Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Ubrani glasovi na koncertu Pesem, sotočje veselja in radosti

Tudi letos, in sicer 16. novembra, so se na letnem koncertu predstavili pevci Moškega pevskega zbora KUD Nova Cerkev. Dogodek je imel naslov Pesem, sotočje veselja in radosti. Nastopili so se domači pevci, umetniški vodja Peter Selčan, in gostje v treh pevskih sestavih, ki delujejo v KUD Sotočje iz Vipavske doline, umetniški vodja Ana Knez. Program je povezovala Andreja Štravs.
Peter Selčan je naš sokrajan in poznan delavec na področju kulture. Zbor vodi že dobrih triintrideset let, bil je moj sogovornik. Predstavil mi je zgodovino zbora in vsebino letnega koncerta. »Moški pevski zbor deluje že od leta 1972, doživljal je dobre in slabše čase in preživel zaradi stkanega prijateljstva med pevci, ki je združeno s posluhom in veseljem do petja. V zboru poje devetindvajset pevcev, starih med devetnajst in enainosemdeset let, povprečna starost se nagiba v prid starejšim. Trudimo se, da bi zbor pridobil mlade pevce. Pri izbiri programa se odločimo za pesmi, ki jih pevci zmorejo in jih zbor potrebuje za nastope. Vsi so ljubiteljski pevci. Naše področje delovanja sega od sodelovanja na medobčinski reviji pevskih zborov v Celju do petja na različnih prireditvah, pojemo med mašo vsako prvo nedeljo v mesecu in ob pogrebih. In ravno področje nastopov vpliva na izbor pesmi, ki jih zbor poje. Letošnji koncert je imel prav posebno poslanstvo, saj smo želeli predstaviti kot solista baritonista Slavka Jakopa, ki  v zborih prepeva že petinšestdeset let. Slavko je dobil priznanje Javnega sklada Republike Slovenije za ljubiteljsko kulturo in priznanje Kulturnega društva Nova Cerkev. Izbor pesmi na koncertu, od slovenskih, dalmatinskih, makedonskih in ruskih, je prikazal njegove solistične sposobnosti. Moram pohvaliti vse pevce, da so se vsi potrudili in ubrano zapeli.«

Primorski glasovi so ogreli poslušalce.

Na koncertu so se predstavili primorski pevci, ki se združujejo v KUD Sotočje iz Črnič. Fantje in dekleta prepevajo v vokalni skupini, kvintetu Anike in oktetu Sotočje. Njihovi ubrani glasovi prepevajo slovenske ljudske in umetne pesmi, duhovne, ruske in dalmatinske, pesmi v primorskem narečju, domovinske pesmi in večne popevke. Nastopajo na različnih prireditvah, tudi v širšem slovenskem prostoru in izven meja. Njihov nastop na koncertu je bil zelo ubran in je pritegnil poslušalce. Izbor pesmi na koncertu je poslušalce popeljal od primorske ljudske, do popevk in dalmatinske, njim tako ljube glasbe. Domači in gostujoči pevci so program uskladili in ga skupaj zaključili.

»Želim si, da v zboru zapojejo tudi mladi pevci, saj ima samo takšen zbor pred seboj bodočnost.«

Na vprašanje, kakšna je prihodnost zbora, je Peter povedal: »Zbor ima za seboj že dolga leta petja in je dosegel številna priznanja. Podelili so nam srebrni vojniški grb, Prešernovo priznanje Občine Celje in številna druga priznanja. Pevci so posneli dve zgoščenki. Prva je samostojni CD narodnih in umetnih pesmi (Večerni zvon), druga  predstavlja Slomškove pesmi ob sodelovanju Mešanega cerkvenega zbora, Godbe na pihala in dueta Biser (Sonce zahaja). Pevci so v sodelovanju učencev POŠ Nova Cerkev posneli opereto Miklavž prihaja, sodelovali pri snemanju filma o Primožu Trubarju, zapeli v baziliki svetega Petra (maša za družine slovenske vojske) in na koncertu v Vatikanu.«  

O pevcih, ki prepevajo v MPZ KUD Nova Cerkev, sedaj vemo malo več. Verjetno smo enakih misli, ko trdim, da je zbor v Novi Cerkvi nepogrešljiv, saj so prisotni na prireditvah, v cerkvi in ne nazadnje ob zadnjem slovesu naših dragih. Pevcem in umetniškemu vodji želim dobro kondicijo zbora, lepega petja in ob prepevanju obilo osebnega zadovoljstva.

 

Lea Sreš

Foto: J. Vovk

 

 

 

 

Oglejte si tudi