Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Čisti računi – dobri prijatelji

Drugi rebalans proračuna Občine Vojnik za leto 2014

Odbor za finance in občinsko premoženje je na svoji 20. seji 4. avgusta 2014 obravnaval predlog drugega rebalansa proračuna Občine Vojnik za leto 2014.

 

Kljub temu, da se skupni prihodki 7.537.256 EUR in odhodki 7.239.089 EUR bistveno ne razhajajo od predvidenih v prvem rebalansu, je bilo treba izvesti drugi rebalans zaradi določenih prerazporeditev znotraj posameznih postavk proračuna. Predvsem zato, ker je to zadnji rebalans, ki ga sprejema trenutni sklic svetnikov v vojniški občini. S tem smo uskladili vse sprejete odločitve s proračunom.

Ugotovili smo, da se vsi pomembni projekti izvajajo, žal je ponekod prišlo do zamika v rokih izvajanja, predvsem se kažejo težave pridobivanja soglasij in zatem še potrebne dokumentacije. Opazno je tudi državno zmanjševanje sredstev in delno zamujanje z izplačili.

Pozitivno je, da občina sprotno poravnava svoje obveznosti do vseh deležnikov in da je tudi likvidnost vseskozi zagotovljena. V letu 2014 ni bilo najetih novih kreditov. Vrednostno bo znašalo odplačilo kreditov 315.000 EUR v letu 2014.

 

Ob zaključku mandata smo obravnavali tudi stanje zadolženosti občine in ugotovili naslednje:

Skupna vrednost najetih kreditov znaša 2.692.016 EUR.

Letno odplačilo glavnice in obresti znaša približno 347.000 EUR, kar predstavlja 5 % od zakonsko predpisane osnove, z zakonom dovoljeno pa je 8 % od realiziranih prihodkov predhodnega leta, kar bi v našem primeru pomenilo 540.500 EUR letno.

Ugotovitev je, da smo pri najemanju kreditov ravnali racionalno, saj so najeti za točno določene investicije – večina je vezanih na OŠ Frankolovo, telovadnico pri POŠ Nova Cerkev, OŠ Vojnik in telovadnico ter vrtec Mavrica. Izgradnja teh objektov je močno izboljšala naš standard, pomeni pa tudi nekaj več dodatnih stroškov vsako leto. Izgradnja teh velikih objektov je razlog, da smo manj vlagali v asfaltiranje cest, kar velikokrat izpostavljajo predsedniki KS – to bo treba urediti v prihodnjih proračunih.

 

Mnenje odbora je, da je finančno poslovanje Občine Vojnik zakonito in v skladu z vsemi predpisanimi normami.

Občinski svet se je s potrditvijo drugega rebalansa Občine Vojnik temu mnenju pridružil.

 

Ob koncu mandata se želim zahvaliti tudi vsem članom odbora za vestno prisotnost na sejah in korektno delo v odboru.

 

Brane Petre, predsednik odbora za finance in občinsko premoženje in podžupan 

 

Oglejte si tudi