Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Nekaterim je mar za naravo. Kaj pa vam?

Občina Vojnik in krajevne skupnosti Vojnik, Frankolovo in Nova Cerkev so s svojimi društvi tudi letos izvedle uspešno spomladansko čistilno akcijo. V soboto, 1. aprila, so se udeleženci akcije zbrali pred sedežem občine ali krajevnih skupnosti in po že vnaprej pripravljenem razporedu odšli na čiščenje okolja.
Delo je potekalo tekoče, med udeleženci ni manjkalo dobre volje in nikomur ni bilo težko pobirati smeti, ki so jih v naravo odvrgli drugi. Udeležba na akciji bi bila lahko boljša, vendar raje pohvalim tiste, ki ste se dogodka udeležili.

Druženje, pogovor, gibanje v čudovitem vremenu in v naravi je koristilo vsem. Resnično je, da samo udeleženci čiščenja v akcijah gledajo na ohranjanje čiste narave drugače od tistih, ki se jim to delo zdi neumno ali manjvredno. Gora smeti in drugih odpadkov je bila v vseh treh krajevnih skupnostih velika. Poudarek akcije je bil na ločevanju odpadkov in ugotovili smo, da je vedno več plastik in odpadkov, ki jih ljudje odvržejo iz avtomobila. Vreče, ki so jih napolnili, bodo še danes odstranili za to delo odgovorni.

 

Za vaš prispevek pri čiščenju okolja bo hvaležna narava, zadovoljni pa boste tudi vi, saj boste od zdaj gledali na urejenost okolja z drugačnimi očmi. Želim, da bi bilo v prihodnjem letu teh izkušenj še več; mislim na večje število udeležencev in na zavedanje ljudi, da skozi vse leto ohranjamo naravo čisto (ne samo nekateri, vsi prebivalci občine). Eno je lepo urejena okolica lastne hiše in drugo je skrb tudi za tisto okolje, ki je »naše«. Po končanem delu je bilo poskrbljeno za malico in napitek.

 

Hvala vsem udeležencem, društvom, organizacijam, vsem osnovnim šolam, vrtcem, Špesovemu domu, vsem PGD v občini (Lemberg, Socka, Nova Cerkev, Frankolovo, Vojnik) in vsem, ki ste se danes izkazali. Tudi čiščenje okolja lahko postane zabavno in koristno opravilo, le malo volje in zavesti pripadnosti je treba. Hvala v imenu župana Branka Petreta, Irme Blazinšek, koordinatorke akcije, in vseh treh predsednikov svetov KS Lidije Jazbinšek Eler, Dušana Horvata in Slavka Jezernika. 

 

Tekst: Lea Sreš
Foto: Lea Sreš, Franc Lebič, Marjana Bobik, Irma Blazinšek

Oglejte si tudi