Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
NED.
13°C
0°C
Oceni objavo

Urška Koželj in muzikal Mamma mia

Urška Koželj je doma v Vojniku. Končuje študij na fakulteti za šport. Veseli jo marsikaj in v življenju je uspela na več področjih. V zadnjem času pa uspešno nastopa v muzikalu Mamma mia.
Kaj je glavna ideja muzikala Mamma mia?

V Sloveniji je naloga muzikala Mamma mia definitivno širjenje muzikala kot zvrsti, ki je pri nas manj razširjena. Sledi prvemu vseslovenskemu muzikalu Cvetje v jeseni, ki je zasluženo doživel velik uspeh. Gre za hite legendarne skupine Abba, prevedene v slovenščino s strani Tomaža Domicelja, povezane v celoto z romantično zgodbo o mladem paru, ki je tik pred poroko na enem izmed grških otokov. Posebnost muzikala je tudi ogromen plesni vložek, mediteranski ambient in seveda orkester v živo pod taktirko Patrika Grebla. Avtorske pravice za tak projekt so zelo drage, pogajanja zanje trajajo več let. Našemu producentu, legendarnemu bivšemu smučarju Juretu Franku je to uspelo po šestih letih. Odkupil je avtorske pravice za prostor bivše Jugoslavije. Premiero pred nami so doživeli v Beogradu (v Pozorištu na Terazijama), sledili smo mi v Ljubljani z istim režiserjem – Jugom Radivojevićem in nato še Zagreb, seveda s tremi različnimi zasedbami.

 

Muzikal je posebna glasbena zvrst. Kdaj si se odločila, da bi sodelovala v njem, in kakšno vlogo imaš?

Z muzikalom sem se začela resneje ukvarjati pred tremi leti, ko mi je bila v »domačem« Šentjakobskem gledališču Ljubljana, kjer sem igrala že v nekaj predstavah, ponujena glavna vloga Nade Frayer v muzikalu Uscana vas (v originalu Urinetown). Takrat sem se za potrebe vloge morala začeti učiti specifičnega »muzikal petja« pri Željki Predojević, saj sem bila do takrat altistka v zboru, v muzikalu pa je večina glavnih vlog napisana v dokaj visokih legah in sem morala čez noč postati sopranistka. Muzikal mi je zlezel pod kožo, ker je združeval petje, ples in igro, zato sem se na lastno pest začela udeleževati raznih seminarjev in izobraževanj v Sloveniji, nazadnje tudi v Londonu. V Mammi mii igram mlado Ali, eno od dveh prijateljic neveste Sophie.

 

Danes je veliko šolanih glasbenikov, plesalcev, igralcev. Kako si prišla do vloge v tej predstavi?

Na avdicijo Mamme mie so me povabili, bila je dokaj interna, v enem letu pa smo imeli kar šest avdicij, kjer so nas preizkušali v petju (Simona Vodopivec Franko, Patrik Greblo), plesu (Mojca Horvat) in igri (Boris Kobal). Večinoma smo bili na avdiciji takšni, ki smo imeli z muzikalom že izkušnje, pa tudi mlajši profesionalni plesalci in pevci. 

 

Koliko časa ste vadili pred premiero?

Izbori zasedbe so vsega skupaj potekali skoraj eno leto, oktobra 2014 pa smo začeli s pevskimi vajami v Domžalah. Pozimi so se vzporedno začeli naporni plesni treningi v plesnem studiu Mojce Horvat na Rudniku v Ljubljani ter kasneje še bralne vaje za igralce na Radiu Ognjišče v Ljubljani. Vse skupaj je trajalo nekaj mesecev, nato smo se preselili v notranje prostore ljubljanskih Križank, kjer smo začeli postavljati predstavo. Dober mesec pred premiero smo se preselili na oder Križank, prišel je še orkester, ozvočenje, luči, rekviziti, scena … Da smo se navadili na vse to, je en mesec res minimalno časa. Ni ravno vsakdanje, da imaš na odru vrtečo hišo, ki jo prestavljamo sami, in da med akrobacijami po zraku zraven še poješ. Svojstven izziv je tudi prilagoditev bioritma – vaje in predstave potekajo pozno v noč, zato moramo svoj bioritem prilagoditi tako, da smo zvečer »na vrhuncu«, da smo energični in da v istem tempu zdržimo triurno predstavo. Zadnja dva meseca smo vadili tudi po 14 ur na dan.

 

Kaj ti je v predstavi najbolj všeč?

Všeč mi je glasba. Pesmi, ki jih imam sedaj skoraj vsak večer privilegij poslušati v živo s strani vrhunskega orkestra. Všeč mi je, ko se skupina množice nastopajočih poveže v energičnem plesu. Všeč mi je skupinski duh naše »Mm družine«, kot si radi rečemo, saj se vsi zelo trudimo. Od profesionalnih plesalcev, ki so odlični in požrtvovalni, do vseh zvenečih imen (Alenka Godec, Damjana Golavšek, Gojmir Lešnjak Gojc, Uroš Smolej itd.), vsi so super ljudje in imamo se zares fino. Ko se trud poplača z nasmehom prisotnih, s stoječimi ovacijami vsak večer novih 1400 gledalcev v Križankah, ko smo vsi na nogah in skupaj z njimi zapojemo še nekaj uspešnic, se zares sprošča pozitivna energija in sem zares vesela in hvaležna, da sem del te zgodbe.

 

Kako uskladiš vse svoje obveznosti?

Kadar se dobro organiziram, gre. Za mano je pestro leto, končujem zadnje izpite in diplomo na fakulteti za šport, imela sem prakso pri pouku športne vzgoje na mednarodni šoli v Ljubljani, vaje za muzikal, treninge, delo … Zaradi časovne stiske sem za nekaj časa prenehala poučevati deskanje na snegu in aerobiko, s čimer sem se preživljala. Potem sem imela čas, denarja pa ne. Včasih je bilo zares težko plačevati ure petja, seminarje, seveda pa si nisem dovolila, da bi s tem obremenjevala svoje starše. Na začetku je zmeraj tako, da vlagaš ogromno, rasteš in se učiš, vendar ti to ne omogoča tudi preživetja.

 

Kaj trenutno počneš poleg sodelovanja v muzikalu?

Trenutno mi največ časa še vedno vzame Mamma mia, bila pa sem zelo vesela povabila k snemanju nove serije Usodno vino, ki na Pop tv prihaja jeseni in kjer sem dobila manjšo vlogo. Trenutno se preživljam tudi s snemanjem reklam ter s statiranjem in igranjem v filmih (Inferno, Bićemo prvaci sveta, Dekleta ne jočejo itd.).

 

Imaš še kaj prostega časa in kako ga preživiš?

Skoraj vsak prosti trenutek izkoristim za pobeg iz Ljubljane, najraje v moj ljubi Vojnik. Rada sem v krogu svojih ljudi, z družino in sorodniki, s katerimi smo si zelo blizu, si pomagamo in mi ogromno pomenijo. Veliko sem v naravi, iščem mir in tišino. Rada tečem, hodim v hribe, grem na kolo, tečem na smučeh.

 

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

V prihodnje se želim razvijati, biti zdrava. Želim si novih projektov in izzivov. V preteklosti sem žal zaman poskušala pripeljati katero izmed predstav na gostovanje v Vojnik, saj je oder, predvsem zaodrje naše sicer lične dvorane na žalost premajhno. Morda pa nekoč.

 

Kdaj si lahko ogledamo predstavo Mamma mia?

V avgustu je v ljubljanskih Križankah razprodanih osem predstav, v Avditoriju Portorož je predstava 29. 8. Kasneje se bo predstava igrala tudi v Španskih borcih, predvsem v decembru. Dogovori za gostovanja v septembru, oktobru in novembru pa so še v teku. Vabljeni!

 

Urška, Vojničani smo ponosni na tvoje uspešno sodelovanje v tako znanem in zanimivem muzikalu kot tudi v drugih predstavah. Želimo ti uspešen zaključek študija, veliko lepega v osebnem življenju, nato pa še več zanimivih nastopov. Saj veš, potem ko po odpovedovanju, trudu in vseh težavah uspeš, se radi pohvalimo: »Ja, to je pa naša Urška!«

 

Milena Jurgec
Foto: osebni arhiv

 

Oglejte si tudi