Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Gasilska tekmovanja tudi v zimskem času

Da so gasilci dobro usposobljeni in psihofizično pripravljeni za pomoč ob raznih nesrečah, se morajo neprestano izobraževati in praktično usposabljati. Eden od načinov usposabljanj so gasilska tekmovanja.
Včasih so tekmovanja potekala v poletni sezoni, v zadnjih letih pa so vedno bolj popularna dvoranska tekmovanja, ki se odvijajo v zimskem času. Nekaj gasilskih društev je na tem področju začelo orati ledino in so samoiniciativno organizirali tekmovanja v spajanju sesalnega voda. Skupini so se pridružili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Nova Cerkev, ki že kar nekaj let odlično organizirajo tekmovanje v spajanju sesalnega voda, kot se tekmovanje uradno imenuje. Čar tekmovanja je v tem, da se ekipe medsebojno izžrebajo in tekmujejo na izpadanje in kaj hitro se lahko zgodi, da tudi najboljši predčasno končajo s tekmovanjem.

 

Da je način tekmovanja izredno koristen, so ugotovili na Gasilski zvezi Slovenije, ki je atraktivnost in pomembnost tekmovanja kaj hitro prepoznala in razpisala tako imenovano zimsko ligo v spajanju sesalnega voda. Organizatorji tekmovanj so bili izbrani predvsem na podlagi dobre prakse gasilskih društev iz različnih predelov Slovenije. PGD Nova Cerkev je bila že drugo leto zapored, predvsem zaradi odličnih ocen, zaupana celo organizacija finalnega tekmovanja, ki se je zaradi velikih razsežnosti začelo odvijati v športnem objektu v Vojniku. Pokalno tekmovanje je sestavljeno iz šestih tekem, ki se odvijajo na področju celotne Slovenije. PGD Nova Cerkev je finalno tekmovanje organiziralo v soboto, 19. 3. 2016, v Športni dvorani Vojnik. Kljub velikemu dogodku v Planici je bilo prizorišče obarvano gasilsko, saj se je iz cele Slovenije tja zgrnilo 35 enot članov in 31 enot članic in pa seveda veliko število njihovih navijačev. Domačo GZ Vojnik-Dobrna so zastopale dve ekipi članic in tri ekipe članov. Pri članicah so bile zmagovalke iz Komende, PGD Nova Cerkev je dosegla 18. mesto, PGD Socka pa 22. mesto. Pri članih je bila najboljša ekipa iz PGD Šinkov Turn, PGD Socka je dosegla 14. mesto, PGD Nova Cerkev 21. mesto in PGD Socka II 24. mesto. To je bilo tekmovanje, kjer so se zbrale res najboljše ekipe, ki so cenjene tudi v Evropi. Če se zberejo ekipe, ki so bile večkrat državni prvaki, olimpijski prvaki, zmagovalci pokalnih tekmovanj, potem lahko rečemo, da se je zbrala tekmovalna smetana gasilstva. Sodniki so bili vsi vrhunski, zbrani s strani Gasilske zveze Slovenije, prav tako je bil nadzor nad tekmovanjem s strani nadzornika GZS. Svojo prisotnost nam je naklonil poveljnik GZS Franci Petek s svojo ekipo. O kakovosti tekmovanja pričajo rezultati, najboljših časov članic bi bila vesela marsikatera enota članov, člani pa so iz vaje v vajo podirali rekorde. Vsa tekmovanja so vodena s posebnim programom in z elektronskimi merilnimi napravami, ki so plod domačega znanja in so bile izdelane ravno v naši gasilski zvezi. Ogled takšnega tekmovanja je prava paša za oči, še posebej, če je organizirano tako kot zmorejo gasilci PGD Nova Cerkev, ki so poskrbeli za obilico spremljevalnega programa. V uvodu jih je pozdravila godba na pihala Nova Cerkev, v nadaljevanju pa še ansambel »Ta pravi gasilci«. Tudi pri praktičnih nagradah za zmagovalne enote niso skoparili, potrudili so se na vseh segmentih.


Pravijo, da je najlepše poplačilo, če vidiš, da je tekmovanje uspelo in so zadovoljni tudi tisti, ki so zelo hitro izpadli, najbolj pa bodo veseli, če jim bo prihodnje leto zopet zaupana organizacija ene izmed pokalnih tekem.

 

Ivan Jezernik

Foto: Polenšek Janez

Oglejte si tudi