Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

V Novi Cerkvi slovesno ob krajevnem prazniku

Dnevi, namenjeni krajevnemu prazniku, so pokazatelj, ko vidimo, kaj smo v letu dni pridobili, izboljšali v kraju in kje omogočili ljudem boljše življenje. Še vedno živimo v okolju, kjer se razvoj kraja meri po pridobitvah na komunalnem področju in infrastrukturi. Čeprav velikih investicij in otvoritev ni bilo, smo zadovoljni z razvojem kraja in življenjem v Novi Cerkvi. V minulem letu je bilo poskrbljeno za dvig življenjske ravni krajanov na drugih področjih. V času krize in izteka obdobja evropskega sofinanciranja smo se naučili, da tudi majhni koraki vodijo do cilja. So pa praznovanja čas, ko si postavimo nove cilje in si prizadevamo, da se ti uresničijo.
Alja Tihle, moderatorka slavnostne seje sveta KS Nova Cerkev, je orisala zgodovinski razvoj kraja in življenje v kraju, kjer drži v svojih rokah veliko niti predsednik sveta Slavko Jezernik. Pozdravila je dobitnike krajevnih priznanj, občinske svetnike, predsednike društev in organizacij, goste iz sosednjih krajevnih skupnosti in župana Branka Petreta.

 

Slavko Jezernik je v svojem poročilu izpostavil veliko število prireditev v času praznovanja v Novi Cerkvi, kar kaže, da je delo društev in organizacij dobro, in se jim zahvalil za delo. Krajani smo v preteklem letu pridobili parkirišče pri osnovni šoli in utrjene poti na pokopališču, pripravljeni pa sta lokaciji za dve avtobusni postajališči. V zaključni fazi so dela v gasilskem domu, kjer bodo dobila prostore za svoje delo društva, travnato igrišče pri šoli, kjer manjka še ograja, sanirane so javne asfaltirane poti, dela pod gradom Lemberg se nadaljujejo. Zimske službe, ki so bile zadolžene za čiščenje cest v dolžini 73 kilometrov, so dobro opravile svoje delo. Poudaril je potrebo po strpnosti pri čiščenju cest, saj je postavljen sistem čiščenja po potrebah. Plaz na relaciji Lemberg–Vine je saniran. Veliko pozornosti je bilo namenjeno vzdrževanju in čiščenju makadamskih cest, jaškov in kanalov. V programu je asfaltiranje javnih poti v izmeri 1730 metrov, ureja se dokumentacija, pogoj je brezplačen prenos zemljišča. Gre za ceste, ki so najbolj na udaru v neurjih, izvedba je odvisna od razpisa sredstev. Še vedno je odprto vprašanje izgradnje kanalizacije, kjer potekajo razgovori o sodelovanju z dobrnsko občino, in s tem pridobitev večjega števila enot za priključitev na čistilno napravo. Slavko Jezernik se zaveda, da so potrebni protipoplavni ukrepi in vzdrževanje vodotokov. Kraj je dobil na naslovu Nova Cerkev 22 devet stanovanj za mlade družine, razpis bo objavljen v obdobju 2015/16. Zahvalil se je vsem za dobro sodelovanje in čestital krajevnim nagrajencem, ki so pripomogli, da se Nova Cerkev lepo razvija.

 

Župan Branko Petre dobro pozna problematiko urejanja in življenja kraja. Dopolnil je poročilo predsednika sveta KS in pojasnil, da v letu 2016 ne bo razpisov za pridobitev sredstev za izgradnjo kanalizacije. V projektu bi skupaj z dobrnsko občino pridobili 2000 operacijskih enot in potrebna evropska sredstva. Pripravlja se sanacija ceste Mlakar–grad Lemberg v vrednosti 300.000 evrov, potrebna je še potrditev ministrstva. Občinski prostorski načrt je v fazi razgrnitve in pozno jeseni se predvideva sprejetje odloka, ki bo del prostora pri šoli namenil za gradnjo. Župan je poudaril, da je težišče dela v vseh primerih na krajevni skupnosti, le sredstva zagotavlja občina, ki podpira razvoj vseh krajev in projektov v njej. V svojem nagovoru je poudaril dobro delo v Novi Cerkvi in čestital nagrajencem.

 

Dobro sodelovanje med krajevnimi skupnostmi v občini sta potrdila predsednika Lidija Eler Jazbinšek in Dušan Horvat. Hvala sodelujočim v kulturnem programu, pevcem Moškega pevskega zbora KUD Nova Cerkev. Edini način, kako se zahvaliti posameznikom za opravljeno delo in s tem lepše življenje v Novi Cerkvi, je podelitev krajevnih priznanj.

 

Krajevni nagrajenci za leto 2015

 

SLAVKO JAKOP

Gospod Slavko Jakop poje pri Moškem pevskem zboru KUD Nova Cerkev že od samega začetka, to je več kot 40 let. Hkrati poje tudi pri mešanem cerkvenem zboru. Redno hodi na vaje in sodeluje na nastopih obeh zborov. S svojim prepoznavnim glasom daje moškemu zboru prav posebno noto. Prav tako je s svojim petjem pospremil na zadnjo pot marsikaterega našega krajana. Najbolj ga poznamo po solo izvedbi pesmi »Starček«. Za svoje dolgoletno in požrtvovalno delo ga predlagamo za dobitnika krajevnega priznanja.

 

ADOLF CEHNER

Gospod Adolf Cehner prihaja iz Vizor in je član Moškega pevskega zbora KUD Nova Cerkev že od njegove ustanovitve, torej več kot 40 let. Je pevec drugega tenorja, redno obiskuje vse vaje in se udeležuje nastopov zbora. Poleg nedeljskih maš, kjer moški zbor prepeva vsako prvo nedeljo v mesecu, se njegov čudoviti glas sliši tudi pri slovesih od sokrajanov.

Najraje pa pevci zapojejo skupaj po končanih vajah ob kozarčku »rujnega«, ki ga gospod Cehner prideluje sam. Za njegovo dolgoletno in požrtvovalno delo ga moški pevski zbor predlaga za dobitnika krajevnega priznanja.

 

ŠTEFAN PREMRL

Za petje v zboru je poleg dobrega glasu potreben tudi dober posluh, in tega vsekakor gospod Štefan Premrl ima. Na napačno intonacijo ali kakšno drugo nepravilnost takoj opozori. V Moškem pevskem zboru KUD Nova Cerkev je gospod Premrl začel prepevati že ob ustanovitvi. S svojim čudovitim glasom se razdaja med drugimi tenorji. Je izredno natančen, saj na vaje nikoli ne zamuja. Poleg vaj se redno udeležuje vseh aktivnosti zbora, to je nastopov v domačem kraju in drugje, kamor so pač povabljeni. Ne manjka tudi ob slovesih od dragih sokrajanov in ob nedeljskih mašah, kadar prepeva njihov zbor.

 

ROMAN ŽNIDAR

V PGD Lemberg je prevzel leta 2007 pomembno nalogo gospodarja. To funkcijo opravlja vseskozi zelo vestno, zavzeto in odgovorno. Skrbi, da sta zgledno urejena dom in njegova okolica. Zelo aktiven je pri vseh dejavnostih, ki jih opravlja društvo, kot so čistilne akcije v širši okolici v okviru skupne čistilne akcije, pri postavitvi mlaja, pri pripravi in izvedbi veselice in vseh drugih delih, ki jih izvaja PGD Lemberg. Je praporščak društva. V širšem pomenu pa je tudi vedno pripravljen za sosesko pomoč. Dejaven je pri urejanju in čiščenju cerkve v Novi Cerkvi in Lembergu.

 

BOŠTJAN SELČAN

Boštjan Selčan je član PGD Nova Cerkev že od leta 1985. V vsem tem času aktivno dela v društvu. Je dolgoletni namestnik poveljnika društva, zelo dejaven je tudi kot mentor podmladka PGD. Sodeluje pri organizaciji in izvedbi različnih gasilskih tekmovanj ter preostalih gasilskih prireditev. Prav tako sodeluje na tekmovanjih in pri različnih gasilskih intervencijah. Ob vsem tem pa je poskrbel tudi za osebno izpopolnjevanje in uspešno končal tečaj za strojnika, seminar za mentorja mladine, tečaj za vodje enot ter tečaj za uporabnika dihalnih aparatov. Dosegel je tudi čin gasilskega častnika II. stopnje. Za svoje delo je dobil kar nekaj priznanj, med drugim priznanje za reševanje ob poplavi leta 1998 in 2007, gasilsko plamenico II. stopnje in priznanje za dolgoletno delo v društvu (30 let).

 

DUŠAN HOSTNIK

Dušan je kot otrok, star komaj enajst let, začel najprej igrati klarinet, pozneje tudi saksofon. Pred tridesetimi leti se je pridružil godbi na pihala z Ljubečne. Leta 1992 je začel igrati v godbi na pihala iz Malih Dol, leta 2001 pa še v godbi na pihala KUD iz Nove Cerkve. Rad hodi na vaje in s trdim delom uresniči svoje cilje. Priznanje se mu podeljuje za dolgoletno igranje v godbah.

 

Iskrene čestitke vsem nagrajencem. Slavnostno sejo je popestril nagrajenec Slavko Jakop, ki je ob podelitvi priznanja skupaj z vsemi prisotnimi zapel pesem »En starček«. V prijetnem vzdušju smo sejo končali in praznovanje nadaljevali na gasilskem prostoru, kjer so postregli s pečenim volom. Na tem mestu so potekale tudi preostale prireditve v počastitev krajevnega praznika.

 

Lea Sreš

Foto: Matjaž Jambriško

Oglejte si tudi