Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
0°C
Oceni objavo

Obveznosti lastnikov in vodnikov psov ter drugih živali

Občinski svet Občine Vojnik je na osmi redni seji, septembra lani, sprejel Odlok o javnem redu in miru ter videzu naselij v občini Vojnik. S tem odlokom so predpisani ukrepi za vzdrževanje javnega reda in miru, zdravja, čistoče, zunanjega videza naselij in zelenih površin, ukrepi za zagotavljanje varstva ljudi in njihovega premoženja ter obveznosti lastnikov in vodnikov psov ter ostalih lastnikov oziroma skrbnikov ostalih domačih živali v Občini Vojnik.

Nov odlok v zvezi z obveznostmi lastnikov in vodnikov psov ter drugih živali izpostavlja:

- Psov in drugih živali, razen službenih psov in psov vodičev slepih, ni dovoljeno voditi na otroška in športna igrišča, zelenice v bližini vzgojno-varstvenih ustanov, na zelenice, pokopališča in javne površine, ki so označene s posebnimi oznakami.

 

- Lastnik ali vodnik psa ali druge živali je dolžan za živaljo počistiti iztrebke. V ta namen je dolžan imeti s seboj ustrezen čistilni pribor za pobiranje iztrebkov in ga ob pozivu pokazati pristojnemu organu. Vsak lastnik ali vodnik živali je v urbanem okolju dolžan za iztrebek uporabljati označene koše oziroma, tam, kjer jih ni, zabojnike za komunalne odpadke.

 

- Lastniki, najemniki ali uporabniki objektov ali ograjenih zemljišč so dolžni na vhodu označiti prisotnost psa z opozorilnim znakom, ki mora biti postavljen vsaj dva metra pred dosegom psa.

 

- Kadar prostor ni ograjen, se sme pes, privezan na verigi, približati javni poti na največ tri metre, merjeno od skrajnega roba cestišča. Mladičem, ki niso nameščeni v pesjaku, mora skrbnik preprečiti nenadzorovano prosto gibanje po javnih površinah.

 

Nadzor nad izvajanjem tega odloka izvajajo inšpektorji in občinski redarji Medobčinskega inšpektorata in redarstva, katerega soustanoviteljica je Občina Vojnik. Če pristojni inšpektor pri opravljanju nalog inšpekcijskega nadzora ugotovi, da so kršena določila tega odloka, ima pravico in dolžnost, da odredi, da se nepravilnosti, ki jih ugotovi, odpravijo v roku, ki ga določi, odredi pa lahko tudi druge ukrepe, ki so potrebni za odpravo nepravilnosti.

 

Z dnem uveljavitve tega odloka sta prenehala veljati Odlok o javnem redu in miru v občini Vojnik ter Odlok o javni snagi in videzu naselij v občini Vojnik.

 

Povzela: Tjaša Podergajs

Oglejte si tudi