre. Za konec so nam pripravili celo vodno drčo z milnico, na kateri smo prav vsi uživali.

 

Septembra smo zopet sedli v šolske klopi, vendar kljub temu nadaljevali z delom v društvu. Po regijskem tekmovanju v orientaciji so pionirji začeli trenirati za občinsko tekmovanje, ki je bilo 11. oktobra v Vojniku, v vaji z vedrovko, korakanju in štafeti, ter dosegli drugo mesto v svoji kategoriji. Tako so se uvrstili na regijsko tekmovanje v Celju, kjer so se dobro odrezali in zasedli tretje mesto ter se tako uvrstili na državno tekmovanje. Verjetno nam je prav vsem najbolj v spominu ostalo letovanje mladine v Fažani, ki je za naše društvo potekalo v zadnjem tednu počitnic, in sicer od 24. do 31. avgusta.

 

Poletje letos ni bilo enako kot lani,

z gasilci smo letovali v Fažani.

 

Tu, kjer nekaj 1000 ljudi živi,

kamp gasilske mladine stoji.

 

A nismo šli sami,

prijatelji iz Prezida bili so z nami.

 

Nismo samo počivali in v vodo skakali,

dosti smo se naučili, družabne večere pa preplesali.

 

Letovanje ne bi bilo pravo brez simpatij

in brez vodnih vragolij.

 

V kampu je vladala stroga disciplina,

padla je kazen, na srečo edina!

 

Hvala mentorjem za igre, predavanje in sladolede

ter na koncu za vse lepe besede.

 

Fažane še zlepa ne bomo pozabili,

upam, da se bomo še kdaj vrnili.

 

Nastja Zupanc

 

Že tretje leto zapored na FCC Bled

Licenco za izvedbo tega zelo zahtevnega tekmovanja v Sloveniji ima v lasti PGD Radovljica, samo tekmovanje pa izvira iz ZDA, kjer je del preizkusa vstopnica med poklicne gasilce. Prvo tekmovanje FCC je bilo v Sloveniji izvedeno leta 2010 in se sedaj odvija vsako leto v drugi polovici avgusta na različnih lokacijah v državi. Tekmovanja se udeležujejo tudi tekmovalci in tekmovalke iz ZDA, Avstrije, Nemčije in ostalih držav, saj se število tekmovalcev iz leta v leto povečuje. Tekmovanje v Sloveniji šteje tudi kot del kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki vsako leto poteka v ZDA. Reprezentanca slovenskih gasilcev je trenutno med najboljšimi v Evropi. Letos so se s svetovnega prvenstva vrnili z odličnim drugim mestom med ekipami in celo dosegli nov svetovni rekord.

 

Zakaj najtežji dve minuti v športu? Tekmuje se s popolno operativno gasilko opremo, torej zaščitna obleka in izolirni dihalni aparat, ki skupaj tehtata približno 25 kilogramov. Gasilec diha zrak iz tlačne posode preko maske, ki jo ima na obrazu. Začne s tekom po stopnišču v tretje nadstropje (12 metrov) skupaj z 20-kilogramsko zvito cevjo. Na vrhu tekmovalec odloži cev in po vrvi potegne 20 kilogramov težko utež (cev) 12 metrov visoko. Ko potegne utež do vrha, steče po stopnicah nazaj na poligon, kjer s štirikilogramskim težkim kladivom udarja po železni kladi teže 70 kilogramov, ki jo ima med nogama in jo mora premakniti za en meter. Nato sledi tek med ovirami. Po pretečenih 40 metrih vzame polno cev z vodo in jo povleče 20 metrov skozi vratca in z vodo zbije tarčo ter zagrabi 80 kilogramov težkega »ponesrečenca« – lutko, ki jo je potrebno vleči 30 metrov do cilja. Tekmovalcu med izvedbo nalog ne sme zmanjkati zraka v tlačni posodi. Zmagovalec je na koncu vsak, ki premaga progo v manj kot šestih minutah, seveda pa najboljši to zmorejo v času krepko pod dvema minutama. Vse to naredi tekmovanje eno izmed zahtevnejših na svetu. Tekmuje lahko vsak operativni gasilec ali gasilka (poklicni ali prostovoljni) v večjih starostnih skupinah, prav tako pa je možnost tekmovanja v dvojicah ali v ekipi.

 

Sam se kot gasilec PGD Vojnik udeležujem tekmovanj zadnja tri leta in opažam, da postaja tekmovanje iz leta v leto bolj prepoznavno, saj prikaže gasilce tudi v drugačni luči kot samo na različnih intervencijah, vajah ter tekmovanjih. Za pristop k tekmovanju sem se odločil iz gole radovednosti in ko enkrat doživiš naval adrenalina ter glasno spodbujanje navijačev, samih tekmovalcev, ekipe za pripravo prog, se spet počutiš ponosnega, da si lahko del izjemne organizacije. Ob opazovanju ostalih tekmovalcev, ki so bodisi bolj ali majn uspešni, se še sam preleviš v navijača in vsaj malo pozabiš na tremo. Pred nastopom je na vrsti ogrevanje in ko te pokličejo v prostor za pripravo, se opremiš z dihalnim aparatom in masko ter spregovoriš besedo ali dve s sotekmovalcem, potem se začne zares. Po sodnikovem pisku odmisliš vse in se osredotočiš na progo. Kot vsako športno tekmovanje tudi to zahteva veliko fizične pripravljenosti, treningov in odrekanj skozi vse leto. Seveda je namen dogodka, poleg tekmovanja, tudi druženje in sklepanje novih prijateljstev z drugimi tekmovalci ter sodelujočimi.

 

Boštjan Zupanc

Foto: Petra Zupanc

Oglejte si tudi