Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Psi na javnih površinah

Že večkrat smo opozarjali na problem, ki ga povzročajo pasji iztrebki. V pripravi je nov odlok o javnem redu in miru v Občini Vojnik, ki določa obveznosti lastnikov in vodnikov psov ter drugih živali.

V predlogu 16. člen prepoveduje voditi pse in druge živali, razen službenih psov in psov vodičev slepih, na:

  • otroška in športna igrišča;
  • zelenice v bližini vzgojno-varstvenih ustanov;
  • na zelenice;
  • na pokopališča;
  • javne površine, ki so označene s posebnimi oznakami.

Nadalje 17. člen določa, da je lastnik ali vodnik psa ali druge živali dolžan za živaljo počistiti iztrebke. V ta namen je dolžan imeti s seboj ustrezen čistilni pribor za pobiranje iztrebkov in ga ob pozivu pokazati pristojnemu organu. Vsak lastnik ali vodnik živali je v urbanem okolju dolžan upoštevati in uporabljati označene koše oziroma tam, kjer teh ni, zabojnike za komunalne odpadke. Predvidena globa za kršitev omenjenih določil je 170 € za fizično osebo.

 

Nadalje je treba opozoriti, da predstavlja srečanje s psom, ki je brez nadzora, določeno nevarnost. Če želimo otrokom in vsem občanom zagotoviti zdravo okolje in zmanjšati nevarnosti, ki jim grozijo, moramo sodelovati vsi, predvsem lastniki psov. Zakon o zaščiti živali v 11. členu določa, da mora skrbnik hišnih živali z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali. Skrbnik živali mora z ustrezno vzgojo in šolanjem psa oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici. Skrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu.

 

Nadzorstvo nad izvajanjem tega zakona in na njegovi podlagi izdanih predpisov neposredno opravljajo uradni veterinarji, kmetijski, lovski, ribiški inšpektorji ter inšpektorji, pristojni za ohranjanje narave, in policisti – vsak v okviru svojih pooblastil in pristojnosti. Poleg policistov, ki imajo pristojnost nadzora nad izvajanjem fizičnega varstva psov na javnih mestih, je ta pristojnost dodeljena tudi občinskim redarjem, ki bodo tudi v prihodnje opravljali nadzor. Lastniku psa, ki na javnih mestih ne zagotovi fizičnega varstva za svojega psa, se lahko izreče globa v višini 200 €.

 

 

Mag. Nataša Kos, Medobčinski inšpektorat in redarstvo

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi