Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Bogata zgodovina, oči uprte v prihodnost

V današnjem času je prostovoljstvo zelo pomembno. V Socki ljudje vedo, da s skupnimi močmi lahko kraj razvijajo, bogatijo in si ustvarijo prijetno in varno okolje. In prav PGD Socka je eno izmed društev, ki ljudem omogoča varnost in občutek, da v stiski ne bodo ostali sami. Na področju varnosti veliko pomeni hitra odzivnost in gasilci v Socki že 85 let med prvimi priskočijo na pomoč, ko je treba.
PGD Socka je z delovanjem začelo leta 1931 in od takrat so svoj obstoj upravičili. Nesebično so priskočili na pomoč v številnih intervencijah, premagali številne težave pri gradnji gasilskega doma, razvoju društvene opreme, društvo pomlajevali in se izobraževali. Prav pomlajevanje društva je porok, da gredo v pravo smer. Društvo šteje 202 člana, od tega je otrok in mladostnikov okoli 60. Delo z mladimi vodi Nastja Kraljič s svojimi pomočniki in svoje delo odlično opravljajo. Mladi pridobivajo osnovna znanja o gasilstvu, predstavljajo društvo na tekmovanjih in v Socko prinašajo številna priznanja.

 

Od začetkov društva so v njem prostovoljno sodelovale številne generacije Sočanov. Pomembno je poudariti, da so imeli njihovi predsedniki vedno oči uprte v prihodnost, zato se je društvo razvijalo, živelo in upravičilo svoje poslanstvo. Za uspešno posredovanje gasilcev pri reševanju ob različnih nesrečah je potrebnega veliko znanja in nenehno izpopolnjevanje, zato v društvu namenjajo temu veliko pozornost. Glede na to, da je PGD Socka društvo prve kategorije, kar pomeni, da spada med manjša društva, so težave pri pridobivanju sredstev za opremo zelo velike. Oprema je draga, vendar so imeli v Socki med člani navdušence, ki so s svojimi inovacijami pripomogli, da je društvo dobilo cisterno. S sredstvi podpornikov društva in prireditvami zbirajo sredstva za opremo. Socka ima lepo urejen gasilski dom, ki je poleg šole družabno in kulturno žarišče kraja.

 

Številne prostovoljne ure gasilcev operativcev so namenjene pripravam na različna tekmovanja, za tečaje in izobraževanja, ki omogočajo pravilno in odgovorno opravljanje naloge gasilca – reševalca. Društvo vodi Brigita Božnik ob pomoči izkušenih gasilcev, zlasti Egidija Čretnika in Milana Kotnika. Osnovno poslanstvo gasilcev je prostovoljna pomoč, pripravljenost na dolge ure dela, vaje, izobraževanja in seveda posredovanja pri elementarnih in drugih nesrečah.

 

Praznovanje 85-letnice obstoja društva je bilo delovno in namenjeno zbiranju sredstev za nakup novega vozila. Praznovanja so se udeležili predstavniki prijateljskih DVD Prezid, DVD Gorjanec, predsednik GZ Vojnik-Dobrna Benedikt Podergajs, Viktor Štokojnik, predsedniki sosednjih društev in prijatelji soških gasilcev. V kulturnem programu so nastopili učenci Glasbene šole Tomija Majcna. Za dolgoletno delo so podelili dve priznanji GZ Slovenije: prejemnika sta Martin Štravs in Maks Zupanek. Sledilo je meddruštveno tekmovanje gasilskih ekip za memorial Vikija Božnika. Memorial Vikija Božnika je postal tradicionalen, prehodni pokal podeljujeta njegova žena in sin.

 

Praznovanje visoke obletnice društva dokazuje, da je Socka kraj, kjer ljudje živijo z društvom. Visoko število članov, dejavnosti pri opravljanju gasilskega poslanstva, izobraževanja gasilcev za varno in strokovno opravljanje operativnega dela, skrb za gasilska vozila in gasilsko opremo, vse to dokazuje, da PGD Socka v rokah Brigite Božnik in njenih sodelavcev dela dobro in strokovno. Ob jubilejnem dogodku se gasilkam in gasilcem PGD Socka v imenu občanov občine Vojnik zahvaljujem za preteklo delo, želim jim čim manj intervencij in iskreno čestitam za 85 plodnih let delovanja.

 

Tekst in foto: Lea Sreš

 

 

Oglejte si tudi