Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Novo kolo Sorževe venecijanke

»Dovolj je 'flikanja' lesenega kolesa,« si je rekel lastnik domačije Soržev mlin Oton Samec in tokrat, kot šesto leseno kolo v vrsti obnov, z novim kolesom nagradil staro žago venecijanko. Finančno mu je pri tem preko razpisa pomagala občina. »Predračunska vrednost je znašala 11.600 evrov in je že poravnana, tudi zaradi izdatne pomoči Občine Vojnik. Sem jim pa sveto obljubil, da tega kolesa na oni svet ne bom vzel s sabo,« hudomušno dodaja Samec.

 

Kolo je, kot že vse dosedanje na domačiji, izdelal mojster iz Vitanja Janko Vetrih, za »tehničnega direktorja žage« je Oton imenoval prijatelja Francija Kotnika, ki tudi sicer samostojno vodi oglede žage.

 

Prav veliko delala žaga sicer ne bo, saj na njej lahko v enem dnevu obdela le dva kubična metra lesa. Je pa z novim kolesom premera 5,5 metra to sedaj največja delujoča žaga v Sloveniji. Ker je kolo tokrat narejeno iz macesnovega lesa (prihaja iz domačije Matkov kot v Logarski dolini), bo zdržalo vsaj pol stoletja. »Če me bo po tem času še bolela glava zaradi žage, bom tega celo vesel,« je še dodal Oton.


Rozmari Petek

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi