Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
0°C
PON.
12°C
-2°C
Oceni objavo

Mladi kreativci, pisci, široko misleči ...

Ali ste vedeli, da je Evropska unija (EU) po zaporednih širitvah postala največje gospodarstvo na svetu z več kot 500 milijoni državljanov? Na mednarodnem prizorišču ima večji vpliv kot kdaj koli prej. Politika širitve EU podpira priprave na članstvo tistih evropskih držav, ki se želijo pridružiti EU.

Evropska komisija je nedavno začela natečaj za najboljši pisni izdelek z naslovom Tako podobni. Tako različni. Tako evropski. Mladi iz Evrope so vabljeni, da v članku z največ 1000 besedami povedo svoje mnenje o enem ali obeh vprašanjih, povezanih s širitvijo EU: tako prispeva k večji varnosti v Evropi, spodbuja demokracijo in temeljne svoboščine ter utrjuje vladavino prava v državah kandidatkah. Hrvaška, najnovejša država, ki se je pridružila EU, je leta 2013 postala 28. država članica. Albanija, Bosna in Hercegovina, Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, Islandija (pogajanja z Islandijo so po odločitvi islandske vlade začasno ustavljena), Kosovo,* Črna gora, Srbija in Turčija so kandidatke ali možne kandidatke. Nekatere od njih so že v procesu pogajanja ali čakajo na začetek procesa pogajanja, druge pa bodo imele možnosti za članstvo, ko bodo nanj pripravljene. Evropsko komisijo zanima vaše mnenje:

  • Kakšne so vaše izkušnje z razširjeno Evropsko unijo?
  • Kako se lahko razširjena Evropska unija spoprime z izzivi prihodnosti?

Delite svoje mnenje o enem ali obeh vprašanjih v članku (z največ 1000 besedami) in osvojite odlične nagrade! Za podrobna pravila kliknite tukaj. Prenesite promocijski komplet tukaj. Za dodatna vprašanja ali težave pri prijavi se obrnite na službo za pomoč uporabnikom: SoEuropean@writingcompetition.eu.

 

VEČ INFORMACIJ: http://event.iservice-europa.eu/sl/literarni-natecaj

 

Pripravila: Petra Pehar Žgajner

Oglejte si tudi