Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Iz krajevne skupnosti Frankolovo

V preteklosti nam je v krajevni skupnosti s pomočjo državnih sredstev in sredstev Občine Vojnik uspelo zgraditi čistilno napravo v Globočah in primarni kanalizacijski kanal do OŠ Antona Bezenška Frankolovo. Na kanal je že priključenih nekaj stanovanjskih hiš ter OŠ in župnišče. Takšna obremenitev ni primerna za optimalno delovanje čistilne naprave, zato je nadaljevanje izgradnje kanalizacijskega omrežja tudi s tega stališča nujno in pomembno.
Kanalizacija Frankolovo (II. etapa)

Vem, da nekateri komaj čakate, da se kanalizacijsko omrežje razširi na čim več območij, ki so v planu za prihodnje etape. Žal je naš kraj precej razgiban in oddaljen od centra, zato ne gre pričakovati, da bo kanalizacijo moč zgraditi do teh odmaknjenih zaselkov. Na takšnih lokacijah bo potrebna gradnja manjših ali individualnih čistilnih naprav. Kljub omenjenemu dejstvu smo veseli, da so se začela dela na izgradnji II. etape kanalizacijskega omrežja, ki obsega izgradnjo kanala od OŠ do cestnega križišča za Lipo in Dol pod Gojko, vse do mostu Mirtič. Izvajalec del je gradbeno podjetje PLIMA Žalec. Poleg kanala se bodo na tem odseku vgradili tudi hišni priključni jaški, na katere se bomo lahko priključili po uspešno opravljenem tehničnem pregledu. Priključitev na kanalizacijo bo možna v naslednjem letu. Na celotni trasi (pločnik ob državni cesti do križišča in cesta mimo gasilskega doma do mostu Mirtič) bo obnovljena tudi asfaltna prevleka.

 

Zapora ceste in obvozi

Gradnja kanalizacije zahteva tudi popolno zaporo ceste, zato so potrebni obvozi, ki jih žal v našem kraju ni na pretek. Zaradi tega smo skušali najti čim krajše obvoze za krajane Lipe, Dola, Zabukovja in druge prehodne uporabnike ceste. Daljši obvozi so možni čez Socko, Rakovo Stezo in Lipo. Najkrajši možni obvoz je pri frankolovski graščini mimo Selčana proti Gojki do Vovka in priključek na cesto Frankolovo – Trnovlje pri Socki. Na tej relaciji smo bili primorani zgraditi 50 metrov nove trase, ki nam je zaradi hribine povzročala nemalo težav. Vse krajane prosim za strpnost in iznajdljivost, da v času gradnje, ki bo s presledki trajala približno 3 mesece, najdete optimalne rešitve za obvoze in da vsi skupaj malo potrpimo.

 

Zunanja ureditev paviljona v graščinskem parku

Začela se je tudi dokončna ureditev površin prireditvenega paviljona v graščinskem parku. Dela obsegajo izvedbo platoja za postavitev šotora, izgradnjo fekalnega kanalizacijskega priključka za objekte v parku, gradnjo meteorne kanalizacije in asfaltiranje ceste do igrišča. Z omenjenimi deli bo paviljon skupaj z okolico dobil končno podobo in služil svojemu namenu, na kar smo krajani lahko ponosni.

 

Dušan Horvat, predsednik KS Frankolovo

 

Oglejte si tudi