Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Večer mladih umetnikov

14. oktobra ob 18. uri so se v Knjižnici Vojnik prižgale svečke, ugasnile luči, prostor je prevzela tišina, ki jo je prerezal topel glas harfe in pokazale so se kosmate oči. Z besedami nam jih je narisal Žiga Stopinšek.
Za Žiga je bil to že četrti literarni večer in prvi v njegovem domačem kraju. Žiga se s poezijo ukvarja že 6 let. Njegove pesmi najdemo objavljanje tako na spletu (www.pesem.si) kot tudi v literarnih revijah, kot so Vpogled, Vsesledje, Paralele, Večerna debata in drugih. Pesniška zbirka, s katero se nam je Žiga predstavil, nosi naslov Skozi kosmate oči in je izšla lani decembra pri Zavodu za razvijanje ustvarjalnosti.

Pogovor z Žigo je vodila magistra Ana Porenta, ki je tudi urednica pesniške zbirke Skozi kosmate oči ter ustanoviteljica in direktorica Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti. V prav posebno veselje in čast nam je bilo, da se nam je na literarnem večeru pridružila tudi Veronika Tadina s svojo harfo. Veronika je prejemnica številnih priznanj iz državnih in mednarodnih tekmovanj, na literarnem večeru pa je zbranim ljubiteljem poezije in umetnosti zaigrala štiri skladbe iz svojega glasbenega repertoarja. Gost večera je bil tudi Ljubo Makarič, ki je pripravil in uredil razstavo slik. Ljubo ustvarja pod umetniškim imenom Hans Artist in se z umetnostjo ukvarja že vse svoje življenje. Prve stvaritve izpod njegovih rok so nastale, ko mu je bilo komaj 8 let. Takrat sta bila njegovo glavno orodje svinčnik in oglje.  Za Hansa bi lahko rekli, da je umetnik samouk, saj se je vseh ročnih spretnosti naučil sam. Izkušnje si je pridobil kot modni oblikovalec, kipar, veliko se je ukvarjal z oblikovanjem unikatnih dizajnov za majice, raznih napisov za društva in glasbene skupine, ukvarja se tudi z industrijsko poslikavo avtomobilov, čelad, motorjev, kitar in še bi lahko naštevali. Danes ustvarja predvsem v airbrushtehniki, platno pa je zamenjal na kožo, na katero vam s svojo pištolo za tetoviranje nariše motive po vaši želji. Trenutno si lahko v Knjižnici Vojnik ogledate razstavo njegovih slik v artibrush tehniki in akril na platnu. Avtorjeva ustvarjalnost je tematsko razgibana, pripovedno slikovita in usmerjena predvsem v  izpostavitev aktualnih družbenih problemov.

Hvala gostom večera za prijetno družbo ob lepi besedi, čudoviti glasbi in slikah, ob katerih se vam ustavi korak in oko vam počije na čudoviti barvni kompoziciji. 

»Ko večer razliva kislino

po zlomljenih srcih

odganja misel na jutri

in asfalt se smeji

dolgo potem

s široko odprtimi usti.«

     Ž. Stopinšek, Skozi kosmate oč


Rebeka Dečman



Oglejte si tudi