Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

V Vojniku koncert ob Slomškovem letu

V nebesih sem doma … je v nedeljo, 30. septembra 2012, ob zaključku koncerta ob Slomškovem letu, zazvenelo iz mnogih grl pevcev in poslušalcev v cerkvi svetega Jerneja v Vojniku.
Zadnjo septembrsko nedeljo se je v Vojniku ob 17. uri pričel koncert ob Slomškovem letu, ki sta ga organizirala Občina Vojnik in Župnija Vojnik. Slavnostna gostja je bila igralka Milada Kalezič, dobitnica Borštnikovega prstana, ki je s svojo milino in umetniškim zanosom prebrala Slomškovo pesem in del pridige, ki je aktualna tudi danes. V umetniškem programu so sodelovali Moški pevski zbor KUD France Prešeren Vojnik in Dekliška skupina KUD France Prešeren Vojnik pod vodstvom Emilije Kladnik Sorčan, Urška Oprčkal in Špela Majcen, Moški pevski zbor Prosvetnega društva Anton Bezenšek Frankolovo pod vodstvom Francija Kolarja, Mladinski orkester I. gimnazije v Celju, katere dijak je bil tudi Slomšek, in Mešani cerkveni pevski zbor sv. Jerneja iz Vojnika pod vodstvom Tomaža Marčiča.

Večernico sta zapela združena moška pevska zbora, nato pa so Slomšku v čast vsi sodelujoči pevci ob spremljavi Mladinskega orkestra I. gimnazije v Celju zapeli pesem Milka Homerja v priredbi Tomaža Marčiča Zazvonite zdaj zvonovi, ki je povzdignila celotno prireditev, zaključek pa je bil še bolj čustveno obarvan, ko so tudi poslušalci skupaj z njimi zapeli pesem V nebesih sem doma. Slavnostni govornik je bil dekan Alojz Vicman, župnik iz Nove Cerkve, kjer je Slomšek služboval dve leti, prisotne pa sta z žlahtnostjo svoje besede pozdravila domači župnik Anton Perger in župan Beno Podergajs. Med posebnimi gosti sta bila tudi Alojz Kačičnik, župnik iz Slomškove Ponikve, in Marko Veršič, stolni župnik v Mariboru, kjer počiva blaženi Slomšek.

Prireditev je z izbranimi besedami odlično povezoval Franci Podbrežnik.

Vsi, ki smo se udeležili tega lepega koncerta, smo odšli domov z novo močjo, z novo energijo, ki jo dajejo pesem, glasba, prijetna beseda in blaženi Slomšek.

Milena Jurgec

Foto: Jure Vovk

Oglejte si tudi