Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Slavnostna seja ob prazniku KS Vojnik

Na slavnostni seji smo člani sveta KS Vojnik skupaj z gosti orisali leto, ki je preteklo od našega lanskoletnega praznovanja praznika krajevne skupnosti, in ugotovili, da smo kljub časom, za katere velja, da niso najboljši, lahko zadovoljni. Marsikaj se je namreč spremenilo, predvsem zato, ker smo v krajevni skupnosti spremljali potrebe in želje krajanov, jih predložili in si zastavili jasne cilje.
Župan in njegovi sodelavci občinske uprave so s požrtvovalnim delom dosegli, da lahko danes potrdimo, da je športna dvorana zgrajena in – kar je še bolj pomembno – da služi svojemu namenu.

 

V Arclinu sta se v pomladnih mesecih hkrati izvajala kar dva projekta: razširitev mostu v okviru protipoplavnih rešitev in izgradnja kanalizacije, ki trenutno teče na desnem bregu Hudinje.

 

Dočakali smo tudi vodovod Tomaž, na katerega se bodo lahko po opravljenem tehničnem pregledu in pridobljenem uporabnem dovoljenju uporabniki začeli priklapljati. Hkrati s to izgradnjo je potekala gradnja dveh suhih zadrževalnikov, ki bosta preprečevala dostop poplavnim vodam v Vojnik.

 

Na pokopališču so bili na osrednji poti položeni tlakovci. Že v lanskem letu se je začela postopna obnova mrliške vežice, na njeno slabo stanje smo pogosto opozarjali. Dograjene so bile sanitarije in spremljevalni prostori. Ker je bila vežica ob prevzemu koncesijske pogodbe v izredno slabem stanju, so bila potrebna nepredvidena nujna dela (zamenjava oken, beljenje, nakup žalnih odrov, popravilo strehe), zato je zmanjkalo sredstev za opremo dograjenega dela, kjer je še treba urediti prezračevanje, poskrbeti za ogrevanje, opremiti kuhinjo in narediti fasado.

 

Upam, da bodo v rebalansu proračuna zagotovljena sredstva za dokončanje na novo dograjenega dela. Projekt nadaljnje obnove vežice (ureditev strehe na celotnem objektu) se bo nadaljeval postopoma, upoštevajoč razpoložljiva sredstva iz koncesije in proračuna.

 

Zaradi obnovitvenih investicij v vodovode so bile urejene tudi nekatere ulice v kraju: Kašova, Čufarjeva Preložnikova ulica. Saniran je bil plaz na ranču Kaja in Grom. Po zimi nas je čakalo veliko cest, ki jih je bilo treba gramozirati, na asfaltiranih pa je nastalo veliko udarnih jam, ki jih je bilo treba zakrpati. 

 

Letošnja zima ni bila tako dolga kot lanska, nas pa je prizadela z žledom. V tej situaciji so veliko nalogo opravili gasilci PGD Vojnik, ki so poskrbeli za prevoznost poti. Po opravljenem delu so odšli pomagat v vseslovensko akcijo, ki je bila organizirana za pomoč tistim, ki jih je žled še posebej prizadel.

 

Na območju KS Vojnik primanjkuje urejenih pločnikov, sprehajalnih in kolesarskih poti. Želimo si, da bi se čim prej pristopilo k izgradnji pločnika od TUŠ-a do pokopališča, na tej trasi bi bilo treba najti tudi rešitev za varno prečkanje ceste pri spomeniku proti Kvedru in Tušu, saj na tem mestu, ki je napačno in nevarno, dnevno veliko ljudi prečka cesto. Promet pa je gost in poteka hitro. Prekoračene hitrosti so bile izmerjene v Pristavi, Jankovi, nevarna za pešce in kolesarje je tudi cesta iz Vojnika proti Gmajni, ki jo številni pešci, kolesarji in tekači uporabljajo kot rekreativno pot proti Šmartinskemu jezeru, vozniki pa ne upoštevajo prilagojene hitrosti.

 

Pomembna zadeva, ki ostaja odprta že nekaj časa, je zagotovitev mesta za oddajnik, ki bi omogočil dober mobilni signal za več naselij krajevne skupnosti.

 

Razveseljiv je podatek, da število prebivalcev na področju krajevne skupnosti Vojnik narašča. K temu so pripomogli naslednji dejavniki: lega na ugodnem stičišču prometnih povezav, raznolikost kraja, ravno pravšnja oddaljenost od mestnega vrveža in novozgrajeni objekti. Po podatkih iz leta 1991 je v KS Vojnik živelo 4142 prebivalcev, medtem ko šteje Vojnik danes 4621 prebivalcev (po podatkih iz 1. 7. 2013).

 

Z odpiranjem novih storitvenih in drugih dejavnosti se širi ponudba v kraju in izboljšuje kakovost ponudbe, tako je v obrtno-poslovni coni zaživelo precej dejavnosti, že leto dni sta odprti tudi prodajalni kruha, v eni so pristopili k projektu Kruh za prijatelja, v okviru katerega lahko ob svojem nakupu kruha kupite tudi kruh za nekoga, ki ga potrebuje, a si ga ne more privoščiti. Lepa gesta.

 

Društva ob prazniku pripravila številne prireditve

Posebno vrednost predstavljajo v našem kraju s svojim neumornim delom tudi društva, ki kraju namenijo veliko prostovoljnih ur.

 

V skrbi za sočloveka, da se z močjo humanosti izboljša življenje ranljivih skupin ljudi, je bila letos ustanovljena Krajevna organizacija Rdečega križa Vojnik. Prav organiziranost društev in posameznikov daje Vojniku posebno noto. Številna društva s svojimi člani pripravljajo odmevne in kakovostne prireditve oziroma dogodke. Čez leto je njihovo delo prepleteno s številnimi prireditvami, ki jih organizirajo tudi ob prazniku krajevne skupnosti. KK Vojnik je tako pripravil 22. turnir trojk. Člani DU Vojnik so se pomerili v meddruštvenem in medobčinskem tekmovanju v streljanju z zračno puško in v kegljanju na vrvici; v organizaciji Strelskega Društva bratov Dobrotinškov je bilo izvedeno strelsko tekmovanje z malokalibrsko puško na strelišču v Doliču. Tekmovali so člani strelskih društev: Vojnik, Celje, Slovenske Konjice, Špitalič, Dolič in Zreče. V mesecu septembru prireja omenjeno strelsko društvo memorial ob 60. obletnici poimenovanja društva. PGD Vojnik je priredilo pokalno tekmovanje za starejše gasilke in gasilce v športnem parku Vojnik.

 

Veliko dejanj, opravljenih z dobro voljo in mislimi na sočloveka, je bilo ali še bo udejanjenih v vseh teh naštetih prireditvah društev in organizacij.

 

Srečanje starejših krajanov in krajank

Krajevna skupnost Vojnik je na druženje povabila krajane, starejše od 80 let. Pogostili smo jih s hrano in pijačo, sladke dobrote pa so napekle članice Društva kmetic Meta. Na srečanju smo vsi lahko prvič prisluhnili in zaplesali ob zvokih novonastalega ansambla Stop. Naša najstarejša krajana na srečanju sta dobila skromni darili in ob tem tudi zaplesala. 

 

Komemoraciji pri Olčjeku in spomeniku 1. svetovne vojne

Preteklost za nas ni samoumevna, brez nje ne bi obstajali, zato sta ZB za vrednote NOB in krajevna skupnost organizirali spominsko slovesnost pri Olčjeku in tradicionalni pohod po poteh spominskih obeležij.

Na dan praznika krajevne skupnosti je pred spomenikom 1. svetovne vojne v spomin na 100. obletnico njenega začetka potekala spominska komemoracija, na kateri je Marko Zdovc prebral raziskana imena padlih, ki so z našega področja v tej vojni dali življenje.

 

Vsem društvom se za njihove prireditve iskreno zahvaljujemo.

 

Lidija Eler Jazbinšek, predsednica sveta KS Vojnik

 

 

Oglejte si tudi