Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Občina Vojnik dobila novega župana

V četrtek, 16. oktobra, se je sestal občinski svet občine Vojnik v novi sestavi na prvi konstitutivni seji. Predsednik občinske volilne komisije mag. Miran Pritekel je podal izide volitev za župana in člane novega občinskega sveta.
V uvodu je povedal, da so volitve potekale tekoče, brez zapletov, komisija pa je vseskozi delovala skladno z navodili Republiške volilne komisije. Vzporedno so potekale tudi volitve v krajevnih skupnostih za člane svetov. Od skupaj 7312 volilnih upravičencev je bilo skupaj s predčasnimi glasovi za župana oddanih 3258 glasovnic, 27 je bilo neveljavnih, veljavnih pa 3231 glasovnic. Od tega je kandidat Brane Petre prejel 1892 glasov ali 58,56 %, kandidat Dušan Horvat 836 glasov in kandidat Jure Ferlež 476 glasov. To pomeni, da je bil županski kandidat Brane Petre izbran v prvem krogu. V nadaljevanju je občinski svet potrdil tudi mandat članov občinskega sveta. Ti so izvolili mandatno komisijo, ki je pregledala izide volitev in morebitne pripombe; ker pripomb ni bilo, je predlagala občinskemu svetu, da potrdi mandate članov občinskega sveta, starim pa se da razrešnica. To je občinski svet tudi potrdil in ugotovil v nadaljevanju, da je bil za župana izvoljen Brane Petre, ki je dal izjavo, da sprejema mandat za obdobje 2014–2018 z začetkom 17. oktobra 2014.

 

Zaradi nezdružljivosti mandata župana in istočasno člana občinskega sveta je bil podan sklep strokovnim službam občinske uprave in OVK, da začneta postopek za imenovanje novega člana občinskega sveta.

 

V nadaljevanju je dosedanji župan Benedikt Podergajs čestital novoizvoljenemu Branetu Petretu in mu zaželel plodno delo v prihodnje.

 

Občinski svet je imenoval tudi komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, v kateri so predstavniki vseh strank, za predsednika pa je bil imenovan Janko Čepin.

 

Novoizvoljeni župan Brane Petre se je zahvalil dosedanjemu županu za njegovo ustvarjalno delo in dodal, da se je kot dosedanji podžupan lahko seznanjal s problematiko dejavnosti občine kot celote, občinske uprave in organov občinskega sveta, saj je bil tudi sam predsednik odbora za finance in občinsko premoženje. Brane Petre je v nadaljevanju čestital vsem novoizvoljenim članom občinskega sveta in si zaželel plodnega in ustvarjalnega sodelovanja, s kompromisi in dobrimi odnosi. Dejal je, da je predvolilnega časa konec in da bo zdaj treba začeti ustvarjati in delati.

 

Brane Petre je podal tudi svojo časovnico, v kateri je poudaril, da se mora čim prej sestati KVIAZ za pripravo predlogov za izvolitev delovnih teles občinskega sveta; da bi moral v začetku novembra občinski svet potrditi delovna telesa in konec novembra obravnavati osnutek proračuna za leto 2015; proračun pa naj bi se sprejemal že konec decembra. Tako bi nemoteno lahko začeli z vsemi aktivnostmi in delom v letu 2015.

 

Novi župan si želi še naprej dobrega sodelovanje z društvi, povečati vpliv in sodelovanje mladih v občini in vnašati čim več pogojev za dobro medgeneracijsko sodelovanje.

 

Jure Vovk

Foto: Jure Vovk

 

Oglejte si tudi