Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Gradnja enostavnih in nezahtevnih objektov

V mesecu marcu 2013 je bila sprejeta nova Uredba o razvrščanju objektov glede na zahtevnost (Uradni list RS, št. 18/13 in 24/13). V zvezi z njeno uveljavitvijo je nastalo veliko odprtih vprašanj, ki smo jih občine in upravne enote naslovile na Ministrstvo za infrastrukturo in prostor.

Temeljni zakon, ki določa pogoje za gradnjo objektov, je Zakon o graditvi objektov. Na njegovi podlagi je bila sprejeta Uredba o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje (Uradni list RS, št. 18/13, začetek veljavnosti 9. 3. 2013), ki je določila merila, na podlagi katerih se objekti razvrščajo v kategorije zahtevnih, manj zahtevnih, nezahtevnih in enostavnih objektov. Zaradi različnih interpretacij zlasti 8. člena uredbe je bila sprejeta Uredba o spremembah Uredbe o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje (Uradni list RS, št. 24/13, začetek veljavnosti 21. 3. 2013).

 

-        Za enostavne objekte gradbeno dovoljenje ni potrebno.

-        Za nezahtevne objekte je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, vendar na podlagi enostavne skice, brez projektiranja.

-        Za zahtevne in manj zahtevne objekte  je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, ki se izda na podlagi projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki ga lahko izdela samo odgovorni projektant.

Uredba določa tudi, kaj se šteje za vzdrževanje objekta, za katero ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja. 

 

Povezava na Zakon o graditvi objektov

http://www.dz- rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=C817904B915F40E2C1257A610021477D&db=urad_prec_bes&mandat=VI

 

Povezava na Uredbo o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=201318&stevilka=654

 

Povezava na Uredbo o spremembah Uredbe o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=201324&stevilka=866

 

Ne glede na to, da enostavni objekt izpolnjuje pogoje za enostavni objekt, določene v tabelah, in ustreza definiciji enostavnega objekta (ni namenjen prebivanju, ni objekt, za katerega je obvezna presoja vplivov na okolje po predpisih o varstvu okolja), mora biti investitor pri gradnji takšnega objekta pozoren še na naslednje:

-        da ima na zemljišču nameravane gradnje pravico graditi,

-        da pred začetkom postavitve objekta preveri, ali so izpolnjeni pogoji umeščanja enostavnega objekta v prostor,

-        da pred začetkom gradnje ugotovi, ali se morda zemljišče, na katerem namerava postaviti enostavni objekt, ne nahaja na varovanem območju ali v varovalnem pasu oziroma da je s posebnimi predpisi določena obveznost pridobitve soglasja pristojnega soglasodajalca,

-        da pred začetkom gradnje in med gradnjo pazi na to, da pri gradnji enostavnega ali nezahtevnega objekta niso kršeni gradbeni predpisi.

Vse navedene zahteve smiselno veljajo tudi za izvedbo vzdrževalnih del.

 

Povzela: Jelka Gregorc

Oglejte si tudi