Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Ogledalo o Ogledalu

Občinsko glasilo Ogledalo je luč sveta v takrat še zelo skromni obliki prvič uzrlo leta 1995. Nekaj časa je glasilo izhajalo tudi kot priloga regionalnega časopisa v celjski regiji. Glavni namen izhajanja glasila je skrbna odgovornost občine Vojnik do različnih javnosti.
S skromnimi željami in jasno vizijo do prepoznavnega občinskega glasila

 

Odločitev za oblikovanje lastnega občinskega glasila je izhajala iz poslanstva javnega sektorja in primarne naloge zagotavljanja javnih dobrin na enak način in pod enakimi pogoji vsem občanom. Pomemben razlog za lastno glasilo je bil tudi komunikacijski vidik. Takšna glasila namreč poleg številnih drugih komunikacijskih orodij predstavljajo kakovosten način posredovanja informacij različnim javnostim. Glasilo je torej namenjeno obveščanju javnosti o dogodkih v občini in opravlja nalogo osrednjega informatorja o življenju in delu v lokalni skupnosti. Izhaja praviloma petkrat oz. šestkrat letno v nakladi 3.500 izvodov in ga prejmejo vsa gospodinjstva občine brezplačno. Vsebina časopisa je jasno zastavljena že od samih začetkov, čeprav so se z leti pojavile vsebinske novosti in tudi oblikovne osvežitve. Ogledalo sicer ostaja zvesto prvotno zastavljeni viziji, vendar se smiselno spreminja v koraku s časom in trendi, ki jih narekuje sodoben svet.

 

Aktiven odgovorni urednik – recept za uspeh

 

Mojca Skale je bila prva odgovorna urednica Ogledala, tako rekoč je orala ledino. Prve številke je krojila kar sama, skupaj s podjetjem Dinocolor, d. o. o., pa glasilo oblikovala in ga tudi poimenovala. Kot je poudarila, ime Ogledalo pomeni, da odseva delo občine. »Vendar ne samo delo občinske uprave, temveč tudi delo javnih zavodov, društev, podjetij, kmetov, torej širše območje družbeno‑politične skupnosti, ki se ji reče občina Vojnik.« Na začetku je avtorje besedil izbrala glede na aktualnost dogodkov in novic, še posebej je morala motivirati posameznike, da so začeli pisati.

 

Odgovorni urednik je po njenem mnenju tisti, ki motivira tako člane uredniškega odbora kot tudi druge avtorje, da pišejo vsebinsko zanimive in primerno dolge članke, usklajuje prispevke, jih pregleduje, pripravlja predloge finančnih načrtov, je odgovoren za ravnanje skladno z Zakonom o medijih ter skupaj s člani uredniškega odbora ustvarja podobo in vsebino glasila.

 

Gospa Mojca, kakšni so bili začetki Ogledala? Kdo je podal idejo, kakšna je bila takrat prva ekipa in kakšni občutki vas prevevajo sedaj po mnogo letih, ko je pred nami že 100. številka?

Prva številka je izšla decembra 1995. Takrat še ni bilo spletnih strani, informacije so se objavljale le na oglasnih tablah krajevnih skupnosti, nekaj malega sta objavljala tudi Novi tednik in Radio Celje. Občane in občanke je zelo zanimalo, kaj se dogaja in dela v občini, ki je postala samostojna. Župan Benedikt Podergajs je predlagal, da bi izdajali pisna obvestila občanom. Skladno z zakonodajo, ki je dopuščala občinska glasila, je občinski svet sprejel Odlok o ustanovitvi in izdajanju javnega glasila občine Vojnik. Ogledalo je bil kot otrok, za katerega skrbiš in se potem osamosvoji ter z njim živijo drugi, ga oblikujejo po svoje. Vendar si vesel, da te po tolikih letih še vedno razveseli s polnostjo dogajanj in novic.

 

Kako bi na kratko opisali začetke, morda vaše takratne cilje oz. želje? Je danes Ogledalo to, kar je bil cilj prvih snovalcev?

Ogledalo je vedno odsev tistega časa in tistih ljudi, ki so vključeni vanj. Cilj prvih snovalcev je bil kratko in zanimivo poročati o aktualnih in pomembnih zadevah, dogodkih ter novicah. Bolj kot kronika nekega časa. Zdaj sodelujejo sposobni in ustvarjalni pisci, ki pišejo vsebinsko daljše in umetniško bogatejše prispevke. Ker ima Ogledalo veliko pohval, pomeni, da se je glede na cilje prvih snovalcev razvilo v smeri, ki odgovarja občanom in občankam, to pa je cilj občine Vojnik. Korak bliže smo naredili tudi s spletnim medijem Mojaobcina.si, kjer so ažurno objavljene novice in dogodki.

 

Vaša popotnica, želje sedanjemu uredniku, uredniškemu odboru in tudi bralcem glasila?

Odgovornemu uredniku in uredniškemu odboru želim, da boste še naprej svoje poslanstvo opravljali s srcem in pozitivno energijo, ki se prenaša tudi bralcem Ogledala. Bralcem in bralkam Ogledala pa želim, da vam informacije, novice in dogodki olajšajo in polepšajo življenje. Naj vas spodbudijo, da se boste tudi sami aktivno vključili v družbeno‑politično življenje občine Vojnik. Za lepši skupni jutri.  

 

V dvanajstih letih njenega urednikovanja je izšlo kar 64 številk. Sčasoma je ugotovila, da ji to čedalje zahtevnejše delo jemlje preveč (tudi prostega) časa. Podala je odstopno izjavo, ki jo je občinski svet potrdil ter na predlog komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja na mesto odgovornega urednika imenoval Jureta Vovka. Na vprašanje o kakšnem »bombončku« za bralce je odgovorila, da so na enem izmed uredniških odborov pri preverjanju prisotnosti članov ugotovili, da sta se opravičila dva člana g. Vovk in g. Medved. »In smo zaključili: ›Raje sta ostala v gozdu.‹«

 

Ogromno energije in idej za urednikovanje

 

Jure Vovk je malce strahoma ob izidu svoje »prve«, sicer že 65. številke pričakoval odzive bralcev. Bili so pozitivni. Pri urednikovanju je ubral pot, ki zagotavlja vse večjo branost in prepoznavnost glasila tudi izven meja naše občine. Kot sam pravi, ima energije in idej za urednikovanje še ogromno.

 

Gospod Jure, kakšni občutki so vas prevevali, ko ste postali urednik Ogledala? Ali se še spominjate svoje prve številke, ki ste jo oblikovali?

Prevzeti nalogo urednika ni enostavna odločitev, saj se s tem zavežeš, da boš prevzel naloge obveščanja, ki morajo zadovoljevati zahteve po obveščenosti vseh občanov občine Vojnik. Ob tem se moraš otresti vsakršne barve politične pripadnosti in seveda obravnavati enakovredno vse pisce člankov, ki želijo po tem mediju sporočiti informacije širšemu krogu ljudi. V ozadju tega pa stoji Zakon o medijih z vsemi odgovornostmi in seveda sankcijami. Urednikovanje Ogledala ni moja prva preizkušnja, saj sem že prej urejal dva časopisa. Nekaj izkušenj sem pridobil tudi z delom v uredniškem odboru Ogledala, ki ga je uspešno vodila prejšnja urednica Mojca Skale. Ja, vsake številke posebej se spomnim in to z veseljem, saj je bilo vloženega veliko truda članov uredniškega odbora in mene samega v končni izdelek Ogledala; in ko ga zaključiš in vzameš v roke, si vesel, da ti je uspelo.

 

Kako bi na kratko opisali delo odgovornega urednika? Marsikdo se namreč ne zaveda, koliko časa, energije in truda je treba vložiti, da dobiš v roke takšno glasilo?

Delo urednika res ni preprosto in nosi v sebi veliko odgovornosti do občine, ki financira izdajanje tega glasila, do uredniškega odbora, ki usmerja dogovorjeno uredniško politiko, in ne nazadnje do piscev, ki soustvarjajo naše Ogledalo. Ogledalo postaja vse debelejše, po obsegu pa prekoračujemo dogovorjeno število strani. To pomeni, da se ljudje, društva in organizacije ter seveda strokovne službe občine vse bolj pojavljajo v tem mediju in se zavedajo, da je to način sporočanja o svojem delu in dejavnosti. Vsak članek, ki ga prejmem, cenim in vem, da mora izdelek avtorja najti mesto med stranmi Ogledala. Članek preberem, ga posredujem lektorici in ga tudi objavim. Za zdaj nisem delal selekcije, saj ima vsak članek svoje sporočilo in za njim stoji nekdo, ki ga je napisal. Približno sto člankov prejmem za vsako številko, ki jih je treba obdelati. Temu sledi delo z oblikovalko v tiskarni, in ko pridemo do končnega izdelka posamezne številke, se veselim njenega izida.

 

Kakšne cilje ste si z uredniškim odborom zastavili? Morda vaša vizija in želje? Kaj naj bi po vašem mnenju predstavljalo glasilo občankam in občanom? 

Uredniški odbor je po strukturi na visoki ravni. To pomeni, da so člani delavni, da se zavedamo svojega poslanstva in da vidimo cilj v zagotavljanju najboljše kakovosti obveščanja. To smo si zastavili v vsebinski zasnovi že ob sprejemu nalog. Moja želja je, da bi bili občani pravočasno in kakovostno obveščeni, to pa pomeni, da prejmejo učinkovito informacijo. Seveda je to odvisno od pogostosti izhajanja medija. Če bi prešli na mesečnik, bi se način obveščanja bistveno izboljšal, informacije bi bile veliko bolj sveže.

 

Kaj vam daje energijo, da uspešno urednikujete?

Že prej sem omenil, da ko se odločaš za tako odgovorno delo, saj se ne nazadnje izpostavljaš javnosti, odločitev ni lahka. Delo je pogojeno z vizijo, odločnostjo, veseljem in odgovornostjo. Vse je prepleteno, in če imaš tu podporo, je uspeh zagotovljen. Podporo imam, tako uredniškega odbora kot (še posebej) župana Benedikta Podergajsa, ki mi po izidu vsake številke poda pozitivno oceno, da sem na pravi poti. Velikokrat me kličejo bralci Ogledala in me pohvalijo, zamejci mi pišejo pisma, v katerih pozitivno ocenjujejo predstavitev svojega domačega kraja, predstavniki društev se zahvaljujejo za korektno pisanje o njihovem delovanju. To je tisto, kar mi daje energijo za oblikovanje vsebine naslednje številke.

 

Sedanji odgovorni urednik se veseli novih izzivov in si želi, da bodo ob 200. številki Ogledala vsi, ki na kakršen koli način pripomorejo, da je Ogledalo prepoznavno in aktualno glasilo, tako veseli in ponosni, kot so vsi ob izidu jubilejne 100. številke.

 

Dogajalo se je … Od 1 do 100 ...

 

Št. 1 – 1. december 1995

 

»Spoštovani občani, pozdravljeni s prijetnim občutkom, da bo to glasilo prišlo v vsako hišo naše občine, z njim pa bodo nastale nove vezi in nova spoznanja o oblikovanju te občine. Z veliko dobre volje, a tudi težav, smo se podali na pot, ki se imenuje: uvajanje lokalne samouprave v občini Vojnik …«

(Beno Podergajs, župan)

 

Brali smo ... predstavitev občinske uprave; občinskega sveta; občinskega proračuna; državne uprave in njenih pristojnosti; celostne podobe občine ter dela odborov ...

 

Št. 10 – marec 1998

 

Brali smo ... planinske poti na območju občine Vojnik; prebujenje v Turističnem društvu Nova Cerkev; Turistično društvo Vojnik; literarni opoj; dobrodošlica raznolikosti; kino sekcija Vojnik; čistilna akcija: smeti, smeti ...

 

Št. 20 – 12. junij 2000

 

Brali smo … natečaj Kulinarični spominek občine Vojnik in natečaj za zbiranje starih novcev; postavitev kontejnerjev za papir; agencija Banke Celje bo popolnoma prenovljena; teža šolskih torb; projekt Knjigobube v vrtcu; mladi za napredek občine; razvoj nogometa v občini; imamo državnega prvaka v slalomu; Kaja in Urh dosegla prvo mesto na mednarodnem turnirju …

 

Št. 30 – 4. julij 2002

 

Brali smo … Balonarski festival v Vojniku; Slomškov pohod od Sloma do Nove Cerkve; za praznik cesta v Stražico; komedija Mama je umrla dvakrat; Žlausova galerija sredi parka; poletno hlajenje v bazenu na Frankolovem …

 

Št. 40 – 16. junij 2003

 

Brali smo … zaživel Dom starejših občanov Vojnik; otvoritev trgovsko‑poslovnega centra na Frankolovem; otvoritev Petrolovega bencinskega servisa v Vojniku; dan upora za boljši svet, za svobodo; ansambel Francija Zemeta slavil 40. obletnico delovanja; nagradni izlet zlatih značkarjev; odličnjaki osem let; cvetlični in spomladanski kramarski sejem; Moški pevski zbor KUD France Prešeren Vojnik v gosteh na Češkem; 30 let MoPZ Prosvetnega društva Anton Bezenšek Frankolovo; deseta obletnica Štajerskih rogistov …

 

Št. 50 – 17. junij 2005

 

Brali smo … prvo mednarodno tekmovanje rogistov na Slovenskem; prometni kotiček; 130 let Pošte Frankolovo; mladinci PGD Nova Cerkev na olimpijado; ocenitev vin letnika 2004 …

 

Št. 60 – 19. april 2007

 

Brali smo … gradnja telovadnice – večnamenske dvorane POŠ Nova Cerkev; šestnajstič »Ostanimo prijatelji«; 10. tradicionalni občinski veleslalom tudi tokrat razveseljeval; frankolovski fantje z butaro velikanko …

 

Št. 70 – 13. maj 2009

 

Brali smo … projekti, ki se delno financirajo iz sredstev Evropske unije; velika pridobitev za krajane naselja Gradišče pri Vojniku; postavitev nove brvi v Socki; 30 let Zdravstvene postaje Vojnik; vzpon do največje in najvišje kmetije v Socki; 10. občni zbor Gasilske zveze Vojnik – Dobrna; 9. srečanje Gradiščanov Slovenije na Gradišču pri Vojniku; vinogradniki bi radi uredili manjši muzej; zastava, da ali ne?; prvomajska budnica; vojaki v vrtcu …

 

Št. 80 – 25. februar 2011

 

Brali smo … dolgoročna razvojna strategija občine Vojnik za obdobje 2010‒2020; izgradnja nizkoenergetskega vrtca Vojnik in telovadnice OŠ Vojnik; prireditveni paviljon na Frankolovem; Center kulture in ustvarjalnosti Vojnik; gasilci poznani tudi kot organizatorji pustnega karnevala; Ogledalo na obisku v vrtcu Mavrica; čebelji dan na OŠ Frankolovo, angleški vikend na OŠ Vojnik; Vojničani obogatili razstavo na Dunaju; tradicionalni božični koncert v Novi Cerkvi; luč miru iz Betlehema; gozdna učna pot Modrijanov v mednarodnem letu gozdov; koledovanje 2011 …

 

Št. 90 – 15. november 2012

 

Brali smo … vojniški vrtec kot mercedes med avtomobili; 10. Slomškovi kulturni dnevi v Novi Cerkvi; knjiga kot popotnica za življenje; »mali čudež« za Črešnjice; na pomoč smo poklicali gasilce; upokojenci zborovali pod šotorom; dan mobilnosti, ob prazniku občine; trta je obrana; teden medgeneracijske simbioze; podreti, prenoviti ali …; na Frankolovem prvi učni čebelnjak …

 

Št. 100 – junij 2014

 

Ogledalo, želimo ti vse najboljše! Ostani aktualno, zanimivo in prijazno glasilo. Bodi korekten komunikator, ki ve, kaj lahko in česa ne. Pridno beleži kronologijo dogajanja v naši občini, opozarjaj, sprašuj, odgovarjaj, nas navdihuj in uči. Ohranjaj svojo pristnost in uresničuj vizijo prvih snovalcev. Ostani zvest načelom in skrbno nadaljuj svoje poslanstvo.

 

Tjaša Podergajs

Foto: Jure Vovk in Tjaša Podergajs

 

 

Oglejte si tudi