Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Kolesarske povezave na relaciji Celje–Vojnik–Dobrna

Občina Vojnik si že nekaj let prizadeva pridobiti projektne podlage za izdelavo projektov za izgradnjo kolesarskih povezav s sosednjimi občinami. Trenutno smo v fazi pridobitve idejnega projekta na relaciji Celje–Vojnik–Dobrna. V teku sta javni razpis in izbira izvajalca za izdelavo idejnega projekta, ki ga izvaja Območno razvojno partnerstvo Osrednje Celjsko. Idejni projekt bo vseboval kolesarsko povezavo med Celjem, Vojnikom in Dobrno.

Kolesarska povezava se v občini Vojnik začne na glavni cesti pri naselju Arclin v smeri proti Vojniku in gre proti križišču državne ceste in javne poti (Brezovnikova ulica). Nato se pot nadaljuje v zahodnem delu Vojnika na križišču med Brezovnikovo ulico in Celjsko cesto. Po prečkanju vodotoka Hudinja se usmeri na javno pot in poteka po njej v smeri severa do križišča z javno potjo ter se nadaljuje po desnem bregu vodotoka Hudinja po zemljiščih v splošni rabi do lokalne ceste. Kolesarska povezava nadalje poteka po lokalni cesti približno 200 m do križišča z glavno cesto, kjer bo kolesarska povezava potekala po glavni cesti do lokalne ceste skozi naselje Nova Cerkev in se nadaljevala po glavni cesti skozi naselje Lemberg proti naselju Dobrna. Dolžina kolesarske povezave v občini Vojnik znaša 8,83 km.

 

Idejni projekti bo vseboval vso potrebno ureditev površin za kolesarsko stezo, vključno z ureditvijo prometne signalizacije in prometne opreme. Poleg kolesarskih povezav in potrebnih inženirskih objektov je treba obravnavati in obdelati vso obstoječo cestno infrastrukturo (vključno s preveritvijo vseh elementov obstoječih cest s smiselno navezavo kolesarskih povezav na elemente obstoječih cest in vseh obcestnih objektov); prav tako je treba obdelati vsa križanja kolesarske povezave z obstoječo cestno infrastrukturo; preveriti geomehanske lastnosti tal na predvideni trasi za kolesarsko povezavo; preveriti lastnosti voziščne konstrukcije obstoječe cestne infrastrukture; celovito urediti odvodnjavanje; predvideti ureditev vseh prisotnih komunalnih vodov.

 

Projektno nalogo, ki je podlaga za izdelavo idejnih projektov, je potrdila Direkcija Republike Slovenije za ceste in se istočasno obvezala, da bo financirala vsa dela, ki so predvidena v projektu. Če je predvideno sofinanciranje, bodo deleži sofinanciranja določeni v skladu z zakonom o cestah; predvsem deleži prometno-tehničnih ureditev, ki se nanašajo na lokalni promet pešcev, kolesarjev, dostopnost do posameznih lokacij, komunalnih in drugih zadev. Idejni projekt Kolesarske povezave na relaciji Celje–Vojnik–Dobrna je izjemno zahteven. V mesecu februarju bo znan tudi izdelovalec idejnega projekta. Izdelava idejnega projekta bo vključno z recenzijo predvidoma zaključena v osmih mesecih. Pričakujemo, da bosta do konca septembra 2015 pripravljeni vsaj dve variantni rešitvi poteka omenjene trase.

 

Vesna Poteko, mag.

 

Priloga: Kolesarske poti

 

Oglejte si tudi