Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Otvoritev vodohrama in vodovodne napeljave na Veliki Ravni

Vsi vaščani smo posebej ponosni, da smo tako velik projekt končali prej kot v enem letu.
Ker še mnogi ne poznate te majhne vasice, naj vam jo na kratko tudi predstavim.Vas Velika Raven leži pod obronki Paškega Kozjaka, spada pod KS Nova Cerkev in občino Vojnik. Leži na višini okoli 570 m in meji na občino Vitanje in občino Dobrna.

Vas se prvič omenja leta 1403. Proti koncu 10. stoletja je vitanjska pokrajina prešla v sestav nemškega cesarstva. Leta 980 je cesar Oton II. to področje podelil savinjskemu mejnemu grofu Viljemu, njegova snaha pa je leta 1043 izročila ta svet samostanu v koroški Krki. Tam je leta 1072 nastalo središče krške škofije. V letih1403 in 1404 je krški škof Konrad III ukazal popisati vse krške fevde. V urbarju krške škofije je za urad Vitanje omenjeno: IN PLANICIE AN DER EBEN sunt mansi duo, kar v prevodu pomeni PLANOTA NA RAVNINI - danes imenovana VELIKA RAVEN. Dve tedanji kmetiji sta morali letno oddati od 12 do 24 srebrnikov, pridelke (pšenico, oves), ovco, piščanca in jajca, posebnost pa je bila oddaja pogač, ki so bile zamesene iz bele moke, mleka in jajc. Dve so morali dati revežem in dve za vitanjskega upravnika.Tako je bila Velika Raven pod vitanjskim uradom najmanj od leta 1043, pa vse do leta 1778, ko je krški škof vitanjsko zemljiško gospostvo prodal.

Vas zajema 14 hišnih številk, vseh vačšanov pa je 35, od tega so štiri domačije že zapuščene. V vasi se obdeluje še šest kmetij, od katerih imamo tudi glavni vir dohodka, to pa je predvsem živinoreja in gozd, ostalo so stanovansko bivalni objekti ali vikendi. Vse kmetije so opredeljene med strme kmetije, zato je tudi veliko ročnega obdelovanja in malo dohodka, tako je tudi nujno, da je vsaj en član v družini zaposlen.
Vas je prepoznavna tudi po poti XIV. divizije, ki je med II. svetovno vojno šla tu skozi in je bila tukaj tudi utaborjena.Tako so v tej vasi tudi grobovi padlih borcev.Okoli vasi so pašniki, na katerih se pase živina, za pašniki pa prevladuje mešani gozd, bogat z divjadjo, redkimi zaščitnimi rastlinami, redkimi pticami selivkami, ki še gnezdijo tukaj, imamo še prave oaze neokrnjene narave. Ker pa vas leži na lepi razgledni točki, je zelo obiskana s strani pohodnikov.

In dolgoletna želja te vasice je bila, da zgradi nov vodohram in vodovodno napeljavo. Tako smo že lani v avgustu zgradili nov vodohram z vstopnim jaškom z notranjo in zunanjo izolacijo, njegova kapaciteta pa znaša bruto 37 kubikov, neto pa 35 kubikov. Kapaciteta je za nas zelo pomembna zaradi požarne varnosti. V mesecu oktobru smo soglasno  kot odgovorno osebo za vodovod Velika Raven izbrali tudi Vikija Štokojnika.
Slabo vreme in dolgotrajna zima pa nas je letos ovirala pri nadaljnih delih za izgradnjo glavnega voda vodovodne napeljave. V mesecu marcu so  novi uporabniki začeliz izkopom in napeljavo sekundarnih vodov.Takrat smo tudi vložili vloge za pridobitev vodnih dovoljenj novih uporabnikov, ki so jih v maju že tudi prejeli. V maju pa smo pričeli tudi z izkopom primarnega voda, ki zajema devet betonskih jaškov z merilnimi urami v dolžini 550 m, okoli 500 m pa je sekundarnih vodov. Vod poteka čez 23 parcel vaščanov, katerih služnost je notarsko uverjena. Namestili smo tudi skupni števec v rezervarju, postavili hidrant, omaro za cevi ob hidrantu, namestili na objekt tablo z napisom VODOHRAM VELIKA RAVEN z letnico in Slomškovim verzom. Čez vas, kjer gre glavni vod pa posuli gramoz in cesto na novo utrdili.


Zadnjega maja pa je  iz novega rezervoarja in novega voda v vsa gospodinjstva pritekla voda. Tako je bil naš zastavljen cilj v lanskem letu, da bo v maju 2013 pritekla voda v vsa gospodinjstva, tudi uresničen. V jesenskem času bomo na novo uredili še zajetje. Vsakega prvega v meecu popisujemo števce in preverjamo glavni števec v rezervoarju za kontrolo.


Celotna investicija z delovnimi in traktorskimi urami je bila vredna 24.176 evrov. Sekundarni ali stranski vodi so v lastni režiji vsakega posameznika, kar ni všteto v celotno investicijo. Večina denarnih sredstev, delovnih in traktorskih ur smo prispevali sami, ostalo je prispevala Občina Vojnik in KS Nova Cerkev.

Vsem, ki ste pomagali pri delu, pri sofinanciranju, nudili nasvete ali kakorkoli pomagali, da je delo hitreje steklo, se v imenu vodovodnega odbora in vseh vaščanov najlepše zahvaljujem. Posebna zahvala je namenjena Občini Vojnik, KS Nova Cerkev - Slavku Jezerniku. Hvala podjetju EMPE iz Luč, g. Mateju Kuglerju in vodovodarju za marljivo in korektno opravljeno delo. Hvala tudi gasilskima društvoma iz Socke in Nove Cerkve. Verjemite mi, da je še veliko ur posameznikov, ki pa niso vštete. Hvala tudi vsem gospodinjam, ki so pripravljale malice, in vsem, ki ste nudili pecivo in razne napitke.

Nek pregovor pravi: Tam, kjer delo hišo straži, se siromaštvo ne more nikoli naseliti. To si želim za našo vas. Naj delo straži našo vas, saj tu prebivamo pridni in marljivi ljudje. Slomšek pa pravi: "Časi so takšni, kakršni so ljudje, boljših časov pa ne bo, dokler ne bo bolje vzgojenih otrok, za vzgojo pa so prvi starši, otroci pa so zrcalo staršev." Zato pa, če bo v naši vasi vladala SLOGA, bo k njej prišla tudi sprava in z njo sreča, naši otroci bodo na nas ponosni, tu bodo radi živeli z veseljem obdelovali naše njive, travnike in gozdove in le tako bo vas preživela še naprej.

Barbara Oblonšek

Foto J. Vovk

Oglejte si tudi