Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

65 let Prostovoljnega gasilskega društva Lemberg

Društvo, ki pokriva najbolj obrobne zaselke krajevne skupnosti Nova Cerkev in istočasno občine Vojnik, praznuje v tem letu lep jubilej. Prostovoljno gasilsko društvo so ustanovili možje, ki so vedeli, da je varnost prebivalcev in njihovega premoženja prva skrb vsake skupnosti.
Začetki so bili težki. Posledice in z njimi spomini na morijo in obubožanje v drugi svetovni so bili povsem sveži. Društvo je pričelo delovati brez materialnih sredstev, dejansko iz nič. Edino kar je članstvo imelo, je bila volja do dela in visok čut odgovornosti za varnost prebivalcev in njihovih materialnih dobrin.

Počasi in vztrajno je rasla kvaliteta društva. Pričelo se je z izobraževanjem članov, sledila je nabava potrebne gasilske opreme.

Društvo je dobilo svoj dom v stari hmeljski sušilnici. Ta zgradba je bila v zelo slabem stanju. Društvu je uspelo dograditi garažo za težko gasilsko tehniko in hkrati rekonstruirati stari del stavbe. Današnjo podobo je dom dobil postopno. Težko bi rekli, kateri čas je najpomembnejši in kateri član je najbolj zaslužen. Vse skupaj moramo razumeti kot mozaik, pri katerem šele zadnji kamenček tvori celoto.

 

Danes je PGD Lemberg društvo, ki je relativno sodobno opremljeno z gasilsko tehniko in osebno zaščito operativnih članov. Društvo je lastnik zemljišč, to mu omogoča suverenost pri pripravi raznih prireditev. Društvo je pomemben člen v Gasilski zvezi Vojnik-Dobrna, saj je tudi njen soustanovitelj.

 

Pomen društva na področju, ki ga pokriva, pa je še toliko večji, ker je edina organizirana skupnost, ki povezuje krajane. To povezovanje pa je v zadnjih časih še kako pomembno pri čedalje večjem razslojevanju prebivalcev in v vse večji odtujenosti.

 

Marsikdo se sprašuje, kako bomo proslavili ta naš jubilej. Odgovor na to vprašanje je jasen: delovno. Odrekli smo se zunanji manifestaciji. Poklonili pa se bomo spominu naših pokojnih gasilcev s sveto mašo v podružnični cerkvi v Lembergu in z blagoslovom nove kapelice sv. Florjana na fasadi gasilskega doma. Res je, da bo to malo neobičajna proslavitev. In zakaj ne bi bila?

 

PGD Lemberg

Oglejte si tudi