Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Nadgradnja vojniškega zbirnega centra uspešno zaključena

Zadnji petek v maju so v zbirnem centru v Vojniku (v obrtno-poslovni coni Arclin) slovesno predali namenu novo nadstrešnico nad zabojniki za odpadke in nove ograjene prostore za zbiranje nevarnih odpadkov. Vrednost investicije v nadgradnjo zbirnega centra, ki so jo financirale mestna občina Celje, občini Vojnik in Dobrna, je 110.500 evrov. Nove pridobitve v zbirnem centru, ki ga upravlja družba za ravnanje z odpadki Simbio, so se najbolj razveselili občani Vojnika in Dobrne, saj jih ob obisku ne bosta več ovirala dež ali sneg, nova ureditev prostora za skladiščenje nevarnih odpadkov pa bo preprečila vstop nepooblaščenim osebam.
Novo pridobitev v zbirnem centru so predali namenu pooblaščenec župana mestne občine Celje mag. Marko Zidanšek, župan občine Vojnik Benedikt Podergajs, župan občine Dobrna Martin Brecl in vodja regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje Bojana Stopinšek. Nadgradnja se je začela decembra 2012 in se zaključila aprila 2014.

 

Kot je v uvodnem nagovoru izpostavil župan občine Vojnik Benedikt Podergajs, pomeni zbirni center velik doprinos za občino in kakovost bivanja za vse občane, saj se je po njegovem odprtju pred štirimi leti zmanjšalo število divjih odlagališč. »Zelo sem vesel, da so naši občani lepo sprejeli zbirni center in da s pridom koristijo ta urejeni prostor za odlaganje raznovrstnih odpadkov,« je med drugim poudaril župan.

 

Uradna otvoritev zbirnega centra je bila 7. maja 2010, vrednost izgradnje pa 400.000 evrov. V letih, odkar je center odprt, je bilo zbranih dva tisoč dvesto ton odpadkov, obiskalo pa ga je več kot tri tisoč občanov.

 

ZC Vojnik je namenjen vsem občanom Vojnika in Dobrne, ki so vključeni v sistem javnega odvoza odpadkov.

 

  • Občani lahko večkrat letno v zbirnem centru brezplačno oddajo vse vrste embalažnih odpadkov, predvsem tiste, ki so preveliki za zbiralnike na ekoloških otokih (karton, večja plastična embalaža ipd.), in druge ločeno zbrane odpadke (steklo, papir, nevarni odpadki – npr. odpadna električna in elektronska oprema).
  • Štirikrat letno lahko pripeljejo tudi večje kosovne odpadke, ki jih ne morejo odložiti v obstoječe zabojnike (gume, pohištvo, kopalniška oprema, gradbeni material itd.), s sabo morajo imeti odrezek plačane položnice ali osebno izkaznico.

 

ZC je v poletnem času odprt vsak četrtek od 15.00 do 19.00 (oz. do 18.00 v zimskem času) in vsako soboto od 8.00 do 12.00. Posebnost centra je, da ima t. i. višinsko rampo, kar z drugimi besedami pomeni, da večjih kosov odpadkov ni treba dvigovati, saj so zabojniki postavljeni pod nivojem ceste.

 

Mag. Helena Kojnik

Foto: Jure Vovk

 

Oglejte si tudi