Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Večer irske glasbe

Grad Lemberg postaja vedno bolj privlačen za glasbene izvajalce in poslušalce, ki radi prisluhnejo manjšim glasbenim skupinam. Tematsko obarvan večer irske glasbe, ki je bil 17. oktobra 2015 v kletnih prostorih gradu Lemberg, to potrjuje. Prostor omogoča pristen stik med izvajalci in poslušalci, ki so večer preživeli v irskem vzdušju.
Klet lemberškega gradu se je v soboto zvečer za nekaj časa spremenila v pravi irski pub. Tematsko obarvan dogodek je ponudil obilje poskočnih ritmov, irskega piva, dišečega domačega kruha in klobasic. Skupina D Brincl bend nam je pričarala program, ki je bil irsko - slovensko obarvan in je popestril jesenski sobotni večer. 

Poskočni ritmi irske glasbe kot so "reel" in "jig", na katere se lahko  zavrtimo tudi v ritmu polke, so ljudem segli pod kožo. Zaradi podobnosti našim ritmom so poslušalci glasbo vzeli za svojo. Brincli so znani po tem, da med tradicionalne irske skladbe radi uvrstijo tudi slovenske priredbe. D Brincl bend je mlada amaterska skupina, ki iz veselja in ljubezni do irske glasbe preigrava različne irske pesmi, od instrumentalnih do vokalnih. Harmonika, kitara, violina in bas so instrumenti, ki jih podobno kot Irci tudi Slovenci jemljemo za svoje. Bodhran je irski boben, ki doda ritem in naredi skladbo še bolj  poskočno. Vse skupaj se je slišalo dovolj domače in hkrati ravno dovolj drugače, da je bilo zanimivo in všečno. Poleg že omenjenih instrumentov so predstavili  tin whistle,  značilno irsko piščal, ukulele, banjo in cajon. 


Glasba, ki so jo predstavili v čudovitem okolju lemberškega gradu in pogostitev, ki je bila v rokah Turističnega društva Nova Cerkev, je očarala poslušalce. Gostitelj večera je bil gospod Franci Zidar, ki vedno rad odpre vrata gradu za podobne dogodke. 

Lea Sreš
Foto: Petra Božnik

Oglejte si tudi