Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

O osnutku proračuna 2014 na 25. seji Občinskega sveta

Občinski svetniki so bili na 25. redni seji seznanjeni z osnutkom proračuna za leto 2014 po predhodni razpravi na odborih in po krajevnih skupnostih. Uvod je podal župan Benedikt Podergajs, ki je povzel izhodišča in pripombe iz javne razprave, Irena Špegel, vodja finančne službe na Občini, pa je podrobno obrazložila postavke prihodkov in porabe sredstev v prihodnjem letu.
Oba sta poudarila, da bo potrebno v naslednjem letu varčevati, saj še ni jasno, kolikšen del sredstev nam bo dodelila država. Varčevanje je bila tudi rdeča nit odborov, ki so opozarjali na smotrno in učinkovito porabo sredstev in da se posebej pazi pri nepotrebnih stroških. To velja tako na ravni občine kot v delovanju krajevnih skupnosti. Župan je opozoril tudi na nadaljno komunalno izgradnjo in da se bodo za zagotavljanje sredstev potegovali preko ORP.

 

V razpravi je predsednik Odbora za finance Branko Petre dejal, da je njihovo delo predvsem spremljanje posamezne investicije in njihov zaključek. Ena največjih investicij v občini je prav gotovo telovadnica pri OŠ Vojnik, zato je potrebno njen ekonomski učinek kar najbolje izkoristiti z organizirano vadbo in najemninami za uporabo. Ena tekočih investicij je tudi izgradnja nadstreška pri zbirnem centru v Vojniku, saj so težave pri zbiranju odpadkov, ko je slabo vreme in se napolnijo kontejnerji z vodo, pa tudi uporabniki bodo zaščiteni pred vremenskimi neprilikami.

 

Na področju prodaje občinskih zemljišč je potrebno v drugem letu vložiti več napora in morda kdaj tudi iskati možnosti kompenzacij namesto plačil, je poudaril župan. Glede telovadnice je dejal, da ima ta v postavkah svoje stroškovno mesto, tako da jo ima šola v upravljanju, Občina pa zaračunava obrabnino za uporabo. Na ta način se pričakuje prihodek od uporabe telovadnice tako preko društev kot drugih uporabnikov, saj je potrebno pokrivati stroške delavca, čiščenja, ogrevanja in elektrike.

 

Viki Štokojnik, predsednik Odbora za komunalo, je opozoril, da je prav pri tej dejavnosti najbolj zmanjšan proračun in da že tri leta ni bilo nobenega asfaltiranja v občini. Na drugi strani pa se povečujejo sredstva za šport in dotacije gasilskim društvom.

 

Marjan Kovač, predsednik Odbora za kmetijstvo, je dodal, da se ne bi smelo že v naprej izkazovati negativno stanje pri upravljanju s telovadnico. Opozoril je tudi, da so sredstva za postavitev občinskega šotora ob posameznih prireditvah zelo visoka, saj gre za porast iz lanskih 10.000 evrov na 18.000 evrov, to pa je vzrok neorganiziranega planiranja dogodkov tako v krajevnih skupnostih kot društvih. Predlaga, da se v KS in društvih v okviru teh krajevnih skupnosti dogovorijo in organizirajo tako, da se bodo prireditve odvijale v zaporedju v nekem mesečnem obdobju in da uporabniki šotora delno participirajo pri strošku za postavitev.

 

Predsednika KS Dušan Horvat in Slavko Jezernik sta opozorila na pomanjkanje sredstev za komunalo. Ta so na isti ravni kot letos, zaradi nepredvidenih razmer pa se že sedaj ugotavlja manjko pri doseganju planiranih ciljev.

 

V razpravi, ki je opozorila še na posamezne pomanjkljivosti, denarja pa ni, je župan razpravo povzel in obljubil, da bodo pripombe kar se da upoštevali pri dokončnem oblikovanju predloga in da bodo odbori posamično in z usklajevanjem predlagali, občinski svet pa sprejel proračun za leto 2014 v taki obliki, da bi kar najbolje zadovoljili potrebe na ravni občine in tudi krajevnih skupnosti.

 

Jure Vovk

Foto: J. Vovk

Oglejte si tudi