Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

KS Vojnik

Prvo tromesečje v KS Vojnik se je začelo z obiski najstarejših krajanov, februar so zaznamovale snežne padavine in žled, ki je pustošil tudi po gozdovih na našem območju. Hitra odzivnost gasilcev, ki so skrbeli za odstranjevanje poškodovanih dreves, je v tistih dneh večkrat poskrbela za pretočnost cest in prehodne poti.

Januarske popoldneve sva skupaj s strokovno sodelavko Irmo Blazinšek namenili obiskom naših najstarejših krajanov, ki so dopolnili devetdeset let in več. Napotili sva se v različne konce naše krajevne skupnosti, kjer  naši sokrajani častitljive starosti živijo.

 

Veseli naju, da večina med njimi svojo visoko starost preživlja na svojih domovih ali pa v domu starejših krajanov ob ljudeh, ki jim priskočijo na pomoč, ko le-to potrebujejo. Obiski so minili v prijetnem klepetu z našimi sokrajani, obujanju spominov in prijaznem stisku roke ob slovesu.

 

V mesecu februarju smo imeli 19. redno sejo Sveta KS Vojnik, katere osrednja tema je bila obravnava predloga za vzpostavitev statusa grajenega javnega dobra lokalnega pomena. Glavni namen ureditve tega statusa je evidentiranje nepremičnin, ki imajo ta status javnega dobra lokalnega pomena v uradnih evidencah.

 

Nezamerljiv stranski učinek, ki ga dosežemo s sprejetjem predloga vzpostavitve statusa grajenega javnega dobra lokalnega pomena, je ta, da bi bil davek, ki ga mora občina plačati, manjši, zato je bil podan predlog, da se nekaterim nepremičninam v lasti KS Vojnik, namenjenim javni rabi, spremeni status v grajeno javno dobro lokalnega pomena, ki bo oproščeno plačila davka.

 

Po razpravi smo sprejeli sklep, da je razglasitev javnega dobra smiselna. V primeru, da se javno dobro na nepremičninah KS ne more uveljavljati, se strinjamo, da se le-to prenese na občino. V kolikor zakon ne bi bil izpeljan, se nepremičnine vrnejo nazaj v last KS.

 

Na seji so se nam pridružili tudi gostje: župan občine Vojnik Benedikt Podergajs, Nataša Kos, vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva ter Tanja Golec Prevoršek iz občinske pravne služba. Župan je povzel pomembnejše postavke sprejetega proračuna za leto 2014, v katerem žal ni zagotovljenih sredstev za potrebna nova asfaltiranja.

 

Na področju naše KS je izvajanju je več projektov. V teku je gradnja kanalizacije v Arclinu, ki bo po sedaj podpisani pogodbi potekala še do Gmajne. Poskušajo se pridobiti kohezijska sredstva za nadaljevanje proti vrhu Konjskega. Gradita se dva suha zadrževalnika, ki bosta preprečevala dostop poplavnim vodam v centru Vojnika, tudi težko pričakovani vodovod proti Tomažu je v izgradnji.

 

S prijavo na kohezijska sredstva naj bi se rešila tudi kanalizacija Pristava–Bovše. Na terenu dela včasih tudi zamujajo, in sicer zaradi težav s pridobivanjem služnosti od lastnikov, zato vas, spoštovani sokrajani in sokrajanke, na tem mestu iskreno prosim za vaše sodelovanje, ko do vas pristopajo zaposleni, ki pridobivajo potrebna soglasja.

 

 

 V pomladnem času bodo naša društva pripravljala številne prireditve, zato vas vabim, da jih počastite s svojo prisotnostjo.

 

 Ob prihajajočih velikonočnih praznikih pa vam želim lepo praznovanje.

 

                               Lidija Eler Jazbinšek

                               Foto: Jure Vovk

Oglejte si tudi