Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
11°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Vojničani po Halasovi poti

V soboto, 18. 8. 2012, so se romarji iz župnije sv. Jerneja iz Vojnika z avtobusom odpravili v Prlekijo in Prekmurje, kjer so spoznavali življenjsko in mučeniško pot božjega služabnika Danijela Halasa.
Skupina romarjev se je ustavila v Svetem Juriju ob Ščavnici, rojstni župniji domačega župnika Antona Pergerja, kjer so prisostvovali sveti maši. Pot jih je vodila naprej v Odrance, župnijo znanega slovenskega pisatelja in župnika Lojzeta Kozarja. Pot  so nadaljevali v Hotizo, kraj ob Muri, kjer so z molitvijo prehodili križev pot ob poti, kjer so Danijela Halasa njegovi nasprotniki mučili, ga ustrelili v glavo in ga vrgli v Muro. Nato so se ustavili v Kotu, kamor je tri dni po dogodku naplavilo Halasovo truplo.

 

V Veliki Polani, kjer je bil Halas zelo priljubljen prvi župnik, so obiskali njegov grob in si ogledali cerkev ter Halasovo spominsko sobo. Naslednja postaja je bilo Turnišče, murskosoboško osrednje Marijino svetišče, nato pa še samostan, kjer bivajo sestre Klarise. Zadnja postaja je bila Bogojina, kjer stoji biser Plečnikovega ustvarjanja.

Vsi duhovniki, ki so sprejeli romarje, so prijazno predstavili znamenitosti svoje župnije. Pot vojniških romarjev je bila zaznamovana z lepo pesmijo, molitvijo, šalami, pogovorom in razmišljanjem o krutosti vojne. Na romanje je ostal čudovit spomin.

                                                                                                                                                                         Milena Jurgec

Oglejte si tudi