Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Krajevni praznik brez »jamranja«

Ceste, oskrba s pitno vodo, kanalizacija, plazovi, igrišče, vrtec in še in še – so področja v krajevni skupnosti Frankolovo, s katerimi so se v minulih in se bodo tudi v prihodnjih letih pridno ukvarjali krajevni svetniki in predsednik KS Frankolovo Dušan Horvat. Pregled že narejenega in predstavitev načrtovanega je bil del osrednjega praznovanja krajevnega praznika, ki smo ga Frankolovčani letos obeležili 19. maja.
Slavnostna seja sveta KS je minila praznično, brez »jamranja«, da ni denarja. Krajevni svetniki, predstavniki društev in organizacij v kraju, župan ter vabljeni gostje so lahko prisluhnili predsednikovemu poročilu o skoraj 100-odstotni izvedbi planiranih dejavnosti. »Da ne bo pomote, nismo uresničili vseh želja in potreb krajanov, saj je teh vedno preveč za omejene proračunske finance. Speljali smo le tiste, ki smo jih načrtovali, in tiste, ki so bile z vidika ogrožanja ljudi in premoženja nujne. O dejavnostih na posameznih področjih v kraju krajane redno seznanjamo prek vsake številke Ogledala. Moram pa poudariti složnost svetnikov pri naših odločitvah. Vsak ima pravico do svojega mnenja, ampak na koncu vedno najdemo skupni imenovalec, ki pripelje do najboljšega možnega rezultata. Tako dobrega sodelovanja, kot smo ga vzpostavili z vsemi društvi in organizacijami v kraju, s šolo, z župnijama, občino in mnogimi posamezniki, si želimo tudi v prihodnje. Prav je, da čutimo kraj in ga vsak po svoje bogatimo«, je bil nad »sodelavci« očitno zadovoljen Dušan Horvat. Optimistično zazrt v prihodnost je bil tudi župan občine Vojnik Branko Petre. »Frankolovo je živa, dejavna krajevna skupnost s prijetno noto bivanja in jasnimi načrti za razvoj kraja. Kraj iz leta v leto napreduje, največji naložbi v prihodnosti bosta vrtec in šolsko igrišče. Trenutno začenjamo z idejno zasnovo projekta. Četudi nas omejujejo finance, bomo prišli z manjšimi koraki do velikih pridobitev.«

 
Svet KS Frankolovo vsako leto podeli krajevna priznanja ljudem, ki jim je mar, da je življenje v kraju boljše. Letos so jih prejeli:

 

Boris PODJAVORŠEK – v moškem pevskem zboru prepeva že skoraj četrtletje, je pevec kvarteta Frankolovo, dejaven je pri vseh dejavnostih Prosvetnega društva A. Bezenšek in ustanovni član Društva jadralnih padalcev Kajuh. Pri obnovi sakralnih objektov je opravil veliko del kot mizarski mojster, dejaven je še na več drugih področjih. Trenutno je predsednik režijskega odbora za pridobitev asfaltne ceste v Lipi.

 

Edi MIRNIK – skoraj dve desetletji je dejaven član Turističnega društva Frankolovo in njegovega upravnega odbora. Izdatno pomaga pri organizaciji društvenih prireditev, še posebej kot planinski vodnik pri pohodih v organizaciji društva. Dejavno dela v Vinogradniško-vinarskem društvu Vojnik. Pomemben je njegov delež pri obnovi obeh frankolovskih cerkva, je član župnijskega sveta Frankolovo in ključar na Gojki.

 

Dragica MLINAR – kot dolgoletna tajnica društva Talon to delo opravlja vestno in z veliko dobre volje. Redno sodeluje pri vseh dejavnostih društva, s svojimi izkušnjami veliko pripomore k njegovi prepoznavnosti in dobremu delovanju. Redno sodeluje na čistilnih akcijah v kraju.

 

Tekst: Sonja Jakop

Foto: Lea Sreš, Dolfi Jakop

Oglejte si tudi