Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
11°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Zlati kamen 2013

Občina Vojnik se je med 211 občinami uvrstila v nabor 12 občin kandidatk za nagrado Zlati kamen 2013, ki jo je podelil Planet GV iz Ljubljane v sredini marca. Nagrado prejme razvojno najbolj prodorna občina, ki je zaradi svoje v dobro občanov usmerjene dejavnosti primer dobre prakse. V letošnjem letu je bil poudarek na protikrizno usmerjenih strategijah, ki pomenijo upanje za izhod iz krize.

Strokovni svet Zlatega kamna je upošteval tudi kvalitativne in kvantitativne aspekte delovanja občine. Zmagala je Občina Postojna.  

 

Občina Vojnik se je uvrstila v ožji izbor zaradi uravnoteženosti različnih razvojnih ciljev v razdelanem strateškem dokumentu in zaradi zanimivega prijema za ublažitev posledic finančne krize: zelene trgovine, v kateri obnavljajo in prodajajo stvari, ki bi jih sicer občani zavrgli. Projekt vsebuje elemente socialnega podjetništva in deluje okoljsko (manj odpadkov), oživlja del kulturne dediščine (reaktiviranje neurejene stare stavbe), daje delo težje zaposljivim in ponuja reciklirane (v retro stilu) izdelke po ugodnih cenah. V zeleni trgovini so tudi delavnice starih obrti in info točka za turiste (Vir: Zlati kamen, revija za lokalno samoupravo, posebna priložnostna izdaja, marec 2013, str. 25)

 

Povzela: Mojca Skale

Oglejte si tudi